Hlavní obsah
3,5
(35)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Udělejte takový malý pokus. Uvařte cuketovou koprovku, ale o cuketě pomlčte. Vsadím se, že dobrá polovina strávníků neuhodne, co v omáčce je. Jako ta s hovězím vývarem a šlehačkou samozřejmě nechutná, ale je výborná a o poznání zdravější.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks cukety
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 svazku čerstvého kopru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 kelímek zakysané smetany
K podávání
  • 1 kg baby brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Začneme přílohou. Brambory umyjte a ve slupce je na plechu promíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a při 180 °C pečte podle jejich velikosti asi 30 minut doměkka. Během pečení je alespoň jednou zamíchejte.

02.

A jdeme na omáčku. Nahrubo pokrájenou cibuli 3 minuty restujte na směsi másla a oleje (ten se dává proto, aby se máslo nepřepalovalo, další možnost je použít pouze ghí), přidejte kostičky ze dvou středně velkých cuket a opékejte dalších 10 minut.

03.

Zeleninu zalijte vývarem, trochu osolte a vařte asi 15 minut doměkka. V omáčce můžete vyvařit i koprové stonky, které byste jinak vyhodili, dodají jí silnější chuť. Ty pak odstraňte a omáčku rozmixujte dohladka. Zjemněte ji smetanou nebo asi 60 g žervé a podle chuti okyselte. Pokud máte rádi sladké omáčky, můžete vmíchat i trochu cukru.

Foto: Kateřina Harudová

Pokud by vás iritovala zelenkavá barva omáčky, cukety oloupejte. V tom případě jich ale dejte víc, aby byla dostatečně hustá. Připomínáme, že ve slupce je hodně vitaminůFoto: Kateřina Harudová

04.

Mezitím ještě uvařte vejce: vložte je do vroucí vody a podle toho, jak moc je máte rádi uvařené, vařte 8 až 10 minut. Zchlaďte studenou vodou, oloupejte a podávejte spolu s omáčkou a bramborami.

Reklama

Související témata:

Načítám