Hlavní obsah

Cuketová omáčka s koprem a zakysanou smetanou

Hodnocení:
(23)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Udělejte takový malý pokus. Uvařte cuketovou koprovku, ale o cuketě pomlčte. Vsadím se, že dobrá polovina strávníků neuhodne, co v omáčce je. Jako ta s hovězím vývarem a šlehačkou samozřejmě nechutná, ale je výborná a o poznání zdravější.

Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku
  • 2 velké cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 cukety
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvý kopr
  • citronová šťáva
  • 1 kelímek zakysané smetany
K podávání
  • 1 kg baby brambor
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Začneme přílohou. Brambory umyjte a ve slupce je na plechu promíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a při 180 °C pečte podle jejich velikosti asi 30 minut doměkka. Během pečení je alespoň jednou zamíchejte.

Krok 2: A jdeme na omáčku. Nahrubo pokrájenou cibuli 3 minuty restujte na směsi másla a oleje (ten se dává proto, aby se máslo nepřepalovalo, další možnost je použít pouze ghí), přidejte kostičky ze dvou středně velkých cuket a opékejte dalších 10 minut.

Krok 3: Zeleninu zalijte vývarem, trochu osolte a vařte asi 15 minut doměkka. V omáčce můžete vyvařit i koprové stonky, které byste jinak vyhodili, dodají jí silnější chuť. Ty pak odstraňte a omáčku rozmixujte dohladka. Zjemněte ji smetanou nebo asi 60 g žervé a podle chuti okyselte. Pokud máte rádi sladké omáčky, můžete vmíchat i trochu cukru.

Foto: Kateřina Harudová

Pokud by vás iritovala zelenkavá barva omáčky, cukety oloupejte. V tom případě jich ale dejte víc, aby byla dostatečně hustá. Připomínáme, že ve slupce je hodně vitaminů

Krok 4: Mezitím ještě uvařte vejce: vložte je do vroucí vody a podle toho, jak moc je máte rádi uvařené, vařte 8 až 10 minut. Zchlaďte studenou vodou, oloupejte a podávejte spolu s omáčkou a bramborami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek