Hlavní obsah

Nejkrásnější české vyhlídky: Ořešník, Baba, Jelení skok…

Foto: tomas exner / Mapy.cz

Foto: tomas exner / Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hory, zalesněné kopce, průzračné řeky, malebná městečka a vesnice. To vše nabízí česká krajina. A pokud se rádi díváte z výšky, budete ji mít jako na dlani. Vyšlapte si cestu na místa, ze kterých jsou překrásné výhledy do krajiny.

Článek

Skalních vyhlídek je u nás tolik, že je asi nikdo nikdy nespočítal. Více jich najdete v Čechách, méně na Moravě a ve Slezsku. Jedno mají společné: každá nabízí pohledy k nezaplacení na blízké okolí, někdy i do daleké krajiny. Vydejte se s námi na místa, která stojí za to.

Jelení skok – Karlovy Vary

Socha kamzíka, paradoxně nazývaná Jelení skok, stojí na skalním útesu v lázeňských lesích a ke Karlovým Varům patří neodmyslitelně už více než 170 let. Sochu kamzíka a ne jelena zde pokoutně nechal nainstalovat baron Lützov, aby zesměšnil pověst o objevení Vřídla, neboť podle ní se tomuto místu říká Pod jelením skokem. A právě odtud skočil jelen, kterého pronásledovala družina Karla IV., do místa, kde tryskala horká voda a vznikly dnešní Karlovy Vary.

Jelení skok je nejstarší vyhlídkovou stavbou ve městě. Dřevěný altánek tu nechal postavit v roce 1804 karlovarský rodák, bohatý vídeňský obchodník Mayer. Stavbě se proto někdy říká také Mayerův gloriet. Z místa je překrásný výhled na celé město. Dostat se sem můžete lanovou dráhou od Grandhotelu Pupp nebo si udělejte procházku po lesních cestách.

Foto: Zdzichu Lesny / Mapy.cz

Nejhezčí vyhlídka v Karlových Varech.Foto: Zdzichu Lesny / Mapy.cz

Havlova skála – Berounsko

Havlovu skálu najdete poblíž obce Horní Liblín v přírodním parku Horní Berounka. Z třicetimetrového skalního ostrohu se vám naskytne krásný pohled na údolí řeky Berounky, kde stojí zřícenina hradu Libštejn a Libštejnský mlýn, a po proudu řeky dále dohlédnete až do vodáckého kempu Kobylka. Vyhlídka není mezi turisty příliš známá a ani v terénu není pořádně značená. Díky tomu tu ale najdete božský klid. Odbočka na Havlovu skálu je ze silnice mezi městy Kralovice a Rokycany. Buďte ale pozorní, ať ji neminete. Prvních 200 metrů z odbočky můžete dojet autem, dalších 300 metrů se budete muset vydat po svých. Výhled vás ale za to odmění.

Foto: Luky / Mapy.cz

Moc lidí tu nepotkáte, naštěstí.Foto: Luky / Mapy.cz

Ořešník - Jizerské hory

Vyhlídka stojí ve výšce 800 metrů nad obcí Hejnice. Skalní masiv ční přímo mezi věžemi baziliky. Dříve bylo místo takřka nedostupné. V roce 1898 ho zpřístupnili členové horského spolku a nechali k němu vytesat 28 schodů. A dobře udělali. Rozhled z Ořešníku je totiž mimořádně působivý. V hlubině bublá Velký Štolpich někdy nazývaný také Sloupský potok a jen o málo dále se vám naskytne pohled na údolí Smědé, Paličník, Polední kameny či Ptačí kupy. V roce 1813 byl na vrcholu vztyčen první kříž, při jehož obnově roku 1819 údajně zahynuli dva řádoví bratři pádem ze skály. Vyhlídka se jmenuje po lískách, které rostly v okolí před 800 lety.

Foto: tomas exner / Mapy.cz

Rozhled z Ořešníku bere dech.Foto: tomas exner / Mapy.cz

Sealsfieldův kámen - Národní park Podyjí

V lesích nad Trauznickým údolím, pět kilometrů jihozápadně od Znojma najdete nad zákrutem řeky Dyje jednu z nejkrásnějších vyhlídek Národního parku Podyjí. V počátku 19. století učarovala místnímu rodákovi spisovateli Charlesi Sealsfieldovi, který zde rád sedával a meditoval. Z místa jsou nádherné výhledy do okolí, zejména pak na listnaté lesy a řeku Dyji. Naproti Sealsfieldovu kameni máte jako na dlani rokli Mločího potoka a dole u řeky uvidíte Býčí skálu. Sealsfieldův kámen je přístupný pěšky i na kole. Protože je hluboko v lesích, autem se k němu nedostanete. Zaparkovat můžete v jedné z nejbližších obcí, což jsou Havraníky a Popice, a odtud už se vydáte na příjemnou pěší túru.

Foto: Lukáš Urbánek / Mapy.cz

Lesy nad Trauznickým údolím a řeka Dyje.Foto: Lukáš Urbánek / Mapy.cz

Čertovy kameny - Jeseník

Čertovy kameny stojí na severním úbočí Zlatého Chlumu asi 3 km od Jeseníku. Zatímco český název skály Čertovy kameny je odvozen od prastaré historie, která vysvětluje vznik tohoto místa, německý název Harichstein (Harichovy kameny) má jméno po majiteli pozemku, na kterém skála stojí, jímž byl německý sedlák Vinzenz Harich. Na vrchol čtyřicetimetrové skalnaté hory vystoupáte po cestě, která je jištěna řetězy. Z vrcholku se vám naskytne krásný pohled do údolí říčky Bělé, jež tu protéká, a do polských rovin. Čertovy kameny mají v oblibě převážně horolezci. Skály dosahují výšky do 25 m a jsou nejvýznamnější a zároveň i nejtěžší oblastí na Jesenicku. Tvoří je několik věží a okrajových skal. Jen 50 metrů pod vrcholem najdete chatu Čertovy kameny s restaurací a ubytováním.

Foto: Zdenek Donat 1 / Mapy.cz

Vydejte se do Jesenicka na Čertovy kameny.Foto: Zdenek Donat 1 / Mapy.cz

Humboldtova vyhlídka – České středohoří

Humboldtovu vyhlídku, která je pojmenovaná po německém přírodovědci a cestovateli Alexanderovi von Humboldt, najdete nad Zubrnicí na Bukové hoře. Z místa uvidíte Velké Březno, Milešovku, Ústí nad Labem a pásmo Krušných hor s Komáří vížkou. Na jihovýchodním svahu v masivu hory objevíte asi sedm metrů hlubokou trhlinu, kde je i v letních měsících led a sníh. Přístup na vrchol je z Malého Března či Zubrnic po značených cestách s velkým převýšením. Vydat se můžete pěšky i na kole. A komu se nechce příliš chodit, může dojet autem až do Verneřic, kde zaparkuje pod televizní věží. Odtud vám postačí necelých deset minut chůze k vrcholu.

Foto: Roman Keznikl / Mapy.cz

Dojdete sem pěšky, ale vyjedete to i na kole.Foto: Roman Keznikl / Mapy.cz

Vyhlídka Baba – Jihočeský kraj

Baba je přírodní památka, kterou objevíte dva kilometry severně od Hluboké nad Vltavou, na levém břehu Vltavy. Od pradávna platí za oblíbené výletní místo na Budějovicku. A není divu. Pokocháte se tu krásným a uklidňujícím pohledem. Z počátku ji znali zejména místní, protože najít ji není vůbec snadné. Jenže potom se toto místo dostalo na seznam tzv. instaplaces, což jsou místa vhodná pro tvorbu krásných fotografií na sociální sítě, a Baba popularitou převálcovala i perlu jižních Čech zámek Hluboká. Pěšky vede na Babu mnoho cest, můžete jít po cyklostezce nebo lesem. Pokud pojedete autem, vydáte se kolem přístavu Hamry, kde musíte zaparkovat. Od cíle vás budou dělit necelé tři kilometry, které už musíte dojít pěšky.

Foto: František Plaňanský / Mapy.cz

Baba je přírodní památka kousek od zámku Hluboká.Foto: František Plaňanský / Mapy.cz

Související témata:
Berounsko
České středohoří

Načítám