Článek
Českomoravská myslivecká jednota slaví 100. výročí svého vzniku a toto jubileum chce ozdobit realizací společensky velmi prospěšného projektu To nejlepší z naší přírody. Cílem je motivovat veřejnost k preferenci tuzemských kvalitních potravin a zvěřiny, aby se tak na naše stoly dostávaly chutné a výživné pokrmy připravené z čerstvých surovin, které jsou zárukou jejich zdravotní nezávadnosti.
To nejlepší z naší přírody – pro zdraví a kvalitu
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Národní značku Klasa uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a zemědělským výrobkům. Zvěřina je méně tučná, bez antibiotik a jiných léčiv, s vitaminy, minerálními látkami a přírodním zdrojem konjugované liniové kyseliny (CLA), která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu.
To nejlepší z naší přírody – pro životní prostředí
Projektem zároveň vrchovatě prostupuje starostlivá péče o životní prostředí. Zahraniční potraviny musí často trávit dlouhý čas na cestách a doprava ze vzdálených míst naše životní prostředí velmi zatěžuje. Součástí projektu je také podpora zemědělců, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností. A myslivci s nimi svou starostlivou péčí o zvěř, přírodu a tradice drží krok.
To nejlepší z naší přírody – pro chuť a zábavu
V rámci projektu probíhají na různých akcích kuchařské show zvěřinových receptů pod taktovkou známých šéfkuchařů Jaroslava a Pavla Sapíkových.
17. 6. na Prima Fresh Festivalu v Liberci, v Parku Budyšínská
24. 6. na Národních mysliveckých slavnostech na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou
Více najdete na www.cmmj.cz, www.akademiekvality.cz, www.prozverinu.cz.
A zde je závdavek ze zvěřinové minikuchařky, kterou můžete na akcích získat.
Kančí po revírnicku s brusinkovou omáčkou
- 600 g kančího hřbetu
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/3 menšího celeru
- 1 lžíce rajského protlaku
- 150 g zelených lusků
- 1,5 dl červeného vína
- sůl a pepř
- brusinky Albona z Litovle
Kančí hřbet opečeme ze všech stran tak, aby maso zůstalo uvnitř pěkně růžové. Zeleninu nakrájíme na kostičky, orestujeme, přidáme lžíci protlaku a dusíme do měkka. Poté vlijeme červené víno, přidáme sůl, cukr, mletý pepř a provaříme. Omáčku pasírujeme a nakonec přidáme brusinky. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme brusinkovou omáčkou a podáváme s karlovarským knedlíkem. Dozdobíme zelenými lusky.