Hlavní obsah

Jste na ženy, nebo na muže? Podle těchto znamení to poznáte

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jaká je vaše skutečná sexuální orientace? Možná vám to připadá úsměvné, ale někteří lidé až dlouho do dospělého věku nevědí, zda je přitahují více ženy, nebo muži.

Článek

Pamatujete si, kdy jste dostali první pusu a zažili intimnější dotyky? Jak jste se styděli při prvním prozkoumávání pornografických časopisů? Právě v pubertě, s nárůstem hladin pohlavních hormonů, si člověk začíná více uvědomovat svoji sexualitu.

A jak to tak ve světě občas bývá, i v tomto případě to mají muži lehčí. Během dospívání totiž mnohem častěji než dívky zkoušejí různé formy sebeuspokojování, k čemuž patří i fantazie. Takže mohou mnohem dříve objevit, zda je víc vzrušuje pomyšlení na ženy, nebo na muže.

Strach z reakce okolí

Není nic neobvyklého, že opravdové city člověk odhalí až později. „Lidé to v sobě mnohdy potlačují, nechtějí si to připustit. Často kvůli náboženské výchově anebo strachu z reakce okolí a podobně,“ komentuje sexuolog Petr Weiss.

Vztahy jak s muži, tak se ženami vyzkoušela například herečka Portia de Rossi (46). Roku 1996 se provdala za dokumentaristu Mela Metcalfeho, o tři roky později se rozvedli a herečka prohlásila, že to nebyl vztah pro ni. Důvodem krachu manželství byla její orientace. V roce 2010 se v pořadu Good Morning America svěřila, že tehdy měla strach to přiznat. Od roku 2008 má za manželku populární moderátorku Ellen DeGeneres (61). Slavných žen, které jsou na ženy, je v showbyznysu více.

Do koho se zamilujete?

V odhalení sexuální orientace až v pozdějším věku může podle sexuoložky Hany Fifkové sehrát roli konfrontace se silným, nečekaným citem k člověku stejného pohlaví jako vy. A do koho se zamilováváte, bývá podle odborníků jedno z hledisek, které vám pomůže ukázat skutečnou orientaci.

„Není to ale příliš spolehlivé kritérium, protože pod pojmem ‚zamilování‘ si každý představuje něco jiného. Skutečné zamilování má v sobě výraznou erotickou komponentu – po objektu citu skutečně toužíte,“ vysvětluje Hana Fifková. Je-li člověk schopen zamilovanost k dané osobě, bez ohledu na pohlaví, rozpoznat, pak má téměř jasno. Podle Petra Weisse je totiž nemožné sebe sama oklamat v lásce – člověk přece není s to ovlivnit, do koho se zamiluje.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Orientaci vám mohou prozradit i erotické sny Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jaké máte fantazie a sny

Neklamné jsou také sexuální fantazie a erotické sny. Lidé si nejčastěji představují to, po čem nejvíce touží, co potřebují. „Má-li žena ve většině fantazií sex ženy a muže, je heterosexuální. Představuje-li si obvykle sex dvou žen, je orientována lesbicky,“ vysvětluje Hana Fifková.

Hodně prozradí i nevědomí, kde se skrývá vaše pravé já – může k vám promlouvat skrze erotické sny. U mužů to jsou sny poluční, u žen orgastické. Ve spánku nikdo nedokáže potlačit, co ho láká nejvíc. (Víte, že lesbičky mají lepší orgasmus?)

Reálný sex roli nehraje

Někdo se může domnívat, že o jeho sexualitě dostatečně vypovídá, s kým má sex – ale většina sexuologů považuje reálné sexuální chování za nejméně vypovídající znak. Hana Fifková dokonce nedoporučuje se o své orientaci přesvědčovat tak, že byste nuceně zkoušeli pohlavní styk nebo vztah s někým jen proto, abyste se o sobě něco dozvěděli.

Na druhou stranu, jestliže se naskytne možnost, prožitky, které se při sexu objeví, vám mohou ledacos našeptat. Nejste-li si jisti orientací, prozkoumejte především své erotické fantazie, tam najdete pravdu. A pokud je nemáte, začněte je hledat. Dnes se za svou orientaci nikdo nemusí stydět. „Dobře víme, že žít v souladu se svým vrozeným zaměřením je cesta k mnohem šťastnějšímu životu než život v popírání sebe sama,“ radí sexuoložka.

Nemusí být vždycky jasno

Máte pocit, že stojíte rozkročení na obou březích a nevíte, kam se přiklonit? Rozhodně se není nutné rozhodnout pro jedno či pro druhé. Ačkoliv čeští sexuologové většinou nepovažují bisexualitu za orientaci, bisexuální chování popřít nelze. Hlasy některých říkají, že bisexuál je nepřiznaný homosexuál. Ale ať už je to, jak chce, zcela zásadní je, jak se cítíte vy.

Reklama

Načítám