Hlavní obsah

Tipy nejen na víkend: Kam za masopustním veselím nebo za kulturou?

Foto: GettyImages.com

Foto: GettyImages.com

Reklama

Kam vyrazit a kde se pobavit? To je, oč tu běží. Nechte se inspirovat našimi tipy na akce a dobrodružství, které můžete zažít po celém Česku. Navštivte unikátní medúzárium, nakoukněte do čajového ráje a vyrazte na masopustní rej.

Článek

Nejkratší měsíc se přehoupl do druhé poloviny a stále se ještě nerozhodl, jestli nabídne spíš jaro, anebo zimní mrazy. Všichni ale vítáme, že světlo je až do podvečera, trávíme víc času venku, pomalu se budíme se zimního spánku a začínáme být aktivnější. Kam během víkendu a v následujícím týdnu vyrazit na akci, jaký film vás bude bavit a co si přečíst?

Za masopustním veselím

Popeleční středa, kterou křesťanům začíná čtyřicetidenní půst, letos vychází na 22. února a dny před ní se často pojí s bujarými masopustními oslavami a maskami. Kam se vydat za zábavou a tradicemi? Můžete si na to vyrobit masky z kartonů od vajec!

Tradiční masopust se bude v sobotu 18. února konat v pražských Kbelích. Průvod masek doprovázený muzikanty vyjde po obědě z Centrálního parku. Součástí akce bude tanec s medvědem, loutkové představení a vystoupení akrobatů.

Na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO jsou zapsány masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a vy se můžete v úterý 21. února těšit v hlineckém skanzenu Betlém na nevšední celodenní veselí, které zakončí obyčej zvaný porážení kobyly.

Masopustní průvod v Chebu měl dvouletou odmlku, ale v neděli 19. února se opět vydá na cestu historickým městem. Ve 14 hodin vyrazí masky od Západočeského divadla. Děti se mohou těšit na pohádku, dospělí na masopustní dobroty a nejkrásnější maska bude odměněna.

Foto: Lucie Filipi, Shutterstock.com

Vyrobte si masku a zkontrolujte, kudy půjde nejbližší průvodFoto: Lucie Filipi, Shutterstock.com

Za uměním do UPM

Pražské Uměleckoprůmyslové museum prošlo rekonstrukcí a je opět otevřeno pro veřejnost, která jistě ocení větší prostory, moderní zázemí i zahradu. Na co se můžete těšit? Nová expozice s názvem Art, Life představuje v šesti sálech evropské užité umění od antiky až po moderní design 20. a 21. století. 1 300 pečlivě vybraných exponátů ukazuje, jak nám věci kolem nás vstupují do života a ovlivňují ho. V muzeu se pravidelně pořádají i nejrůznější přednášky: v úterý 21. února v 18:00 na zajímavé téma Hračky nebo umělecká díla?

Foto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Krása a umění povznášejí na duchu a v UPM dostanete řádný nášupFoto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Na výlet za bylinkami

Čaje či koření od Sonnentoru není třeba představovat, ale co se podívat na místo, kde se dozvíte, jak vzniká čajový sáček od vypěstování bylinek až po nápoj v šálku? V Čejkovicích na Hodonínsku, kde firma sídlí, už desítky let pěstují a zpracovávají biobyliny a biokoření. Můžete sem přijet ochutnat čaje či kávu a zákusek, ale je i možnost vyrazit na zajímavou exkurzi. Dozvíte se víc o historii firmy, nakouknete do míst, kde se bylinky a koření skladují, a navštívíte i výrobu. A z nedaleké vyhlídky se můžete pokochat výhledem na vinici.

Foto: sonnentor.com

Na exkurzi se dozvíte mnoho zajímavých věcí o pěstování i o výrobě místních produktů a nakonec se můžete občerstvit v čajovém salonu s kavárnouFoto: sonnentor.com

Na medúzy do Chomutova

Největší zoo v Česku najdete v Podkrušnohoří. Známý chomutovský zoopark se rozkládá na rozloze 112 hektarů a k vidění je tu 116 druhů zvířat. Unikátní zážitek vám poskytne nová expozice medúz. V osmi akváriích s barevným podsvícením je 160 mořských medúz několika druhů a nádhernou atmosféru jejich ladnému pohybu dodává hudební podkres. Jedná se o první zoo v České republice s vlastním medúzáriem (vzniklo proměnou z pavilonu nočních živočichů). Není nutné kupovat speciální vstupné, ale platí vstupenka do zoologické zahrady.

Foto: Zoopark Chomutov

Novinka v chomutovském zooparku rozhodně stojí za návštěvuFoto: Zoopark Chomutov

Romantický film nikdy nezklame

Valentýn je sice již oslaven (anebo šťastně zapomenut), ale dopřát si romantiku s komedií z Netflixu U tebe nebo u mě? můžete kdykoli. Ashton KutcherReese Witherspoon hrají nejlepší kamarády, kteří se spolu nejdřív vyspali a pak se rozhodli, že jako přátelé budou fungovat lépe. Denně si volají a vědí o sobě všechno. Peter žije v New Yorku, dělá kariéru a střídá holky. Debbie bydlí v Los Angeles, soustředí se na péči o syna a miluje knížky. Když si tihle dva na týden prohodí role a život, změní se jim pohled na toho druhého i na sebe sama.

Foto: Profimedia.cz

Jak dopadne jejich přátelství, poté co si vymění životy a role?Foto: Profimedia.cz

Víkend s knihou? Zločiny po česku

Detektivní žánr se těší obrovské popularitě v jakékoli podobě a oblíbené české krimiseriály ukazují, že lidé mají rádi, když je dílo založené na reálném případu. Knížka Skutečné zločiny po česku vnáší světlo do temných vod českého zločinu a stojí za ní kriminalisté Miloš Vaněček a Radek Galaš. U každého z 12 případů, které se u nás v minulém století řešily a vyřešily, vás bude mrazit. A budete kroutit hlavou, jak to policisté zvládali bez moderního vybavení, které je dnes samozřejmé. Součástí jsou fotografie, náčrtky z místa činu i doslovné přepisy výslechů.

Foto: Archiv nakladatelství

Zločiny po česku, Miloš Vaneček a Radek Galaš, nakladatelství CPressFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám