Hlavní obsah

Žádné tamponky, ale houba, žínka či mušelín: jak se odličuje make-up v nové době

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, jak byste mohli do svého životního stylu vnést trochu zero waste filozofie? Zkuste to u odličování. Alternativy běžných vatových tamponků nebo ubrousků si poradí s líčidly a nečistotami stejně dobře a jsou šetrné jak k pleti, tak i k planetě.

Článek

Téma, jak o sebe pečovat, ale přitom nezatížit planetu, rezonuje ve společnosti už nějakou dobu. Udržitelnost můžete podpořit nejen v módě, ale i kosmetice – třeba tím, že jednorázové vatové tamponky vyměníte za konjakovou houbu, pratelný odličovací ručník nebo žínku. Jaké jsou jejich (ne)výhody?

Pratelné tampony

Kolik jednorázových vatových tamponků denně spotřebujete? Pokud se čistíte pleť pečlivě a dáváte přednost dvoufázovému odličování, může jich být hned několik najednou. Na trhu existují pratelné varianty, kdy v balení najdete více kusů, které lze užívat stále dokola. Nejčastěji jsou  vyrobené z bavlny nebo mikrovlákna, a tudíž jsou na pleti příjemné a opravdu dlouho vydrží jako nové. Používejte je stejně jako vatové: naneste produkt na tamponek a odličujte. Místo odpadkového koše pak putují do pračky, ale můžete je prát i v ruce. 

Foto: Archiv firem

Pratelné odličovací tamponky z mikrovlákna Notino, 145 Kč (3 kusy). Pratelné odličovací tampony Two cosmetics, 179 Kč (7 kusů), prodává EconeaFoto: Archiv firem

Odličovací houbičky

Odličovat pleť opakovaně můžete také konjakovými nebo mořskými houbami. Konjak je asijská rostlina, z jejíhož kořene se vyrábí velmi populární houbičky. (Japonkami jsou prověřené už stovky let). Některé obsahují i přidané přírodní a prospěšné látky, třeba zklidňující heřmánek nebo růžový jíl, proto mohou být různě zabarvené.

Na odličování a čištění můžete užít také mořskou houbu – z hlediska ekologie je to svatý grál. Jsou přírodní, neobsahují bělidla ani další zbytečné chemikálie. Navrch mají také díky tomu, že v sobě mají minerální látky, což pleť uvítá. Můžete je najít jako mycí houby na tělo nebo kosmetické houby na obličej.

Jak se používají? Na pleť nanesete odličovač, namočíte houbu, aby změkla, vymačkáte z ní  přebytečnou vodu a můžete se pustit do práce. Čistit ale lze klidně jen vodou, záleží, co vám bude vyhovovat. Houba nepřijímá pachy ani barvy, tudíž je ideální na opakované použití, vydrží až šest měsíců. Vyhovovat bude i citlivé pleti.

Foto: Archiv firem

Konjaková houbička s heřmánkem Lovespot, 345 Kč. Kosmetická mořská houba Caribbean Sun, 49 Kč za kus, prodává MalunaFoto: Archiv firem

Mušelínové ručníky

Mušelín je lehce hrubší tkanina z dvouvrstvé nebělené bavlny a ideální je v použití s krémovým nebo olejovým odličovačem. Vmasírujete ho do pleti, ručník namočíte do vlažné vody, přiložíte na obličej (to je ta nejpříjemnější část) a pomalými tahy utřete. Cítíte se přitom trochu jako na kosmetice!

Skvělý je také, když potřebujete odstranit peeling nebo pleťovou masku. Látku pak hned vyperte v ruce mýdlem a jednou za čas v pračce. Důležité je nechat ji vždy dobře uschnout – ideální je vlastnit ručníků několik, abyste je mohli střídat.

Foto: Archiv firem

Mušelínové ručníky na obličej Balm Balm, 339 Kč (3 kusy), prodává Zoot. Mušelínový ručník The Organic Pharmacy, 127 Kč, prodává AurioFoto: Archiv firem

Žínka a rukavice z mikrovlákna

Další možnost představují „chlupaté“ odličovací ručníky, žínky nebo rukavice, ke kterým nepotřebujete ani žádný čisticí produkt. Jak to funguje? Mikrovlákno přitahuje veškeré nečistoty z pleti a přitom je velmi jemné.

Tato varianta je skvělá na cesty, kdy s sebou nemusíte vozit žádné další odličovací pomocníky, a lze ji využít i jako druhý v krok v čištění, pokud se rády líčíte výrazně. Nicméně poradí si i s voděodolnými produkty a neslíbatelnými rtěnkami. A další výhoda? Mikrovláknové pomůcky se perou v ruce i v pračce a jsou téměř nezničitelné!

Foto: Archiv firem

Odličovací rukavice Yves Rocher, 199 Kč. Odličovací ručník MakeUp Eraser, 550 Kč, prodává SephoraFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám