Hlavní obsah
Foto: Vlado Kníž

Foto: Vlado Kníž

Jablka s karamelem, to je dokonalá kombinace. K tomu křehké mandlové těsto, jemná tvarohová náplň... Zkrátka perfektní koláč, jakému nikdo neodolá.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 120 g mandlí
    8
  • 130 g hladké mouky
    1
  • 120 g másla
    7
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 1 vanička měkkého tvarohu
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na dohotovení
  • 3 ks jablek
  • 2 lžíce másla
    7
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypejte mandle, mouku a cukr, přidejte nakrájené máslo, vejce a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto a vyválejte ho na velikost formy tak, aby vznikly i okraje. Přeneste do formy, přebytečné těsto seřízněte a formu dejte do chladu.

02.

Teď vyrobte náplň: tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem a citronovou šťávou. Jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Do pánve nasypejte cukr a nechte ho pomalu rozpouštět.

03.

Mezitím naneste na vychladlé těsto tvarohovou náplň. Když je cukr v pánvi rozpuštěný, přidejte máslo a zahřívejte, dokud se obě suroviny nespojí. Přidejte jablka, míchejte a nechte zkaramelizovat. Jablka pak naneste na tvarohovou náplň a poprašte skořicí.

04.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi půlhodinku. Po vychladnutí můžete moučník podávat s kopečkem zakysané nebo našlehané smetany. 

Načítám