Článek
Postup
01.
Začneme přílohou. Brambory umyjte a ve slupce je na plechu promíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a při 180 °C pečte podle jejich velikosti asi 30 minut doměkka. Během pečení je alespoň jednou zamíchejte.
02.
A jdeme na omáčku. Nahrubo pokrájenou cibuli 3 minuty restujte na směsi másla a oleje (ten se dává proto, aby se máslo nepřepalovalo, další možnost je použít pouze ghí), přidejte kostičky ze dvou středně velkých cuket a opékejte dalších 10 minut.
03.
Zeleninu zalijte vývarem, trochu osolte a vařte asi 15 minut doměkka. V omáčce můžete vyvařit i koprové stonky, které byste jinak vyhodili, dodají jí silnější chuť. Ty pak odstraňte a omáčku rozmixujte dohladka. Zjemněte ji smetanou nebo asi 60 g žervé a podle chuti okyselte. Pokud máte rádi sladké omáčky, můžete vmíchat i trochu cukru.

Pokud by vás iritovala zelenkavá barva omáčky, cukety oloupejte. V tom případě jich ale dejte víc, aby byla dostatečně hustá. Připomínáme, že ve slupce je hodně vitaminůFoto: Kateřina Harudová
04.
Mezitím ještě uvařte vejce: vložte je do vroucí vody a podle toho, jak moc je máte rádi uvařené, vařte 8 až 10 minut. Zchlaďte studenou vodou, oloupejte a podávejte spolu s omáčkou a bramborami.
Cukety, kam se podíváš
Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Nebo si raději dáte poctivou koprovou omáčku s hovězím jako od babičky?