Hlavní obsah

Sezona klíšťat přišla dříve, co vás před nimi nejlépe ochrání

Foto: encierro, Shutterstock.com

Foto: encierro, Shutterstock.com

Reklama

Jsou malá, někdy skoro neviditelná, a poměrně nebezpečná. Sezona klíšťat je tady. Přečtěte si, proč jsou nebezpeční roztoči letos aktivní dříve než jindy a jak se před nimi účinně chránit na zahradě i ve volné přírodě.

Článek

Čas, kdy se klíšťata probouzejí, se odvíjí od délky a intenzity zimy. Ta letošní byla velmi mírná a krátká, výrazná aktivita klíšťat byla proto zaznamenána již koncem února.

Kdy začíná sezona klíšťat

„Když nastane několik po sobě jdoucích teplejších dní, je dokonce možné, že aktivní klíšťata se objeví i uprostřed zimy,“ říká doktor Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství ČZU. Letos to tedy zatím vypadá, že počasí zařídilo klíšťatům pořádné pré. Při procházce do přírody byste proto měli být přiměřeně ostražití.

Nebezpečné jsou i larvy

Na sklonku sezony kladou samice klíšťat na některých místech vajíčka, z nichž se na počátku nové sezony klubou larvy. Právě ty jsou velmi nebezpečné, protože jsou okem sotva patrné. „Ale stačí posadit se do trávy vyhřáté jarním sluníčkem a můžete na sobě najít i několik desítek larev,“ varuje parazitolog Libor Grubhoffer.

Ochrana před klíštětem

Je tedy řešením nechodit do přírody? Rozhodně ne, na protiklíšťovou ochranu myslete vždy. Doma na zahrádku vysaďte přírodní repelenty a na výletech buďte opatrní. A nezapomínejte, že klíšťata jsou běžně i v parcích a zahradách.

  1. Choďte po vyšlapaných cestách, nesedejte si do trávy, zvláště ne do vysoké.
  2. Dbejte na vhodné oblečení, tedy dlouhé nohavice a vysoké boty.
  3. Po příchodu domů prohlédněte důkladně celé tělo včetně záhybů.
  4. Částečnou ochranu poskytnou i repelenty, a to nejen ty speciálně odpuzující klíšťata, ale třeba i výrobky určené proti komárům či jinému hmyzu – i ty jsou krátkodobě účinné také proti klíšťatům.
Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Z trávy na vás mohou vlézt desítky larev, které jsou okem sotva patrnéFoto: KieferPix, Shutterstock.com

Jak vyndat klíště pinzetou

I ta nejlepší opatření někdy selžou. Jak klíště vytáhnout, když se nakonec přece jen přisaje? Přisátého parazita rozhodně nezakapávejte oleji ani nepotírejte mastmi! „Nepustí se a může začít do rány intenzivněji ‚plivat‘ sliny obsahující patogeny,“ varuje Jiří Černý a radí: „Jednoduše klíště uchopte pinzetou co nejblíže kůži a vytáhněte ho jemným škubnutím.“ Místo přisátí pak očistěte dezinfekcí.

Drobného zarudnutí a svědění na místě, kde klíště sálo, se obávat nemusíte, je normální. Lékaře vyhledejte až při rozsáhlejších potížích, které by mohly značit propuknutí jedné ze dvou nejčastějších nemocí, jež klíšťata žijící u nás přenášejí. Jedná se o virovou klíšťovou encefalitidu a bakteriální lymskou boreliózu.

Foto: Evgeniyqw, Shutterstock.com

Na přisáté klíště nekapejte olej ani jej nemažte mastmiFoto: Evgeniyqw, Shutterstock.com

Příznaky boreliózy a encefalitidy

Po inkubační době 7 až 14 dní se obě onemocnění projevují jako chřipka. Palčivá bolest hlavy signalizuje klíšťovou encefalitidu – nutná je návštěva lékaře a okamžitý klid na lůžku. „Fyzická námaha pacienta už v samém počátku onemocnění ohrožuje a může být příčinou komplikací v průběhu rekonvalescence,“ vysvětluje Libor Grubhoffer.

Co sledovat po odstranění

U lymské boreliózy se zhruba ve dvou třetinách případů objeví charakteristická červená skvrna se světlým vnitřkem. Zásadní je vyhledat praktika, který předepíše antibiotika. Léčba se komplikuje, když se vyrážka neobjeví a nemocný počátek infekce přechodí. Následky se mohou významně podepsat na kvalitě života, protože neurologické a kloubní potíže se rády vracejí. Proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat očkovat, vakcína proti lymské borelióze zatím vyvinuta nebyla.

Reklama

Načítám