Hlavní obsah

Nejkrásnější trasy pro vodáky: Kam plout za super zážitky po českých a moravských řekách

Foto: LSOphoto - GettyImages.com

Foto: LSOphoto - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodáctví má v Čechách a na Moravě více než stoletou tradici. Každý zná vodácký pozdrav ahoj, kterým se posádky lodí s oblibou zdraví. Vypravte se s námi na několik řek, jež zvládnou i úplní začátečníci.

Článek

Vodáctví je v Česku velmi populární – dokonce se traduje, že je u nás největší počet vodáků na metr čtvereční na celém světě. První kánoe se u nás objevila v roce 1875: tehdy ji slovutný roudnický občan Ferdinand Zinke získal od anglických obchodníků s koňmi, a stal se tak známým průkopníkem vodní turistiky v našich zemích.

V Česku najdete jak klidné řeky, které jsou vhodné pro úplné začátečníky, tak i divoké toky, kde si užijí zkušení vodáci. A vybírat lze i mezi frekventovanými „vodními dálnicemi“ s bohatým společenským životem a klidnými říčkami, které zvou romantickým klidem a pohodou.

Berounka: „volej“ Oty Pavla

Tuto řeku proslavil spisovatel Ota Pavel ve svých povídkách. Sjíždění Berounky je populární – zkušení vodáci jí říkají „volej“, protože je to řeka s téměř stojící vodou. Přesto má rozhodně co nabídnout! Místy je obklopená vysokými skálami, jinde zase travnatými břehy a tichými tůňkami. Výhodou vodácké Berounky je, že je vhodná i pro začátečníky a díky její délce na ní můžete strávit klidně celý týden: krásná a pohodová trasa pro děti je třeba z Roztok do Račic.

Jeden z nejhezčích úseků je ze Zvíkovce do Nižboru, zvládnete ho i za prodloužený víkend. A pokud se sem vydáte, okolní Křivoklátsko vás odmění překrásnými výhledy – třeba na Čertovu skálu. Dalším velmi pěkným úsekem je plavba z Berouna k Praze, na této trase zase můžete obdivovat skalní útvary Českého krasu.

Foto: Peťan/Mapy.cz

Jeden z nejhezčích úseků řeky Berounky je ze Zvíkovce do NižboruFoto: Peťan/Mapy.cz

Jizera: divoká řeka na severu

Dříve nebylo sjíždění Jizery tolik populární, ale dnes už to tak úplně neplatí: od června do září za pěkného počasí je tu vodáků poměrně hodně. Vodácká Jizera je divoká, obzvláště v horním úseku, a proto je vhodná jen pro zkušené. Pokud k nim nepatříte, začněte plavbu až z Malé Skály (jsou tu dvě velké půjčovny lodí a raftů).

Z lodě můžete na trase obdivovat například pískovcové skalní sruby u Mnichova Hradiště, které trochu připomínají křídové útesy v britském Doveru. Řeku obklopuje řada krásných historických památek, kde si můžete udělat přestávku: například rozvaliny hradu Zbirohy nebo zřícenina zámku Zásadka.

Foto: Jan Adamec/Mapy.cz

Řeka Jizera se těší mezi vodáky stále větší popularitěFoto: Jan Adamec/Mapy.cz

Lužnice: krásné meandry na jihu

Toužíte po okouzlující přírodě? Pak je pro vás to pravé sjíždění Lužnice. Zpravidla začíná v Suchdole nad Lužnicí. Až k Majdaleně poplujete překrásným meandrovým pískovým korytem, kde se můžete kochat spadlými stromy i krásnými lagunkami, které vábí ke koupání. V blízkém okolí řeky je také několik bývalých pískoven – i tam si lze zaplavat.

Na Třeboňsku nabízí Lužnice klidnou vodu s četnými jezy – mezi nimi je jez Pilař, jeden z nejnebezpečnějších u nás. Nebezpečné jezy nesjíždějte! Je-li dostatek vody, lze doplout až na Rozvodí a dále se vydat po Staré řece, tedy původním korytem Lužnice. Třešničkou na dortu pak bude přeplutí rybníku Rožmberk. Anebo jeďte po Nové řece, dá se sjet celá a je to opravdu romantické.

Foto: Zemanovi/Mapy.cz

Při sjezdu Lužnice se můžete kochat malebnou krajinouFoto: Zemanovi/Mapy.cz

Morava: po řece až do města

V létě je obvykle vodácká řeka Morava sjízdná až z Postřelmova, kde je také půjčovna lodí. Vyplujete krásným přírodním korytem, které lemují bohaté stromy, a cestou si můžete užít i místní folklor v některé z vesniček, jež leží od břehu, coby kamenem dohodil. A z přírodních krás stojí za návštěvu třeba Mladečské jeskyně.

jezu v Hynkově pak musíte loď přetáhnout do Mlýnského potoka – plavba korytem řeky Moravy je zakázána kvůli ochraně přírody. Pak už můžete v plavbě pokračovat do historického centra Olomouce – a tady také většina vodáků plavbu končí. Domů ale nespěchejte: Olomouc nabízí řadu historických památek, které stojí za zhlédnutí.

Foto: Petr Belica/Mapy.cz

Řeka Morava nabízí příjemnou plavbu lemovanou stromyFoto: Petr Belica/Mapy.cz

Vodácký slovník

  • AHOJ či AHOOOOJ – vodácký pozdrav
  • CVAKNOUT SE / UDĚLAT SE – převrátit se do vody, zvrhnout se
  • DEBL – loď pro dvě osoby
  • HÁČEK – člen posádky, který sedí vpředu, dává dobrý pozor na cestu, a navíc pádluje a pádluje…
  • LOĎÁK – vodotěsný pytel či vak na věci; nepotopí se a nenateče do něj, takže se snadno zachytí a věci v něm zůstávají suché, i když se posádka cvakne
  • PORCELÁN/PORCULÁN – člen posádky, který sedí uprostřed a většinou se jen veze
  • VOLEJ/OLEJ – stojatá voda, která vodákům vůbec nepomáhá v cestě kupředu, a oni musejí víc máknout

Ohře: opravdové peřeje na Hubertusu

Nejkrásnější úsek vodácké Ohře je z Lokte přes Karlovy Vary až do Dubiny. Ve starobylém Lokti se určitě vyplatí navštívit hrad a přírodní amfiteátr. Další cesta po řece vám přinese nejeden zážitek, a když je dobrý stav vody, vytvoří se místy i větší vlny a jejich šplouchání vás pěkně osvěží. Zastávku si určitě dejte na úžasných Svatošských skalách. Z nich pak po řece doplujete až do Karlových Varů, a jestli chcete pokračovat, rozhodně neprohloupíte!

Na další trase stojí za to projet cvičnou peřejí na Hubertusu, a když to dokážete, budete si připadat jako zkušený vodák. Doplout můžete až k jezu do Radošova, ale v žádném případě se ho nepokoušejte sjet! Je mimořádně nebezpečný a tonoucím často nepomohou ani házecí podkovy – nemají kudy jez opustit. Vypravit se však můžete na radošovský krytý most, který patří k nejstarším dřevěným mostům v Evropě.

Foto: Petr Vaněček/Mapy.cz

Plavbu Ohře začněte ve starobylém LoktiFoto: Petr Vaněček/Mapy.cz

Vltava: vodácká dálnice

Vodácká Vltava je nejpopulárnější a nejnavštěvovanější řekou v Česku. Sjíždění Vltavy je velice oblíbené a v létě tu je tolik plavidel a lidí, že připomíná tak trochu dálnici. Vodáci ji ale milují. Má svižný proud s dostatkem peřejí a jezy, které se dobře sjíždějí.

Hned na startu ve Vyšším Brodě můžete navštívit slavný klášter, po pár kilometrech hrad Rožmberk a asi nejvíce si užijete při proplutí Českého Krumlova. Je na vás, zda vystoupíte a zavítáte do historického centra. Většina vodáků tady plavbu končí. Je to však škoda, protože když se vydáte dál, odmění vás na trase i další památky, třeba středověký klášter ve Zlaté Koruně nebo zřícenina hradu Dívčí kámen.

Foto: Petr Vaněček/Mapy.cz

Lodí po Vltavě proplujete i Českým KrumlovemFoto: Petr Vaněček/Mapy.cz

Související témata:
Berounka
Ohře
Jizera
Lužnice
Vodáctví
Jez

Načítám