Hlavní obsah

Víme, co nesmíte nikdy dělat na sklokeramické varné desce

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Pokud používáte elektrickou sklokeramickou nebo indukční varnou desku, je nutné se některým věcem vyhnout, aby nedošlo k jejímu poškození. Poradíme vám, na co byste si měli dát pozor.

Článek

Přestože skleněný povrch, kterým jsou opatřeny indukční a sklokeramické desky, opatřují výrobci většinou tvrzenou vrstvou, která zvyšuje jejich odolnost, nejsou tyto desky nezničitelné. A byla by přece škoda, abyste je po pár týdnech používání měli poškrábané a flekaté. Tomu se určitě chcete vyhnout, a proto následující věci rozhodně nedělejte.

Nepoužívejte nevhodný typ nádobí

Nejčastěji poškrábete povrch sklokeramické varné desky nevhodným nádobím. Může se jednat o nádobí litinové, keramické či kameninové a o další typy, které mají hrubé dno. Proto se vyplatí spolu s nákupem varné desky investovat do nádobí, na jehož obalu je přímo uvedeno, že je určeno pro sklokeramické desky.

Foto: NavinTar, Shutterstock.com

K vaření na sklokeramické varné desce je potřeba zvolit vhodné nádobí s hladkým dnem, které ji nepoškrábeFoto: NavinTar, Shutterstock.com

Nezapomínejte umýt nádobí zvenku

Udržujte dna pánví a hrnců čisté také zvenku. Tuk, který občas ulpí vlivem rozstřikování i na venkovní straně dna pánve, může zanechat stopy na varné desce. „Stejně tak staré hrnce, které jste dříve používali na plynové desce, je třeba důkladně zvenku očistit a odstranit usazeniny,“ doporučuje Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool.

Sporák: Plyn, nebo elektřina? Známe pro i proti. 

Nenechávejte připéct přetečené jídlo

Při vaření hlídejte, aby vám pokrmy zbytečně nepřetekly. Největším nebezpečím pro varnou desku jsou tekutiny, které obsahují cukr. Ty se rychle zapečou, a mohou tak varnou desku nevratně poškodit. Když už se vám to stane, je potřeba desku hned otřít. „Jakékoli zbytky cukru nebo jídla s vysokým obsahem cukru je třeba z varné desky ihned odstranit, i když je varná deska stále horká, protože cukr může trvale poškodit sklokeramický povrch,“ radí Jana Neuszerová ze společností MORA a Gorenje.

Nepodceňujte rozdílné teploty

Během vaření dávejte pozor na to, abyste na rozpálený povrch nepoložili prázdný studený hrnec. Anebo naopak. Abyste z trouby nevyndali horký pekáč a nedali ho vystydnout na chladnou varnou desku. Pro jistotu pod něj vždycky dejte prkénko nebo utěrku.

Nedávejte nad desku žádné dekorace

Sklokeramickou desku můžete ohrozit těžkými předměty. Proto nad ni raději neumísťujte polici s dekoracemi nebo s nádobím. A dávejte si pozor, abyste na ni z výšky nepustili těžký hrnec nebo jiný předmět, protože zvláště horká deska by mohla prasknout.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

K čištění sklokeramické varné desky je nutné používat speciální přípravky a měkký hadříkFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Nepoužívejte abrazivní čistidla

Sklokeramickou varnou desku je potřeba udržovat v čistotě. Aby se nepoškrábala, je dobré ji před každým použitím otřít vlhkým hadříkem a odstranit z ní případné zbytky rozsypaných ingrediencí, které by se na ni mohly připéct nebo desku poškrábat.

Když chcete desku umýt, nechte ji nejdříve vychladnout. K čistění je ideální použít speciální přípravek určený na čištění daného typu desky. „Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky ani houbičky nebo drátěnky, aby nedošlo k poškrábání plochy. Na připálené nečistoty můžete použít speciální škrabku na sklokeramické materiály,“ radí Martina Křižáková ze společnosti Candy Hoover ČR. Na usazeniny můžete použít také bílý ocet nebo citronovou šťávu, a povrch potom vyleštit utěrkou z mikrovlákna.

Reklama

Související témata:

Načítám