Hlavní obsah

Konce slavných herců: Poslední role před odchodem do důchodu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zatímco někteří herci hrají takzvaně do posledního dechu, jiní v určitý okamžik vyhodnotí, že je čas na odchod do důchodu. V obou případech se potom často připomínají jejich poslední role. V čem slavné hvězdy naposledy (ne)zazářily?

Článek

Co se týče odchodu do důchodu, je herecká branže poněkud specifická. Mnoho herců a hereček s tím totiž otálí a na plátnech kin se objevují až do vysokého věku. Ale jsou i výjimky. Připomeňte si poslední role některých hvězd.

Daniel Day-Lewis (63)

Nutno podotknout, že irský herec se tak trochu vymyká zaběhnutým vzorcům. Držitel tří Oscarů za filmy Moje levá noha (1989), Až na krev (2007) a Lincoln (2012) se totiž do hereckého důchodu odebral na hollywoodské poměry docela brzy. Konkrétně před třemi lety, kdy spatřil světlo světa jeho poslední snímek Nit z přízraků od režiséra Paula Thomase Andersona (50), kde herec ztvárnil módního návrháře Reynoldse Woodcocka. Proč pro něj nazrál ten správný čas zrovna v roce 2017, si herec nechal pro sebe.

Foto: Profimedia.cz

Návrhář, který si nevážil žen, v podání Daniela Day-LewiseFoto: Profimedia.cz

Sean Connery (90)

Britského hereckého velikána a šarmantního představitele agenta 007 Jamese Bonda mohli diváci naposledy vidět v nepříliš kladně přijatém filmu Liga výjimečných v roce 2003 (část filmu se natáčela v Praze). Režíroval ho Stephen Norrington (56). V něm si zahrál postavu profesionálního lovce Allana Quatermaina. V důchodu se herec baví golfem a spekuluje se o tom, že trpí Alzheimerem.

Foto: Profimedia.cz

Film měl určitě větší ambice, ale díru do světa neudělalFoto: Profimedia.cz

Cameron Diaz (48)

O velké překvapení se postaral jeden z filmových Charlieho andílků. Herečka předčasně ukončila svou kariéru v roce 2014 filmovým muzikálem Annie režiséra Willa Glucka (42). Naposledy ji tak lidé moli vidět v roli zlé pěstounky slečny Hannigan.

Během let mimo světla reflektorů Cameron napsala knihu a stala se matkou. Prohlásila také, že konec s herectvím jí přinesl více času na sebe samou a klid v duši.

Foto: Profimedia.cz

Cameron Diaz se nedávno účastnila setkání se svými kolegyněmi z Charlieho andílkůFoto: Profimedia.cz

Chuck Norris (80)

Akční hrdina, který se neustále stává terčem nových a nových vtipů, letos oslavil kulatiny. Před kamerou se naposledy zjevil v roce 2012 po boku Sylvestera Stalloneho (74) ve snímku Expendables: Postradatelní 2, který režíroval Simon West (59).

Tam mu byla přisouzena role žoldáka Bookera a film sklidil po svém uvedení docela pozitivní ohlasy. Konec ovšem Chuck Norris oznámil až v roce 2017, důvodem byla péče o nemocnou manželku.

Foto: Profimedia.cz

Akční hrdina skončil jak jinak než rolí akčního hrdinyFoto: Profimedia.cz

Jana Brejchová (80)

V minulosti patřila k největším hvězdám české, potažmo československé, kinematografie. Dokonce se jí přezdívalo česká Bardotka. Od roku 2013 však pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, protože se potýká s degenerativním onemocněním mozku a míchy.

Jejím posledním filmem byla Kráska v nesnázích z roku 2006. Zahrála si v něm matku Ani Geislerové (44), režisérského postu se ujal Jan Hřebejk (53).

Foto: Profimedia.cz

Za svůj výkon ve vedlejší roli v Krásce v nesnázích získala herečka Českého lvaFoto: Profimedia.cz

Ladislav Potměšil (75)

Zdravotní potíže donutily skončit s hraním i dalšího oblíbeného českého herce známého například z filmové trilogie Byl jednou jeden polda (1995–1999) jako majora Maisnera. Kvůli problémům se zády málem ochrnul a musel se znovu učit chodit. Do divadla ani před kameru se tak už pravděpodobně nevrátí. Jeho poslední filmová role v roce 2010 ovšem nebyla příliš důstojným rozloučením. V neúspěšných Bastardech (2010) režiséra Tomáše Magnuska (36) ztvárnil ředitele školy.

Foto: Profimedia.cz

Poslední film se do dějin kinematografie rozhodně nezapíšeFoto: Profimedia.cz

Jiřina Jirásková (†81)

Zdravotní problémy komplikovaly život a práci i české herečce a bývalé ředitelce Divadla na Vinohradech. Ve stejném roce, kdy herečka zemřela, tedy v roce 2013, se naposledy objevila ve filmu. Šlo o postavu Jiřiny Pivoňkové  ve filmu Jiřího Menzela (†82) Donšajni. Svou roli natočila, ale premiéru ne příliš úspěšného snímku už nestihla.

Foto: Profimedia.cz

Jirásková pracovala téměř do poslední chvíleFoto: Profimedia.cz

Jana Hlaváčová (82)

Posledním snímkem bylo pro herečku psychologické drama Viditelný svět od režiséra Petera Krištúfka (†44) z roku 2011, kde jí byla přisouzena role matky letového dispečera v podání Ivana Trojana (56). Přitom odchod do penze avizovala už po roce 1990, kdy opustila Národní divadlo.

Nakonec si to ale rozmyslela a její kariéra se o více než dvacet let prodloužila. Teď už ale téměř nevychází z domu, trpí totiž Parkinsonovou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Ve společnosti už herečku dlouho nikdo nevidělFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám