Hlavní obsah

Borelióza a encefalitida. Obě nemoci z klíšťat napadají nervový systém. Poznáte příznaky?

Foto: 24K-Production, Shutterstock.com

Foto: 24K-Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíšťata přenášejí celou řadu infekčních nemocí, nejčastější z nich jsou mozková encefalitida a lymská borelióza. Víte, v čem se liší a proč jsou obě velmi nebezpečné? Vysvětlí lékaři.

Článek

Klíšťata jsou nebezpeční parazité a je jich čím dál více. Zdaleka už nejsou hrozbou jen ve vysoké trávě či lesním porostu, narazit na ně můžete kdekoli. „Je chybou myslet si, že když žiji ve městě, tak se mě borelióza s encefalitidou netýkají. Jak uvádí zpráva Ministerstva zdravotnictví, v posledních letech se nakažená klíšťata vyskytují například i v Ostravě a okrajových částech Prahy,“ varuje RNDr. Aneta Medonosová z laboratoře Synlab.

Přisáté klíště neznamená hned nákazu

Samozřejmě není namístě panikařit kdykoli, když najdete na svém těle přisáté klíště. Neznamená to, že jste se nakazili nějakou infekční chorobou. Určitě je ale dobré sledovat pár týdnů svůj zdravotní stav. Když klíště na kůži najdete, je nutné ho co nejšetrněji a hlavně co nejdříve odstranit. K tomu se hodí pinzeta nebo některá ze speciálních pomůcek, které pořídíte v lékárně. Na klíště nesahejte a místo kousnutí vždy vydezinfikujte. Kromě pozorování místa na kůži po kousnutí je důležité dokázat od sebe odlišit případné příznaky encefalitidy a boreliózy.

Obě nemoci zpočátku připomínají chřipku

K přenosu viru klíšťové encefalitidy na člověka může dojít již po dvou hodinách po přisátí, borelióza je pomalejší, pro přenos této bakterie na člověka je potřebná významně delší doba sání infikovaného klíštěte, a to až 24 hodin nebo déle. Podobný rozdíl je i u nástupu samotných příznaků. U virové encefalitidy je začnete pociťovat v řádu dvou až pěti dní, v případě boreliózy mohou problémy nastoupit klidně až po čtyřech týdnech od nákazy. Obě nemoci se v první fázi mohou projevovat podobně.

Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

K přenosu viru klíšťové encefalitidy na člověka může dojít již po dvou hodinách po přisátí, borelióza je pomalejší, potřebuje 24 hodin i déle Foto: AnastasiaKopa, Shutterstock.com

Klíšťová encefalitida

„Jde o zánětlivé virové onemocnění mozkové tkáně, při němž může virus napadnout mozkové blány, pak mozek a míchu. U zdravých dospělých se nejčastěji setkáváme s kombinovaným zánětem mozkových blan a mozku. Projevuje se například bolestmi hlavy, zvracením, poruchami řeči, sluchu, třesy prstů a víček, poruchou rovnováhy, spavostí, zmateností a dalšími i závažnějšími neurologickými projevy,“ říká lékařka Dita Smíšková z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka.

První příznaky infekce klíšťovou encefalitidou připomínají virózu či chřipku. Nakažený člověk má horečku, trpí bolestí hlavy, kloubů a svalů. S tímto stavem si většinou poradí imunitní systém a po několika dnech se budete cítit lépe. Dokud nepřijde druhá fáze. Ta nastupuje několik dnů až týdnů po odeznění prvních příznaků. V tuto dobu již virus napadl nervový systém a mozkovou tkáň, takže postižený cítí velmi silnou bolest hlavy, objevuje se světloplachost, vrací se příznaky chřipky, které jsou ale silnější, nakažený má vysoké horečky a zvrací.

Trvalé následky

Encefalitida může zanechat trvalé následky. Chronické problémy může způsobit už druhá vlna, což se děje zhruba u čtvrtiny nakažených. Ti poté trpí permanentní bolestí hlavy, depresemi, mají výkyvy nálad. Mohou se objevit poruchy rovnováhy, třes a obrny končetin různého stupně. V ojedinělých případech hrozí ochrnutí dýchacích svalů a následná smrt. Spolehlivým způsobem prevence klíšťové encefalitidy je očkování a následně pravidelné přeočkovávání, které by se mělo provádět zhruba jednou za pět let.

Lymská borelióza

Bakteriální borelióza je zákeřná v tom, že se může projevovat velmi individuálně. Typickým znakem jsou kožní změny, v první fázi po nakažení se v místě přisátí objevuje charakteristická červená skvrna o průměru zhruba pěti centimetrů i více s centrálním vyblednutím. „Ta se ale nemusí objevit u každého, stejně jako jiné prvotní příznaky, které podobně jako u encefalitidy připomínají chřipku,“ popisuje Aneta Medonosová.

Druhá fáze lymské boreliózy přichází až několik měsíců po vymizení prvotních příznaků. Kromě bolestí hlavy jsou pro ni typické záněty svalů a kloubů. „Častěji u dětí se může objevit i takzvaný boreliový lymfocytom, tedy nachový uzlík na některé z koncových částí těla, obvykle na ušním boltci, špičce nosu nebo šourku,“ říká Aneta Medonosová.

Očkování na lymskou boreliózu neexistuje. Prevencí je pečlivé sledování zdravotního stavu, a i když na sobě nepozorujete typické příznaky, a přesto máte obavy, boreliózu dokáže zjistit laboratorní test, který vám při podezření na onemocnění předepíše praktický lékař. Pokud se nemoc potvrdí, je v prvních dvou fázích dobře léčitelná antibiotiky.

Když je napaden nervový systém. Kožní problémy, otoky kloubů

Borelióza se dokáže skrýt před imunitním systémem, proto o sobě nemusí dát po odeznění druhé fáze vědět celé měsíce i roky. U některých postižených nemusí pozdní chronická fáze nastat vůbec. Pokud se ale projeví, nemoc napadá kůži, nervový systém i klouby.

Existuje kožní forma pozdní boreliózy. Ta se projevuje modročerveným zbarvením kůže na okrajových částech končetin. Kůže je tenká a jemná, snadno se poruší. V této fázi může nastat i tzv. neuroborelióza, při které bakterie napadají celý nervový systém. Nemoc následně negativně ovlivňuje celý motorický i senzorický aparát. O lymské artritidě pak lékaři hovoří v případě, kdy nemoc napadne klouby, které bolí a poté otečou. Nejčastěji se tak děje u kloubu kolenního.

Načítám