Hlavní obsah

To nejlepší z naší přírody aneb Jídlem k lepšímu životnímu prostředí

Foto: Filip Trefil

Foto: Filip Trefil

To nejlepší z naší přírody! Tak zní název jedinečného projektu, který připravila Českomoravská myslivecká jednota ve spolupráci s nositeli prestižních potravinářských ocenění Klasa, Regionální potravina a Bio potravina. A nejde jen o výtečná jídla, ale i starostlivou péči o naši přírodu.

Článek

Českomoravská myslivecká jednota slaví 100. výročí svého vzniku a toto jubileum chce ozdobit realizací společensky velmi prospěšného projektu To nejlepší z naší přírody. Cílem je motivovat veřejnost k preferenci tuzemských kvalitních potravin a zvěřiny, aby se tak na naše stoly dostávaly chutné a výživné pokrmy připravené z čerstvých surovin, které jsou zárukou jejich zdravotní nezávadnosti.

To nejlepší z naší přírody – pro zdraví a kvalitu

Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Národní značku Klasa uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a zemědělským výrobkům. Zvěřina je méně tučná, bez antibiotik a jiných léčiv, s vitaminy, minerálními látkami a přírodním zdrojem konjugované liniové kyseliny (CLA), která přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu.

Foto: Českomoravská myslivecká jednota

To nejlepší z naší přírody – pro zdraví a kvalituFoto: Českomoravská myslivecká jednota

To nejlepší z naší přírody – pro životní prostředí

Projektem zároveň vrchovatě prostupuje starostlivá péče o životní prostředí. Zahraniční potraviny musí často trávit dlouhý čas na cestách a doprava ze vzdálených míst naše životní prostředí velmi zatěžuje. Součástí projektu je také podpora zemědělců, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností. A myslivci s nimi svou starostlivou péčí o zvěř, přírodu a tradice drží krok.

To nejlepší z naší přírody – pro chuť a zábavu

V rámci projektu probíhají na různých akcích kuchařské show zvěřinových receptů pod taktovkou známých šéfkuchařů Jaroslava a Pavla Sapíkových.

17. 6. na Prima Fresh Festivalu v Liberci, v Parku Budyšínská

24. 6. na Národních mysliveckých slavnostech na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou

A zde je závdavek ze zvěřinové minikuchařky, kterou můžete na akcích získat.

Foto: Filip Trefil

Kančí po revírnicku s brusinkovou omáčkouFoto: Filip Trefil

Kančí po revírnicku s brusinkovou omáčkou

  • 600 g kančího hřbetu
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/3 menšího celeru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 150 g zelených lusků
  • 1,5 dl červeného vína
  • sůl a pepř
  • brusinky Albona z Litovle

Kančí hřbet opečeme ze všech stran tak, aby maso zůstalo uvnitř pěkně růžové. Zeleninu nakrájíme na kostičky, orestujeme, přidáme lžíci protlaku a dusíme do měkka. Poté vlijeme červené víno, přidáme sůl, cukr, mletý pepř a provaříme. Omáčku pasírujeme a nakonec přidáme brusinky. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme brusinkovou omáčkou a podáváme s karlovarským knedlíkem. Dozdobíme zelenými lusky.

Související témata:

Načítám