Hlavní obsah
3,6
(39)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Přiznejte si to – když chystáte pohoštění pro návštěvu, tak trochu soutěžíte. Chcete se vytáhnout a přijít s něčím neotřelým. Šneky z listového těsta peče Marie, Karla z něj dělá výtečný slaný závin a tyčinky jsou už tak trochu nuda... Tak co připravit, aby to bylo chutné, zábavné a rychle hotové... A co takhle komínky s pikantní brynzovou náplní? Košíčky z listového těsta můžete upéct předem, naplnit je zvládnete za 15 minut.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
35 kusů
Košíčky
  • 2 pláty listového těsta
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce sezamových semínek
Brynzová náplň
  • 30 g másla
  • 125 g ovčí brynzy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
K podávání
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 100 g čerstvé zeleniny
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 stupňů. Z plátu listového těsta vykrojte kolečka, propíchejte je vidličkou a položte na plech na pečení. Z druhého plátu připravte stejná kolečka a vykrojte jim středy. Středové kolečko udělejte spíše větší, stačí, když zůstane půl centimetru okraje, aby se vám dovnitř vešlo dostatečné množství náplně. Navlhčeným prstem přejeďte okraje koleček na plechu a položte na ně kolečka s vykrojenými středy – snažte se pracovat přesně, aby se komínky v troubě příliš „nerozběhly“.

02.

V misce rozšlehejte vajíčko s kapkou vody a peroutkou potřete vrchní kolečka. Opět pracujte přesně, snažte se potřít opravdu pouze vrchní kolečko – jenom tak získáte krásný zlatohnědý okraj a rovné komínky. Okraje posypte sezamovým semínkem a dejte péct asi na 15 minut. Nechte vychladnout.

03.

Na náplň utřete změklé máslo, mletou červenou papriku a brynzu do hladké pěny, aby nikde nezůstaly hrudky másla. Dejte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a naplňte vychladlé košíčky. Ozdobte pažitkou nebo špetkou mleté papriky. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Tip: Košíčky můžete plnit jakoukoliv hladkou náplní, která bez problémů projde cukrářským sáčkem – co zkusit třeba oblíbenou nivu? Nebo naopak nasladko – utřete mascarpone se špetkou cukru a kapkou vanilkového extraktu. Sladké košíčky pak ozdobte kouskem čerstvého ovoce a lístkem máty.

Vykrojené středy lze také upéct a náplň jimi přikrýt. Upečte je ale na samostatném plechu. Vyžadují opravdu krátký pobyt v troubě, a když je budete péct spolu s košíčky, při manipulaci s nimi bude trouba příliš dlouho otevřená a to košíčkům nesvědčí.

Nevíte, co podat návštěvě k vínu? Zkuste sýrové šneky s česnekem nebo olivové koláčky.

Reklama

Související témata:

Načítám