Hlavní obsah

Co vařit o masopustním víkendu: Tipy na jídla pro milovníky masa, děti i vegetariány

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Máte někdy pocit, že vaříte pořád dokolečka stejná jídla? Nejste v tom sami! Možná se vám tak bude před víkendem hodit pár nápadů a ověřených receptů na polévky i hlavní jídla pro děti i pro celou rodinu.

Článek

Tento víkend vrcholí masopustní oslavy a tradice velí si před nadcházejícím postním obdobím ještě naposledy dopřát kus dobré pečeně.

Menu pro milovníky masa: lehká kmínová polévka a šťavnatá vepřová žebírka

Oběd odstartujte lehkou kmínovou polévkou: je rychlá a levná, a navíc obsahuje velkorysé množství kmínu, který vám pomůže s trávením těžších pečených žebírek. Na šťavnatá vepřová žebírka, která odpadávají od kosti, budete potřebovat dvě netradiční ingredience, chuť vás ale dostane do kolen. Nezapomeňte k nim přidat i misku salátu: teď v zimě sáhněte po zelí.

Pokud chcete mít oběd se vší parádou, zadělejte večer předem na domácí chléb z drobečku droždí, jako příloha se k žebírkům ale skvěle hodí i nejlepší bramborová kaše.

Lehčí menu, které bude chutnat dětem: vývar a kuře na paprice

Pokud si na „velká“ pečená masa nepotrpíte a máte raději krémové omáčky, vsaďte na osvědčenou klasiku, zaručeně bude chutnat i dětem. Uvařte pořádný hrnec poctivého kuřecího vývaru. Část podávejte s nudlemi nebo i jinou zavářkou (pokud chcete být za hvězdu, zvolte celestýnské nudle) a část se vám bude hodit při přípravě druhého chodu. Kuře na paprice děti milují, a když ho podlijete čerstvým domácím vývarem, bude chutnat nepřekonatelně.

Když uberete chilli, můžete zkusit trochu větším dětem nabídnout i exotičtější jídla. Také ty vylepší vývar, který vám bublá na plotně.

A když vám nějaký vývar zůstane, máte vyhráno. V týdnu ho pak použijte jako základ rychlé čočkové polévky, která obstojí i jako hlavní chod.

Víkendové menu bez masa

Vegetariáni už to dávno vědí a naše recepty to potvrzují: menu bez masa nemusí být vůbec nudné. Hustou polévku (ať už zelňačku, nebo hustou cizrnovou na způsob guláše) můžete bez obav nabídnout i zapřisáhlým masojedům. A když nezmíníte, že je veganská, nejspíš si toho ani nevšimnou. A smaženým květákem pohrdne opravdu jen málokdo.

Masopustní víkend se ponese také ve znamení čerstvých a nadýchaných smažených koblih. Jak to máte vy? Servírujete je jako hlavní jídlo, nebo spíš jako dezert?

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Reklama

Načítám