Hlavní obsah

Adrenalinová dovolená ve Slovinsku: Zkuste rafty, skoky ze skal nebo dechberoucí panoramata

Foto: SimonSkafar - GettyImages.com

Foto: SimonSkafar - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi víte, že Slovinsko už dávno neplatí jen za tranzitní zemi, kterou je potřeba jen projet při cestě na dovolenou. Možná už jste objevili krásy Bledského jezera, pobřežního města Piran či metropole Lublaň. Ale znáte i drsnější tvář Slovinska? Tu, která nabízí adrenalin, nevšední sportovní zážitky a krásy divoké přírody?

Článek

Je to malá, nenápadná zem, koneckonců má jen něco přes dva miliony obyvatel, ale turistům toho nabízí opravdu hodně. Byla by škoda jí jen projíždět (nejlepší místa ve Slovinsku, kam stojí za to vyrazit).

Pokusím se vám ale představit i trochu jinou tvář této země, než jsou pláže a jezera, kde je radost se koupat, a historické památky. Slovinsko je totiž mimo jiné země nádherné divoké přírody a adrenalinových zážitků. Učarovalo tím nejen mně a mému manželovi, ale i našemu puberťákovi, kterého v tomhle těžkém „teenage období“ není snadné nadchnout, a devítiletému klukovi, který neustále potřebuje akci a pohyb.

Bovec – centrum pro milovníky adrenalinu

Foto: Gunter Nuyts, Shutterstock.com

Bovec je malebné městečko a nepsané hlavní město adrenalinových sportů ve SlovinskuFoto: Gunter Nuyts, Shutterstock.com

Jestli chcete pohyb, adrenalin a nevšední zážitky, rozhodně musíte do Bovce. Do malého městečka v údolí řeky Soči obklopeného Julskými Alpami, které každý průvodce popisuje jako outdoorové městečko pro milovníky sportu, turistiky a adrenalinu.

Bovec je opravu malý, tam a zpátky ho projdete za dvacet minut. Kromě kavárniček, stánků se zmrzlinami a hospůdek, kde se můžete dobře najíst nebo jen napít, budete míjet i nespočet agentur nabízejících sportovní zážitky všeho druhu. A vše se vesměs točí kolem nádherně čisté smaragdové řeky Soči. Zkusit můžete jízdu na kajacích či raftech, hydrospeed (sjíždění řeky na speciálních plovácích), zipline, kde se na ocelových lanech proletíte nad přírodními krásami Slovinska (někde i rychlostí 80 km/h), či canyoning, při kterém zdoláváte řeku ve směru jejího toku tím, že se vodou brodíte, skáčete z různých skal či vodopádů, tam, kde je to potřeba, slaňujete a podobně.

My vyzkoušeli rafty a canyoning. A jen aby bylo jasno – naše rodina nepatří k žádným vrcholovým sportovcům, jsme úplně obyčejní turisté, kteří sem tam vylezou na nějaký ten menší kopec a jednou za rok jedou na víkend na rafty na nějakou tu českou říčku. V Bovci jsou ale nachystaní na každého.

Na raftech

U raftů jsme po konzultaci s průvodci zvolili střední obtížnost. Nejnižší je určena rodinám s malými dětmi, naše střední v podstatě pro kohokoli. Ta nejobtížnější je zhruba jednou tak dlouhá (my jeli úsek měřící cca 10 km) a v případě, že je v řece dost vody, i trochu divočejší.

Bylo to naprosto úžasné, s českými řekami tohle prostě nelze ani trochu srovnávat. Soča je tak čistá, že se z ní dá pít – a to doslova, vyzkoušeno námi osobně. V některých místech je smaragdová tak, jak ji znáte z fotografií – žádné filtry a grafické úpravy, ta řeka taková skutečně je! K tomu přidejte všechny možné přírodní překážky – kameny, balvany, větší či menší skály, více či méně divoké peřeje – a  dobrodružný výlet na raftech je na světě. Vše bylo díky profesionálním průvodcům bezpečné, strachy jsem trnula jen jednou – když v rámci zábavné zastávky vyrazil náš starší syn skákat z asi šestimetrové skály, byť pod dohledem instruktorů. Samozřejmě jsem se bála zbytečně, byla to jen klasická mateřská úzkostlivost.

Canyoning

Druhý zážitek byl canyoning. Zvolili jsme tu nejnižší obtížnost, která je vhodná pro naprosté začátečníky a děti od devíti let. Vyfasovali jsme speciální neopreny, boty do vody, helmy a potřeby pro slaňování a vyrazili. Asi dva kilometry do kopce. A i když jsem se bála všech těch skoků z vodopádů a skal a slaňování, nakonec se ukázalo, že nejvíc sil mě stál tenhle výšlap.

Každopádně to byl zážitek, při kterém jsme všichni tak trochu překonali sami sebe, vystoupili ze své komfortní zóny, ale není čeho se bát. Průvodci znají řeku jako své boty a vědí, co je a co není bezpečné. Chce to umět plavat a vydolovat v sobě trochu kuráže.

Co se týče cen, každý zážitek stojí zhruba 50 eur na osobu (dětské ceny bývají tak o pět eur levnější), zipline je pak zhruba o 10 až 15 eur dražší, ale ušetřit můžete třeba tím, když si koupíte víc aktivit v balíčku.

Národní park Triglav

Foto: Enrique Ugarte - GettyImages.com

Triglav není žádný kopeček, výstup na něj není pro každéhoFoto: Enrique Ugarte - GettyImages.com

Triglavský národní park je v podstatě 838 kilometrů čtverečních plných přírodních krás. Své jméno nese podle nejvyšší hory Triglav, která leží v jeho srdci. Právě její vrchol je cílem tisíců milovníků horské turistiky, ale pozor, není to žádný kopeček, který se dá zdolat v keckách a se svačinou v batůžku. Bez vybavení to nepůjde, a pokud nejste zkušení, raději se na Triglav podívejte zezdola, nebo se na něj vydejte s průvodcem – bývá to i dvoudenní či vícedenní výšlap. Rovnou přiznávám, že my Triglav zavrhli, ten by byl opravdu nad naše síly.

Ale nevynechali jsme soutěsku Vintgar, jeden z velkých klenotů parku pár kilometrů od jezera Bled. Je to asi 1,6 km dlouhá procházka (s dalšími pár kilometry pak počítejte na zpáteční cestu na parkoviště), která ale rozhodně stojí za to. Soutěsku vyhloubila řeka Radovna, je plná nádherných scenérií a na jejím konci je krásný vodopád Šum. Jejím obrovským plusem je její nenáročnost, bát se jí nemusí ani rodiče s malými dětmi. Musím říct, že i když na počasí jsme tentokrát štěstí neměli a dost nám pršelo, nadšení jsme byli i tak!

Foto: Francesco Riccardo Iacomino - GettyImages.com

Soutěska Vintgar patří k velkým tahákům SlovinskaFoto: Francesco Riccardo Iacomino - GettyImages.com

Dva výlety jsem si nechali z časových důvodů na příště. Jedním je ten k Bohinjskému jezeru. To je asi kilometr široké a čtyři kilometry dlouhé, můžete se v něm koupat nebo se po něm projet výletní lodí. Druhým je výlet k vodopádu Savica, který jezero napájí. Cesta by to měla být nenáročná – vede lesem po dřevěných schodech – a i kdyby ne, pohled na šedesát metrů dlouhý vodopád určitě stojí za trochu té námahy.

Pro sportovce všeho druhu

Kdybych to měla shrnout – Slovinsko je prostě rájem pro všechny, kdo se na dovolené rádi hýbou a milují přírodu. Jakoukoli aktivitu tam můžete přizpůsobit svým možnostem – na své si přijdou rodiny s malými dětmi, fyzicky nijak extra zdatní jedinci, ale i opravdoví „sporťáci“. Věnovat se tam můžete vodním sportům, pěší turistice, horské turistice i cyklistice. A je jen na vás, zda si povezete své vybavení, nebo využijete jednu z mnoha nejrůznějších půjčoven kol, raftů, kanoí či agentur, které vám připraví zážitky doslova na míru. Za svou rodinu Slovinsko vřele doporučuji!

Načítám