Hlavní obsah

Sexuální účinky alkoholu, marihuany a drog

Foto: Spaskov, Shutterstock.com

Foto: Spaskov, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Možná prostě jen chcete zapomenout na to, co se děje tam venku, možná prostě jste slyšeli, že sex je po tom fakt super. Proto si dáte o skleničku navíc nebo ubalíte dalšího jointa. Ale za jakou cenu?

Článek

Není to jednoduché. V současnosti společnost zažívá situaci chronického stresu vyvolanou opatřeními souvisejícími s pandemií koronaviru. Na neustálé vypětí reagují lidé různě. Zatímco jeden častěji běhá, ten druhý víc nasává.

Vede lockdown k alkoholismu?

Z průzkumu Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kterého se zúčastnila skupina 3 300 dospělých totiž vyplynulo, že během pandemie pijí Češi pravidelně nadměrné dávky alkoholu, přičemž na špici se drží pivo, pak víno a za ním destiláty.

Co se týče drogové scény, tak i ta v lockdownu vesele žije. Navzdory tomu, že omezení služeb a pohybu způsobilo nakrátko drog nedostatek, pořád je tu pervitin vyráběný doma v malých laboratořích, a taky marihuana, jejíž obliba stoupá. Navíc se služby celoplošně přesunuly do online prostředí a klienti si své obchody mohou dohodnout na dálku. Někteří tak naivně činí proto, aby zlepšili své sexuální zkušenosti. Tím ale hodně riskují, protože tanec s ďáblem se neodpouští. Nikdy.

Marihuana, alkohol, extáze: novodobá afrodiziaka 

Alkohol, marihuana a extáze patří podle odborníků mezi nejoblíbenější látky, které lidé používají před milováním, ačkoli se již z dřívějších studií ví, že nadělají víc škody než užitku. Navzdory tomu, že se po nich lidé cítí dobře, rozhodně se nedají považovat za zaručené sexuální stimulanty a bezpečný návod na zlepšení intimních prožitků. Natáhne-li k nim ruku, bilancujete nad smrtící propastí, která vám dřív či později zlomí vaz.

V rámci studie publikované v časopise Psychology and Sexuality vědci vyzpovídali 679 účastníků nočních klubů a tanečních festivalů žijících v New Yorku a zeptali se jich na užívání návykových látek a zároveň jejich sexuální účinky.

Nebudeme si nic nalhávat – po požití nakopávače v tekutém nebo práškovém stavu se nejdřív dostavuje potřebná bojovnost a sebevědomí. Většina lidí, kteří užili alkohol (67 %) nebo extázi (61 %), uvedla, že se cítí přitažlivější, nadrženější a v posteli odvážnější. Pokud se to ale s alkoholem přežene, chce se člověku spíš spát než souložit. Extáze však zvyšuje u některých jedinců citlivost genitálií (na dotek je tělo vnímavější), prodlužuje sexuální výdrž a zintenzivňuje orgasmy. Tento účinek hlásilo ale mnohem méně uživatelů marihuany (25 %), i když i tady se někteří shodovali v tom, že zraková, čichová i hmatová intenzita bývá vyšší.

Zatím to tedy vypadá jako reklama na extázi a marihuanu, nicméně nenechte se mýlit. Sice se může zdát, že si příznivci jednoho či druhého v posteli užívají víc než ti ostatní, nicméně efekt je často pouze krátkodobý a draze vykoupený obtížemi, které za tu chvilkovou slast nestojí.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Alkohol vás nejdřív nabudí, ale pak utlumí. Problém je to hlavně pro mužeFoto: Goksi, Shutterstock.com

Drogy a sexuální dysfunkce

Uživatelé drog totiž souběžně uváděli i vyšší míru sexuálních dysfunkcí, například problém s erekcí a vaginální suchost. Tyto výsledky proto naznačují, že každá z těchto látek může mít nějaký pozitivní účinek na sexuální prožitky, nicméně vždycky je to něco za něco.

Na to také kdysi poukázal profesor Jan Raboch (†84), který svého času vedl Sexuologický ústav Karlovy Univerzity. Jeho poznatky v publikaci O sexualitě a partnerských vztazích (Galén, 2005) jsou výmluvné až dost. Po biologické stránce konkrétně marihuana u mužů snižuje hladinu mužského hormonu testosteronu v krvi a narušuje tvorbu spermií ve varlatech, u žen pak negativně ovlivňuje hladiny gonadotropinů (hormonů odměšovaných hypofýzou, které řídí funkci vaječníků).

U žen lze dřív či později počítat s poruchami menstruačního cyklu, ale především – u obou pohlaví to snižuje možnost mít děti. Navíc z dlouhodobého hlediska je účinek marihuany záporný i v oblasti sexu – přestane účinkovat, člověk zvyšuje dávky, ale ten slastný pocit už se stejně nedostaví. Jen větší závislost na droze, která zároveň odstraňuje zábrany, takže je člověk schopný dopustit se věcí, jež by se při plném vědomí nestaly. Řeč je o nedostatečné ochraně proti pohlavním chorobám a těhotenství. Druhý den po bouřlivé akci se také dostavuje morální kocovina i negativní vliv na sebevědomí. O závislosti na návykových látkách a jejich destruktivním vlivu na život snad ani není nutné mluvit.

Manuál francouzského líbání, symbolu chtíče. Jak natočit hlavu a co s jazykem? 

Reklama

Načítám