Hlavní obsah

Velkolepé Velikonoce v Praze. Vyrazte na trhy, do zoo, na letiště nebo za pokladem na Vyšehrad

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátky jara jsou za dveřmi, děti čekají prázdniny a pracující dospělí budou mít volno od pátku až do pondělí. Jak s prodlouženým víkendem naložit? Máme pro vás šest skvělých tipů na výlety a akce, na nichž se můžete pobavit v hlavním městě.

Článek

V Praze bude během velikonočních svátků probíhat celá řada akcí se zajímavým programem, takže pokud ještě nemáte plán pro volné dny, můžete se inspirovat. Ať už dáváte přednost tradicím nebo se chcete hlavně pobavit, něco nového dozvědět a zažít či se dobře najíst, v metropoli si vybere každý podle svého gusta.

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí

Největší velikonoční trhy v Česku probíhají v kulisách historického Staroměstského náměstí až do 7. dubna a nabídnou ukázky tradičních zvyků a řemesel, kulturní program plný zpěvu a tance v podání folklorních souborů i bohaté možnosti občerstvení. Náměstí oživí ozdobená bříza a další jarní dekorace, letos s motivy ptáčků. Stylově vyzdobené budou též prodejní stánky s pestrým sortimentem zboží. Koupíte tady pletené pomlázky, malované kraslice, proutěné košíky, vyšívané ubrusy, slaměné ozdoby a další velikonoční dekorace.

Foto: trhypraha.cz

Tradiční velikonoční trhy na pražském Staroměstském náměstí hýří veselými jarními barvamiFoto: trhypraha.cz

Velikonoční trhy na náměstí Míru

Do pondělí 1. dubna můžete zavítat na jarní trhy na náměstí Míru, které se ponesou ve znamení tradic a lidových obyčejů. Prohlédnete a samozřejmě si zde i zakoupíte širokou škálu velikonočního zboží, od ručně zdobených kraslic, svíček nebo dřevěných výrobků až po tradiční velikonoční pečivo. Ochutnáte kynuté jidášemazance, třené beránky, zdobené medové perníčky i jarní nádivku s bylinkami. Na své si tu přijdou také milovníci grilovaných specialit či domácích sýrů. Chybět nebudou dětské kreativní dílničky ani zelené velikonoční pivo.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na řemeslných trzích na náměstí Míru pořídíte ručně malované kraslice, pomlázky i velikonoční pečivoFoto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Velikonoce v muzeu dinosaurů

Nahlédněte společně do pravěku. Dinosauria Museum Prague bude mít od čtvrtka 28. března do pondělí 1. dubna připraven atraktivní velikonoční program pro celou rodinu. Malé, ale i odrostlejší fanoušky dinosaurů potěší komentované prohlídky, které budou probíhat několikrát denně, soutěživí jedinci se mohou zúčastnit zábavné hry po stopách uprchlých dinosaurů. Každý, kdo vyplní správně hrací kartu, dostane malou odměnu.

Foto: Dinosauria Museum Prague

Dinosauria Museum Prague má připraven speciální velikonoční program i zábavnou hruFoto: Dinosauria Museum Prague

Velikonoce v zoo

Výlet do pražské zoologické zahrady je sázkou na jistotu, během Velikonoc vás tu potěší několik bonusů navíc, jako například komentované prohlídky a krmení klokanů, tučňáků, luskounů nebo vombatů. V pondělí 1. dubna dostanou zvířata velikonoční dárky, třeba vrbové pomlázky a další „dobroty“ z proutí. Předávání dárečků bude doplněné vyprávěním chovatelů, a dozvíte se tak určitě spoustu zajímavostí ze zvířecího života. Chcete si výlet ještě okořenit? Vyplujte do zoo po řece. Plavby lodí z přístaviště na Rašínově nábřeží budou zahájeny 29. března, plavba na Císařský ostrov poblíž zoo trvá 50 minut.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Během svátků budou v Zoo Praha probíhat komentovaná krmení zvířatFoto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Velikonoční exkurze na letišti

Ve čtvrtek 28. a pátek 29. března budou na Letišti Václava Havla probíhat exkurze s překvapením pro děti. Prohlídky startují na Terminálu 3, kde bude zároveň pro nejmenší připraveno velikonoční malování, vydovádět se můžete ve fotokoutku, který bude k dispozici zdarma, a pořídíte si tak milou památku na rodinný výlet. Během exkurze se v doprovodu průvodce podíváte na letištní plochu, odkud můžete skutečně zblízka sledovat vzlety a přistávání letadel, o kterých se zároveň dozvíte hromadu zajímavostí. A co víc, nahlédnete k letištním hasičům, kde si prohlédnete moderní techniku. Pozor, prohlídku je třeba předem rezervovat.

Foto: Seznam Zprávy

V rámci exkurze po Letišti Václava Havla vás průvodce zavede do zákulisí i na letištní plochuFoto: Seznam Zprávy

Za pokladem kněžny Libuše na Vyšehrad

Naplánujte si procházku na Vyšehrad a spojte ji s bezva rodinnou hrou Za pokladem kněžny Libuše. Objevujte legendární a tajemstvím opředené místo společně s dětmi, možná se dozvíte něco, co jste dosud netušili nebo od školních dob dávno zapomněli. Zjistíte například, odkud je možné vstoupit do vyšehradské skály, ve které je údajně schovaný zlatý poklad, poznáte všechna kouzelná zákoutí, prohlédnete si památky a ponoříte se do prastarých pověstí. To vše za doprovodu průvodkyně a mobilního telefonu, který vám poskytnou na místě. Na konci výpravy čeká malé překvapení. Hru můžete absolvovat od čtvrtka 28. do neděle 31. března, vždy od 10 hodin.

Foto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Venkovní poznávací hra vám přiblíží Vyšehrad z jiné perspektivy a dozvíte se, kde je ukrytý poklad kněžny LibušeFoto: Ondrej Bucek, Shutterstock.com

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám