Hlavní obsah

Říká se jí Malý Řím! Sedm důvodů, proč navštívit malebnou Trnavu plnou kaváren, památek a kostelů

Foto: Región Trnava, Matúš Koprda

Foto: Región Trnava, Matúš Koprda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za antickými památkami nemusíte jezdit až do Itálie. Stačí, když vyrazíte do slovenské Trnavy. Najdete tu překrásné kostely, příjemné kavárničky, skvělé víno i medovinu. Už balíte kufr? Rozhodně neprohloupíte.

Článek

Od nepaměti je slovenská Trnava díky množství kostelů, které tu stojí, nazývána Malým Římem. Město, které se pyšní od roku 1238 titulem svobodného královského města, bylo v minulosti důležitým obchodním centrem. Konaly se tu významné jarmarky i trhy. A časy dávno minulé tu dýchají i dnes. Vždyť právě tady byla v roce 1635 založena Královská uherská akademie, první vysoká škola v Uhrách, která město proslavila, pravidelně ho navštěvovali králové. V Malém Římě ale kvetl i obchod s vínem a vinařské řemeslo tu má zelenou dodnes. Pokud se tedy k našim slovenským sousedům do pětašedesátitisícového města vypravíte, rozhodně nebudete litovat. Zažijete historii, ochutnáte dobré víno i medovinu, posedíte v příjemných kavárničkách a vyzkoušet můžete i golf.

Městečko na dlani

Pokud toužíte po pohledu na město z ptačí perspektivy, je návštěva městské věže to pravé. Na vrchol vede 130 schodů, které budete muset ujít po svých, výtah ve věži totiž není. Po jejich zdolání se vám ale za odměnu naskytne překrásný výhled na všechny historické budovy tohoto univerzitního města. Renesanční věž najdete v samém jeho srdci. V minulosti, v dobách tureckých nájezdů, díky dobrému výhledu sloužila jako strážní věž. Od roku 1729 je v ní funkční hodinový stroj, který pracuje na stejném principu jako hodiny kukačky, které se natahují denně ručně. Už více než sto let se o něj stará rodina Němčekových.

Foto: Región Trnava

Z městské věže je překrásný pohled na celé městoFoto: Región Trnava

Městské hradby

Typickým symbolem Trnavy je tříkilometrová zeď, která ohraničovala město a také ho chránila. Stavba započatá ve 13. století trvala sto let. Opevnění je z více než čtyř milionů cihel a dodnes patří k nejzachovalejším hradbám na Slovensku. Odděluje vlastně historické centrum od nové části Trnavy. Součástí opevnění byly čtyři městské brány a třicet pět věží.

Největší koncentrace kostelů

Ve městě stojí třináct kostelů, osm z nich je v samém centru, což v jiném slovenském městě nenajdete. Za zmínku určitě stojí bazilika sv. Mikuláše. Dvojvěžový gotický kostel s prvky baroka najdete na náměstí sv. Mikuláše. Součástí barokní kapličky z 18. století je zázračný slzící milostný obraz Panny Marie Trnavské. Za obdiv také stojí dvoje funkční historické varhany. Ujít si nenechte univerzitní kostel, který nese oficiální název katedrála sv. Jana Křtitele. Uvnitř je jeden z nejvyšších celodřevěných raně barokních oltářů v Evropě. Pochází z roku 1640 a měří víc než dvacet metrů.

Foto: PeterVrabel, Shutterstock.com

Bazilika sv. Mikuláše ukrývá zázračný slzící milostný obraz Panny Marie TrnavskéFoto: PeterVrabel, Shutterstock.com

Za dobrým vínem

Víno bylo v minulosti zlatou žilou pro městskou pokladnu. Středověká Trnava patřila k největším vinařským centrům Uherska. A vínu se tu daří i dnes. Místní krajina a půda je pro pěstování hroznů jako stvořená. Proto se určitě nenechte okrást o tento zážitek a navštivte některé ze zdejších vinařství. Pivnice, jak říkají vinným sklípkům na Slovensku, jsou přístupné celoročně. My vás pozveme do vinařství Mrva & Stanko, které patří k nejlepším na Slovensku a úspěchy slaví i v zahraničí.

Dalším skvělým zážitkem je návštěva vinařství Karpatská perla v nedalekých Šenkvicích. V roce 1991 ho založili manželé Šebovcovi. Pokud máte rádi červené víno, potom určitě ochutnejte Dunaj, který v sobě kloubí ovocnou chuť a vůni ostružin. Úplně jiný zážitek pak zažijete v malém rodinném vinařství Vína z mlýna v Doľanech. Majitel nabízí celovečerní program Hodování u mlynáře, který začíná prohlídkou mlýna a pokračuje ochutnávkou vín a bohatou hostinou. Musíte si ale místo zarezervovat předem.

Tradiční medovina a rozárium

Výlet na Slovensko bez ochutnání tradiční medoviny, nápoje, který pili už Řekové a Římané? To snad nepřipadá ani v úvahu. Ochutnat ho můžete například v Medolandii manželů Kudláčových v Dolní Krupé. A pokud medovinu neznáte, tak věřte, že přírodní nízkoalkoholický nápoj sladké chuti a jemného medového buketu vám určitě zachutná. Místo je navíc spojené s Máriou Henriettou Chotekovou, známou jako Růžová grófka, která pěstovala růže a založila v obci rozárium. Po druhé světové válce postupně chátralo. Na tradici pěstování růží v Dolní Krupé navázali právě manželé Kudláčovi a dnes tu kromě ochutnávky medoviny můžete obdivovat přes 2500 růží.

Netradiční kavárna

Chcete si vychutnat kávu v netradičním prostředí? Potom musíte určitě zajít do kavárny Synagoga café! Jak samotný název napovídá, kavárna se nachází v prostorách dnes již odsvěcené ortodoxní synagogy, kterou postavili v roce 1891. Pocit jedinečnosti získáte nejen díky zajímavému prostředí, ale také z výborné kávy, kterou vám tu s úsměvem připraví. Synagoga prošla komplexní stavební obnovou a po desítkách let, kdy sloužila také jako sklad, je znovu zpřístupněna veřejnosti.

Je libo sport?

Pokud se vám zasteskne po pohybu, můžete vyrazit na golf. I pro příchozí z ulice je k dispozici šestiapůlhektarový areál Driving Range, který je golfovým tréninkovým centrem. Najdete ho v městské oddychové zóně Kamenný mlýn, pouhé dva kilometry od centra. A vyrazit sem můžete klidně s celou rodinou. Půjčí vám výstroj, míčky a k dispozici je i trenér. A pokud neholdujete golfu, můžete vyzkoušet foot golf. Do velkých jamek budete dopravovat míček nohou. Anebo si v areálu můžete jen tak posedět v kavárně a dát si něco dobrého.

Načítám