Hlavní obsah

Vinobraní na Moravě i v Čechách, napínavá detektivka i cestování bez auta: Tipy proti nudě

Foto: bzenec.cz

Foto: bzenec.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si užít krásný začátek podzimu a načerpat energii na sychravý čas, kdy se vám nebude chtít z domu? Kdo by nechtěl! A tak jsme pro vás vybrali zajímavé tipy na akce po celé zemi, kde to bude v následujícím týdnu stát za to. Přidáte se?

Článek

Září je v plném proudu, děti už si zvykly na ranní vstávání a vy jste chytli zářijový rytmus. Ideální chvíle vyrazit na zajímavé akce, než přijde sychravý čas a vy se možná i na půl roku zachumláte do deky. Podpořte tvůrce, zažijte město jinak a okoštujte, kde je v Česku nejlepší burčák.

Vinobraní po celé republice

Kam vyrazit na burčák a kde ochutnat opravdu dobré víno? Září přeje akcím spojeným s tímto mokem a není nutné za ním jezdit pouze na jižní Moravu. I v Čechách je skvělé víno!

Mělník: Od pátku do neděle čekají návštěvníky tři dny plné živé muziky, pouličního divadla, historie a dobrého jídla, a to na šesti scénách. Prima akce pro rodiny s dětmi, milovníky folkloru i fanoušky moderní hudby.

Praha: I zde se pěstuje víno po staletí. Na vyhlášené trojské vinici o víkendu ochutnáte místní produkci, novinkou je trio šumivých vín. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku vinic i punkovou dechovku a určitě si projděte botanickou zahradu, kam je vstup v ceně.

Bzenec: Krojované vinobraní je tradičně spojeno nejen s dobrým vínem, ale i s jarmarkem řemeslných výrobků, poutí a hudbou k tanci i poslechu.

Foto: vinobranimelnik.cz

Mělnické vinobraní má tradici a neopakovatelnou atmosféruFoto: vinobranimelnik.cz

Maker Faire Prague

Maker je tvůrce. Člověk, který tvoří vlastní výrobky, hledá zajímavá řešení a své know-how neváhá předat dál. A právě takové odborníky a nadšence podporují festivaly Maker Faire: jsou plné workshopů a interaktivních aktivit, kde si každý může všechno zkusit a dost věcí i vyrobit. Konají se po celém Česku a o víkendu proběhne pátý ročník v halách Pražské tržnice. Postavte si vlastní senzor sluchu, objevte základy 3D tisku nebo zjistěte víc o chytrých městech. Jednodenní vstupenka pro dospělého stojí v předprodeji 250 Kč.

Foto: Lukas Neasi / protisedi.cz

Tvůrci se těší, že představí svůj um, vy se můžete dozvědět něco novéhoFoto: Lukas Neasi / protisedi.cz

Evropský týden mobility

V týdnu od 16. září se koná Evropský týden mobility, který zakončí Mezinárodní den bez aut. Akce se zaměřuje na podporu udržitelné městské dopravy, letošním tématem je Lepší dostupnost a součástí jsou akce Pěšky do školy, Do práce na kole, Zažít město jinak, Výzva 10 000 kroků. Cílem je ukázat, že po městě se dá pohybovat i bez auta.

Ústí nad Labem: V neděli 18. září se tu koná komentovaná procházka Po stopách Přemysla Oráče a o týden později sportovní den na nábřeží, kde se bude mimo jiné symbolicky uzamykat Labská stezka.

Brno: V sobotu se koná akce pro rodiny s dětmi na dopravním hřišti Riviéra. Je zaměřená mimo jiné i na pravidla silničního provozu. A těšit se můžete na soutěže a hezký program.

Praha: Během celého týdne zde bude jezdit pojízdný cykloservis zdarma, konají se sousedské slavnosti v rámci akce Zažít město jinak, z hlavního nádraží do Slaného a zpět vyjede vlak Cyklohráček…

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Dopravní hřiště je ideální místo, kde dětem bezpečně představit pravidla silničního provozuFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Kam s dětmi? Do Zeměráje

Toužíte někdy utéct ruchu města, zastavit čas a jen tak být? Pak zkuste Zážitkový park Zeměráj na Písecku. Na samotě uprostřed pastvin tu najdete raně středověkou vesnici, zkusíte si umlít mouku a očicháte léčivé bylinky, na hrnčířském kruhu si uděláte mističku a na jiném stanovišti zase amulet pro štěstí. Projdete bosostezku, zkusíte fotbalgolf na louce a hernu plnou hlavolamů. A pak si můžete pochutnat na pečeném mase, jáhlové kaši nebo kopřivových knedlících. Až do konce září je otevřeno každou neděli.

Foto: zemeraj.cz

Jste kousek od orlické přehrady a staletí zpět v historiiFoto: zemeraj.cz

Seriál: Advokát

V roce 2011 zářil v roli obhájce Mickeyho Hallera, kterému to nejlépe myslí za jízdy v autě, Matthew McConaughey (52). Podle stejného námětu vznikl nový seriál na Netflixu, kde se role charismatického právníka ujal nepříliš známý Manuel Garcia-Rulfo (41). Hlavní hrdina se po nehodě a odvykačce vrací zpátky do práce – převzal totiž případy po zavražděném kolegovi. Mimo jiné musí vyřešit svou minulost a zjistit, jak obhájit herního vývojáře obviněného z dvojnásobné vraždy. A ideálně u toho nezemřít jako kolega.

Foto: Profimedia.cz

Mickey Haller (vpravo) má jen pár týdnů na to, aby zjistil, jak klienta obhájitFoto: Profimedia.cz

Kniha: Nalezení

Jestli je Michaela Klevisová (46) královnou současné české detektivky, pak je Jiří Březina (41) jejím králem. I on má na kontě dvě prestižní ocenění – Ceny Jiřího Marka. Hrdinou jeho detektivek je vyšetřovatel Tomáš Volf a právě vycházející Nalezení je již pátý díl série. Hlavní hrdina se vrací do míst, kde vyrůstal, aby pomohl kolegyni, a musí se přitom sám vrátit do minulosti. Do té, kterou se patnáct let snažil vytěsnit.

Foto: Archiv nakladatelství

Nalezení, Jiří Březina, nakladatelství MottoFoto: Archiv nakladatelství

Jestli bude pršet, možná vás ze všeho nejvíc nalákají nejlepší staré detektivky a seriály.

Načítám