Článek
Proč je v Česku jeden z nejvyšších výskytů kardiovaskulárních onemocnění na světě? Proč máme takové vysoké hladiny cholesterolu a větší náchylnost k sezonním onemocněním? Jak jsou na tom např. ve Skandinávii nebo Japonsku?
Základ činí naše strava a její obsah
Jedním z klíčových ukazatelů je poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Ideální poměr těchto kyselin můžeme vyčíslit 1 : 3, ale toho dosahují právě jen Japonci a skandinávské země se jim blíží. Průměrný poměr omega-3 a omega-6 v české populaci je 1 : 15. A právě vysoký příjem omega-6 z rostlinných olejů, obilovin, masa či vajec způsobuje prozánětlivé prostředí vedoucí k rozvoji civilizačních onemocnění. Obecně jsou právě omega-6 prozánětlivým faktorem a omega-3 tím protizánětlivým.
Alarmující nízký obsah omega-3
Hlavním problémem našeho jídelníčku je především extrémně nízký obsah omega-3, který se vyskytuje hlavně v rybách. A právě rybí olej obsahuje nejvyšší množství omega-3, včetně velmi cenných DHA a EPA. Tyto látky aktivizují a posilují imunitní činnost. Přispívají ke zdravému fungování srdce a správné hladině cholesterolu v krvi. Kyselina DHA pomáhá udržovat správný krevní tlak. Příznivě tak působí proti kardiovaskulárním potížím. Tyto látky dále napomáhají správné funkci mozku a také zraku, posilují kosti i zuby. EPA reguluje hormonální systém, potlačuje projevy deprese, zklidňuje a koncentruje.
Jedna lžička prémiového rybího oleje Möller's odpovídá zhruba 3 porcím (0,6 kg) v severních mořích lovené tresky.
Pro koho jsou rybí oleje určeny?
Omegu-3 potřebujeme již v těle matky pro správný rozvoj mozku a zraku. Pro děti od 1 roku a dospívající je cennou látkou pro jejich správný růst a vývoj. V dospělosti nám omega-3 posiluje mimo jiné imunitu a ve stáří pomáhá podporovat paměť, zdravé srdce a krevní oběh. Můžeme tedy říci, že každodenní užívání omegy-3 našemu tělu prospívá po celý život.
Jak takový olej chutná?
Nejlepší zdroj omega-3 se nachází v tresčích játrech. Jsou právě tím nejvydatnějším zdrojem kyselin DHA a EPA. Rybí oleje značky Möller's se v Norsku vyrábějí a užívají již neuvěřitelných 170 let. Volně žijící tresky, které se pro olej zpracovávají, jsou loveny výhradně v mořích u severního Norska v Lofotách. Jednotlivé oleje jsou natolik dobře ochucené, že na samotné lžičce ani nepoznáte, že se jedná o rybí olej. Citlivější jedinci si mohou zvolit tobolky či malinové želé, a případné rybí chuti se tak zcela vyhnout.