Hlavní obsah

Co potřebuje pleť po čtyřicítce? Vodu, probiotika a nakopávače

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každém věku potřebuje vaše pleť specifickou péči. A jelikož jí věkem ubývá kolagenu, je třeba ho nějak doplňovat a kůži pomáhat s výživou. Podívejme se, jaké největší pleťové problémy obecně trápí ženy po čtyřicítce.

Článek

Už po 25. roce ztrácí pleť postupně elasticitu, protože v ní ubývá kolagenu. Čím jsme starší, tím víc se tvoří nejrůznějších vrásek. Přibývají rýhy, kruhy okolo očí a pleť trpí častěji dehydratací, takže vypadá vyčerpaně. Je třeba jí dodávat výživu i do hlubších vrstev. A s tím můžete začít ještě dnes, protože co dáte pleti nyní, to vám o pár dekád později vrátí.

Hydratujte co nejvíc

Hydratace je nejdůležitější, ať je vám 25, 30, nebo 50. Po čtyřicítce ale začne být potřeba vláhy větší. „Jednou ze zásad, kterou bychom neměly při péči o pleť nikdy podcenit, je její hydratace. Pleť, stejně jako květina, potřebuje ke svému životu vláhu. Když jí zaručíme pravidelnou dávku vody, odmění se nám krásným, zářivým vzhledem. Bez pravidelné porce vody bude uvadat a stárnout,“ říká Denisa Jasinská z české kosmetické společnosti Essenté. „Výborné hydratační účinky mají podle vědeckých studií například kyselina hyaluronová, hydractin, aloe vera nebo d-panthenol,“ dodává.

Podpořte mikrobiom

Při nákupu krémů dbejte na obsah aktivních ingrediencí a kromě kyseliny hyaluronové se soustřeďte i na probiotika a prebiotika, která hýbou beauty scénou. Jsou součástí mikrobiomu a poskytují naší pokožce zbraně v boji proti vlivům, které by ji snad chtěly poškozovat a prohlubovat vrásky. Když je v nerovnováze, odrazí se to na kvalitě pleti v podobě zarudlých a suchých míst. „Jednoduše řečeno: prebiotika a probiotika jsou potravou pro hodné mikroorganismy. Vy je nakrmíte a ony se vám odmění zdravou a plně vyživenou pletí,“ vysvětluje Jitka Poláková, ředitelka firmy Kosmetika Capri, vyrábějící kosmetiku z kozího mléka.

Boostery a séra: bez nich to nepůjde

Hydrataci dodávejte nadvakrát, to znamená, že si krém pojistíte i nanesením séra nebo boosteru. Nanášíte je vklepáváním na vyčištěnou a suchou pleť. „Boostery jsou moderní kosmeceutika, která viditelně a v několika minutách po nanesení zlepšují stav pleti,“ tvrdí Denisa Jasinská. To samé platí o sérech nebo esencích. Jsou to jednoduše takové nakopávače, které spolu s kvalitním krémem tvoří nerozlučnou dvojici. Je-li vám 40, měly by být vaší nepostradatelnou výbavou.

Nezapomínejte také na každodenní ochranu proti sluníčku, které může za vrásky i pigmentové skvrny. Fluid s SPF 50 je tím pravým - lehce se roztírá a dobře se na něj vrství i make-up.

Nákupní košík

Odličování a čištění pleti je priorita

Bez odličování to jednoduše nejde. Musí být ale šetrné a zvolené na míru vašemu typu pokožky. Zanesená pleť nemůže dýchat, ucpávají se póry a zbytečně ji zatěžujete. Při odličování o sebe pečujte jako v rukavičkách: „Pokožku nijak nenamáhejte, ani na ni netlačte, naopak pouze jemnými tahy ji zbavujte nečistot. Nejvíce si dávejte pozor v okolí očí, které je velmi náchylné na vrásky. Nešetrná péče také přispívá k tvorbě očních vrásek,“ říká Jitka Poláková.

Jako první krok doporučujeme zvolit populární odličovací másla/balzámy, které vám roztají pod rukama a jsou šetrné. Nepotřebujete k nim tampónky, stačí je rozetřít na obličej, promasírovat a opláchnout vodou. Podobně se používají i odličovací oleje, které jsou také skvělou volbou, zvláště u pleti citlivé a suché.

Herečka Salma Hayek sice prohlašuje, že si ráno pleť nečistí, pouze se opláchne vodou, ale odborníci jsou zajedno - důkladné čištění nestačí pouze večer před spaním.„Stejně důležité je očistit pleť obličeje, krku a dekoltu cleanserem i ráno. Póry tak budou dokonale čisté a následná péče lépe pronikne do kůže. Vyčištěná pleť bude také snadněji vázat vodu a to je pro ni zcela zásadní,“ upozorňuje Denisa Jasinská.

Načítám