Hlavní obsah

Dana Morávková (51): Čemu vděčí za krásnou pleť i vlasy a jaké rady na ni nefungovaly

Foto: Alensa.cz

Foto: Alensa.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejznámějším českým herečkám a také k těm, které jsou synonymem elegance. Miluje výrazné brýle a kabelky a co se týče stylingu, málokdy šlápne vedle. Dana Morávková nám prozradila svoje oblíbené beauty triky, díky kterým si udržuje krásnou pleť i vlasy.

Článek

Danu Morávkovou (51) nemusíme představovat, výčet jejích televizních, filmových i divadelních rolí by vyšel na další článek. Nezapomenutelná byla jako mrcha Andrea v Rodinných poutech (2004–2006) a všichni ji milují jako Zdenu v Ordinaci v růžové zahradě 2, kde hraje už pěknou řádku let (od roku 2009). V současnosti ji můžete vidět například v Divadle Bez zábradlí v komedii Jistě, pane premiére nebo v další komedii, po boku Jana Čenského (61), Mlčeti zlato v Divadle Lucie Bílé.

Kromě herectví se věnuje i návrhářství, a to konkrétně kabelek pro značku Elega. S manželem Petrem Maláskem (58) oslavili čtvrt století od svatby a mají syna Petra, který zrovna promoval jako bakalář na škole ve Velké Británii. Herečka vypadá, jakoby na ni zákonitosti času nefungovaly. Co dělá pro svoji pleť a vlasy?

Jakou nejlepší radu ohledně líčení nebo péče o pleť jste dostala?

Nejdůležitější je podle mě klást důraz na odličování. Ať přijdeme domů v jakoukoliv dobu a v jakémkoliv stavu, unavení, po večírku, premiéře, určitě se odlíčit. To byla rada od mojí maminky a vždycky si na ni také vzpomenu. Ačkoliv se mi kolikrát také nechce, tak do té koupelny vždy dojdu a svou odličovací rutinu dodržím.

Jaká je vaše nejhorší kosmetická zkušenost?

Dávám si na svou pleť a pokožku pozor a věnuji jí vhodnou péči. Jednou mi manžel chtěl udělat radost a koupil mi opravdu drahý krém. Jenže na mou pleť byl tak mastný a hutný, že jsem si s ním pak mazala lokty. Věřím, že pro jiný typ pleti by byl skvělý. Pokud máte tu možnost, doporučuji si před koupí vzít vzoreček a až podle toho krém zvolit.

Foto: Alensa.cz

Herečka miluje výrazné dioptrické brýle, jsou jejím módním doplňkemFoto: Alensa.cz

Co jste se ohledně péče o sebe naučila od svých blízkých?

Jak jsem již zmiňovala, rady ohledně péče o pleť mi dávala moje maminka. Ráda také vzpomínám a často uvádím například Květu Fialovou nebo Kamilu Moučkovou. Obě dámy měly nádhernou zdravou pleť a jejich tajemstvím bylo pouze používání indulony, vazelíny na odlíčení a borová voda. Zkoušela jsem dát na jejich rady, ale pro mou pleť to nebyla vhodná kombinace.

Vaše top 3 nejoblíbenější produkty z kosmetiky jsou:

Používám nyní fermentovaný enzymatický krém od značky Canneff, ze kterého jsem nadšená. Je to intenzivní 28denní kúra s obsahem CBD, probiotik, kyseliny hyaluronové a dalších složek. Vidím na sobě okamžité účinky, má pleť je hladká a hydratovaná. Z dalších oblíbenců bych vypíchla make-upy od značky Estée Lauder a řasenku od Max Factor.

Foto: Archiv firem

Zleva: fermentovaný krém Canneff, 737 Kč; make-up Estée Lauder Double Wear Stay-in-Place, 1230 Kč; řasenka 2000 Calorie, MaxFactor, 229 KčFoto: Archiv firem

Na cestách se neobejdu bez:

Jako první mě napadá mobilní telefon. Ráda na cestách fotím vše okolo a pak některé snímky a videa sdílím na svém Instagramu. Spravuji si ho sama, protože mě baví a naplňuje přímá komunikace s mými fanoušky a sledujícími. Dále jsou to určitě sluneční nebo dioptrické brýle Crullé, kterých si s sebou balím hned několik. Z kosmetických přípravků potom nesmí chybět opalovací krém a letos jsem si oblíbila termální vodu.

Co je podle vás nehorší prohřešek v péči o pleť?

Nejhorší, co můžeme udělat, je podle mě mačkání akné, černých teček a takovéto domácí operace různých nedokonalostí na obličeji. Myslím si, že je nejlepší, svěřit se do rukou odborníků, třeba zajít ke kosmetičce a nechat se profesionálně ošetřit.

Než jdu spát, použiju na pleť:

Odličovací produkty, jako jsou mléko, tonikum a pak je to nyní právě ten enzymatický krém od Canneffu.

Foto: Alensa.cz

Dana Morávková se v make-upu nebojí experimentovat, ráda si nalíčí oči pod brýle výrazněji Foto: Alensa.cz

Jaké líčení byste si nikdy nenechala udělat?

Já, jakožto herečka, si nechám nalíčit prakticky vše. Dámy, které mě líčí, mě znají roky, a tak vědí, co ke mně sedí. Nevyhýbám se ani výraznému líčení, ráda experimentuji. Baví mě ale, když se dostanu pod ruce někomu novému a ten mě nalíčí svým pohledem, to pak vždy vznikne něco moc zajímavého.

Jak vypadá vaše běžné denní líčení?

Přiznám se, že v létě a navíc ve velkých vedrech se téměř nelíčím. Jsme s manželem hodně v přírodě, sportujeme, tak použiji opalovací krém a mám hotovo. Na běžný pracovní den se pak líčím oblíbenými produkty. Make-up, pudr, tvářenka, oční stíny. Ráda si zvýrazním obočí a pusu.

Foto: Alensa.cz

Herečka je zároveň i návrhářkou – věnuje se navrhování kabelek Foto: Alensa.cz

Výrazně namalované oči, nebo rty?

Mám ráda obojí. Pod brýle si líčím výrazně oči. Líbí se mi ale také, když jsou oči nalíčené méně a pusa výraznější. Moje záliba v červených rtěnkách je také známá.

Vlasy si udržuji krásné díky:

Jsem toho názoru, že pleť i vlasy jsou hodně ovlivněny geny. Mé vlasy jsou kvalitní a pevné, takže je nezatěžuji zbytečně přehnanou péčí. Když mi bylo asi 14 let, jedna starší paní maskérka mi poradila, abych si vlasy nechávala volně schnout a neničila si je teplým vzduchem z fénu či kulmy.

Nejlepší kosmetická rada, podle které se řídím: 

Řídím se tím, že odličování a péče o pleť je základem. I v den, kdy jsem na zahradě a nejsem nalíčená, si pleť večer odlíčím. Stejně tak ráno je důležité pleť vyčistit a dát jí potřebnou péči.

Načítám