Hlavní obsah

Kostrční píštěl: Dutina u kostrče, která hrozí zánětem

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Kostrční píštěl, neboli také sinus pilonidalis, vypadá jako malý otvor v kůži u konce kostrče. Není příliš výjimečná ani nebezpečná. Alespoň dokud se nezanítí. Odkud se bere a co se s ní dá dělat?

Článek

Píštěl je drobná dutina v podkoží. Uvnitř mohou být chlupy i zbytky kůže, někdy také zrohovatělé buňky. Můžete se s ní narodit, nebo může vzniknout v průběhu života. Podle některých lékařů bývá způsobena i zarostlým chloupkem.

Důležitá je hygiena

Vrozené píštěle si často všimnou rodiče miminek při přebalování nebo koupání. „Naše dcerka má od narození nad zadečkem drobný ďolíček, kterému jsme nikdy nepřikládali větší váhu,“ říká paní Alena, maminka pětileté holčičky. „Až když jí byly tři roky, šla jsem s ní na běžnou kontrolu, kde si ho paní doktorka všimla. Navrhovala operaci, aby nehrozilo, že se píštěl zanítí. Vyděšená jsem na její doporučení s malou ihned zamířila k chirurgovi. Ten mě uklidnil, že zatím není potřeba cokoliv dělat, jen dodržovat hygienu.“ Lékař doporučil místo sledovat a vyrazit do nemocnice v případě, že by zčervenalo nebo si dcera stěžovala na bolest.

Píštěl však může vzniknout i později, rizikovými faktory jsou sedavé zaměstnání a nedostatečná hygiena. Odborníci v publikaci Praktická proktologie uvádějí: „Píštěl každoročně působí diskomfort, těžkosti a pracovní neschopnost mnoha mladým lidem, většinou mužům do 30 let.“

Při zánětu může být nutná operace

Problém nastává ve chvíli, kdy se do dutiny dostanou bakterie. Kůže v okolí píštěle zčervená, začne se objevovat bolest a z otvoru může začít vytékat hnis. Na místě je co nejdříve vyhledat lékaře. Ten rozhodne, zda pomohou pouze antibiotika a vyčištění místa, nebo je nutná operace, při které se celá píštěl odstraní.

„Pilonidalní sinus je komplexním stavem, který působí jak nepohodlí, tak značné trápení a komplikace při léčbě v intimní partii člověka,“ upozorňuje v publikaci kolektiv autorů.

Sinus pilonidalis opředený mýtem

Vzhledem k tomu, že v dutině se skutečně mohou skrývat chlupy, kůže a nehty, někdy se o píštěli tvrdí, že jde o zarostlé zbytky embrya dvojčete, které v průběhu těhotenství zakrnělo a nevyvinulo se. Kvůli tomu se jí také říká chiméra. Ovšem je to opravdu jen mýtus, který nemá s realitou nic společného.

Maminka malé holčičky, které našla píštěl dermatoložka, ještě dodává: „Chirurg mě na mýty, kterými je píštěl opředená, upozornil a řekl, že jim nemám věřit, protože se nezakládají na pravdě.“

Víte, že mýty je opředený také například šedý zákal? Zjistěte, proč ho nezpůsobuje čtení potmě.

Reklama

Načítám