Hlavní obsah

Velikonoční výlety (nejen) s dětmi. Za valašskými frgály, obřími kraslicemi nebo rovnou do oblak

Foto: Resort Valachy

Foto: Resort Valachy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátky jara jsou téměř tady, dětem dnes začaly velikonoční prázdniny, a tak možná vymýšlíte, kam se vydáte během volných dní na rodinný výlet. Máme pro vás pár nápadů, kde si Velikonoce užijete tradičně i netradičně, určitě ale zábavně a s dobrou náladou.

Článek

Nechte se inspirovat, kam můžete během velikonočních volných dní vyrazit s dětmi a celou rodinou nebo partou přátel. Představujeme tipy na místa, kam se vyplatí vypravit se za zážitky a dobrodružstvím.

Velikonoce v Zoo Brno

V brněnské zoologické zahradě čeká pestrý velikonoční program pro malé i velké. V pátek 29. března budou po celý den probíhat komentovaná krmení zvířat, třeba medvědů, i tvořivé dílničky pro děti. V pondělí 1. dubna nebude chybět oblíbené hledání vajíček. V areálu zoo bude poschováváno na tisíc vajíček a kdo alespoň jedno z nich najde a přinese do infocentra, dostane odměnu. Připravena je také zábavná stezka spojená s vědomostní soutěží nebo ukázka stříhání oveček. Probíhat bude rovněž společné zdobení kraslic a po celé Velikonoce bude v provozu populární vláček.

Stezka s obřími kraslicemi v Hluboké

V Hluboké nad Vltavou si nenechte ujít tradiční velikonoční stezku lemovanou obřími kraslicemi. Vydat se na ni můžete od pátku 29. března, přístupná bude až do května. Během vycházky můžete hledat 27 umělecky ztvárněných kraslic, originálně ozdobených profesionálními malíři, také ale například dětmi zdejší základní školy. Podle svých sil si vyberete z několika vycházkových okruhů a soutěživí jedinci se mohou zapojit do zábavně-naučné hry.

Po příjezdu si nezapomeňte vyzvednout mapku umístěných kraslic v Infocentru v Masarykově ulici, v knihkupectví ve Zborovské ulici nebo v restauraci Schneck, kterou najdete na cestě k zámku (jehož prohlídku byste určitě neměli vynechat, otevřen bude od pátku 29. března do pondělí 1. dubna).

Domácí zabijačka, cimbál i sport v Peci

V Peci pod Sněžkou můžete strávit Velikonoce plné dobrodružství, pohybu i dobrého jídla. Lyžovat se sice již příliš nedá, to ale nevadí. Cílů pro super pěší výlety je tady dost. Po svých se můžete vydat třeba do Modrého dolu nebo k Liščímu vodopádu. Kdo má rád adrenalin, vydovádí se na bobové dráze, nejen muže bude bavit prohlídka lokálního pivovaru, milovníci sauny a podobného hýčkání si přijdou na své v Krkonošském wellness v Aparthotelu Svatý Vavřinec. Zde také budou po celé Velikonoce probíhat pravidelně lekce jógy i core tréninku a v sobotu 30. března je nachystána kuchařská show s domácí zabijačkou. Chybět nebude ani moravská cimbálovka. Děti se zabaví při barvení vajíček, malování kamínků nebo tanečních soutěžích, rodiče si pak mohou v klidu vychutnat gastronomické lahůdky.

Velikonoční tradice na Valašsku

Oslavte příchod jara v Beskydech a poznejte tradice, které se na Valašsku ještě stále udržují při životě. V Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích připravili od 29. do 31. března speciální velikonoční program. Naučíte se plést pomlázky neboli tatary, ozdobíte si velikonoční vajíčka nebo upečete vlastnoručně jidáše a mazanec ve škole pečení. Na Bílou sobotu si můžete vyzkoušet nejrůznější velikonoční tradice, jako je broušení skla, vyřezávání ze dřeva, drátkování a malování vajíček či výroba svíček. O Velikonoční neděli si pak nenechte ujít kurz pečení valašských frgálů, navštivte jarmark a večer si užijte cimbálovou muziku.

Do oblak na Dolní Moravě

Za jarním dobrodružstvím můžete zamířit na Dolní Moravu na pomezí Orlických hor Jeseníků. Lákadel je tady celá řada, možná nebudete vědět, co podniknout dřív. Sportovněji založení mohou vyrazit na výšlap na vrchol Králického Sněžníku, kde je nově vybudována rozhledna. Odvážnější povahy si užijí procházku po nejdelším visutém mostě na světě Sky Bridge 721, ze kterého si vychutnáte z výšky 95 metrů dechberoucí panoramatické výhledy na okolní horské masivy. Velkým lákadlem je též Stezka v oblacích nebo naučná stezka Most času, která na 10 naučných panelech ukazuje historii místa, zajímavosti z fauny a flóry. Kdo si troufá, může nasednout na Mamutí horskou dráhu, jež nabízí tříkilometrový, skutečně adrenalinový sjezd do údolí.

Pomlázkování na Stezce korunami stromů

Na Stezce korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních na úpatí Černé hory si užijete velikonoční víkend plný zábavy. Vydejte se sem s ratolestmi za pomlázkou a naučte se ji i plést ve výtvarné dílně, která bude připravena přímo na stezce. Barvení velikonočních vajíček, zdobení medových perníčků a další tradice si tady na vlastní kůži vyzkoušíte v sobotu 30. a neděli 31. března. Děti, ty menší i odrostlé, mohou prozkoumat přírodní hřiště Emilův lesní svět, unavení rodiče si dopřejí relax v přírodě a mohou třeba ochutnat vaječný likér zdarma. Točit se bude i tradiční zelené velikonoční pivo.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám