Hlavní obsah

Snědý obličej během chvilky: nejlepší přípravky na pleť, které docílí přirozeného opálení

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potrpíte si na snědší pleť a klidně sáhnete po samoopalovacím přípravku? Je to pro vaši pokožku výrazně lepší než solárko. Proto jsme pro vás připravily redakční test rozmanitých samoopalovacích přípravků na obličej. Jak to dopadlo?

Článek

Jak dodat tváři co nejrychleji trochu zlatavé barvy, aby vypadala přirozeně opálená? Zkuste samoopalovací přípravky. Je to rozhodně zdravější než se příliš vystavovat UV záření. Poradíme vám, které se nám osvědčily a proč.

Jak funguje samoopalovací krém

Pro některé samoopalovací přípravky je typická vůně, která není každému příjemná. Někdy je výraznější, jindy ji skoro necítíte. Způsobuje ji účinná látka dihydroxyaceton (DHA), která reaguje na povrchu kůže s aminokyselinami a tím vzniká žlutohnědá pigmentace. Nemusíte se jí však bát, neboť jde o přírodní výtažek, který se získává například z cukrové třtiny.

Jak užívat samoopalovací přípravky

Před nanášením samoopalovacích přípravků je šikovné pleť připravit, aby se dobře a rovnoměrně vstřebaly. Doporučuje se provést lehký peeling nebo tvář alespoň očistit pleťovou vodou. Pak už můžete aplikovat krém, olej, pěnu či sprej a rozetřít. Na samoopalovací vodu použijte vatový tamponek. Roztírejte doztracena směrem ke krku i uším a vyhněte se přitom kontaktu s očima a také liniím podél vlasů a obočí.

Pozor na světlé oblečení – některé samoopalováky na něm mohou zanechat trochu flíčky. Po použití si pečlivě umyjte ruce, aby nezůstaly flekaté či nepřirozeně zabarvené. Tmavší odstín v obličeji je většinou vidět týž den. Přípravky používejte podle potřeby tak dvakrát do týdne: vrstva, ve které samoopálení vzniká, se skládá z odumřelých buněk, ty postupně odpadávají a barva mizí.

Pro začátečníky

Pokud začínáte a máte hodně světlou pleť, oceníte kapičky, které se dávkují do běžných pleťových krémů. Účinky i způsob nanášení si můžete vyzkoušet nejprve na nohou či na předloktí.

Lehká bio voda

Testovala redaktorka Jana: Pokud hledáte jemnou samoopalovací vodu, slibuji, že tahle vás nepodrazí. Podívala jsem se jí na dno už dvakrát a je opravdu skvělá. Má jemný efekt, takže se ji nebojte použít i v případě, že zbytek těla nebarvíte. Díky lehké textuře nevadí ani problematické pleti. Stačí kápnout na vatový tamponek, potřít obličej a je hotovo – můžete mít pěknou barvu ve tváři i bez toho, aniž byste šly slunečnímu záření a vráskám cíleně naproti. Pro větší efekt ji použijte klidně každý den, já po ní sahám maximálně dvakrát týdně.

Foto: Archiv firmy

Bio samoopalovací voda na obličej Zuii, 695 Kč (150 ml), prodává BiorganicaFoto: Archiv firmy

Jemný krém

Testovala redaktorka Pavla: Po zimě mi pleť vždy přijde nezdravě bledá, a tak to doháním trochou sluníčka v kombinaci se samoopalovacími přípravky, které odstín mé pleti sjednotí, protože jsem hodně pihatá a solárka už se trochu bojím.

A tento krém je za mě jeden z nejlepších, který jsem vyzkoušela. Nejenže dodá pleti tmavší odstín, ale také ji zároveň hydratuje. Nejvíc mě překvapilo, že má příjemnou nevtíravou vůni a není celý den cítit odérem typickým pro samoopalovací přípravky. Když se ráno namažete, už dopoledne budete opálené. Také se mi líbí, že je složení čistě přírodní a obaly jsou vyrobené z recyklovaných materiálů.

Foto: Archiv firmy

Samoopalovací krém Lavera s extraktem z papáji, od 209 Kč (50 ml)Foto: Archiv firmy

Pěna ve spreji

Testovala redaktorka Pavla: Pěna ve spreji se nanášela o něco hůř než klasický krém. Opálení sice vytvoří pěkné a přirozené, ale víc mi vyhovovala při aplikaci na tělo a hlavně na nohy než na obličej. Také je lepší pěnu použít večer před spaním, aby vyprchal pach, který některé samoopalovací přípravky zkrátka mají. Když jsem si totiž pěnu nanesla na obličej ráno, celý den jsem ji lehce cítila a to mi vadilo.

Foto: Archiv firmy

Samoopalovací pěna na obličej i tělo Sundance Teint, 149 Kč (200 ml), prodává dmFoto: Archiv firmy

Dávkovací kapičky

Testovala editorka Barbora: Po zimě jsem až nepřirozeně bílá s modrými podtóny a na slunce nechodím, takže to doháním světlým BB krémem. Dřív jsem občas používala samoopalovací mléka na tělo, ale na obličej jsem se bála. Nalákalo mě, že kapičky mohu sama dávkovat, tedy se nemusím bát příliš tmavého zabarvení, což je v mém případě hned.

Přípravek mě překvapil: má krásnou sytě zelenou barvu. Do denního krému jsem přidala dvě kapky (dávkování je snadné) a už druhý den jsem měla lehce tmavší obličej. Pokračovala jsem několik dní za sebou a ztratila jsem nepěknou bledost, přitom jsem stále vypadala přirozeně. Žádné odstíny dooranžova a žádný zápach. Jestli chcete dodat barvičku a mít to pod kontrolou, můžu jen doporučit.

Foto: Archiv firmy

Samopalovací kapky Oolaboo Sun kissed drops s přírodním bronzerem DHA, 878 Kč (30 ml)Foto: Archiv firmy

S vůní meruněk

Testovala editorka Klára: Na samoopalovací přípravky si docela potrpím. Koncem zimy si mažu obličej, hřbety rukou až k rukávům a také nárty včetně kotníků – líbí se mi, když je mezi converskami a džínami vidět snědá pleť. Krém jsem tedy vyzkoušela s nadšením. Musíte s ním pracovat velmi rychle, protože se vstřebává prakticky pod rukama. To je ale plus, protože nenechává pleť mastnou.

Skutečně voní lehce po meruňkách, což je také fajn, protože většina samoopalováků má specifický odér. Bronz chytnete tak po dvou hodinách, tón je pěkný – dohněda, ne do červena. A jestli bych si ho za ty peníze koupila? Na obličej jen to nejlepší, takže ano, a na zbytek těla bych použila nějaký levný krém.

Foto: Archiv firmy

Samoopalovací lehký přípravek The Organic Pharmacy Self Tan s účinnou látkou DHA z cukrové řepy a vůní meruněk, 863 Kč (100 ml), prodává AurioFoto: Archiv firmy

Sprej na tvář i tělo

Testovala fotoeditorka Marianna: Trochu jsem se bála, že budu mít na obličeji oranžové fleky, protože jsem typická ředitelka vápenky, ale tento sprej vytváří opálení postupně. Po první aplikaci není výsledek nijak výrazný – pleť měla jen „zdravější“ odstín. Druhý den jsem ho nanesla ještě jednou a výsledek byl znatelnější, stále však lehký a přirozený.

Snažila jsem se natírat obličej směrem ke krku doztracena (ale ne nějak extra pečlivě) a na krku nebyly žádné znatelné stopy přechodu. Jsem s výsledkem velmi spokojená. Tento samoopalovák je vhodný i pro lidi, kteří jsou úplně „bez barvy“. Opálení se dá stupňovat od takřka neviditelné zdravé barvy až po klasické opálení. Odstín nejde dooranžova! Další plus je, že je sprej lehký, voňavý, snadno se roztírá a není mastný (toho jsem se také bála, že půjdu spát s namaštěným obličejem) a navíc je levný.

Foto: Archiv firmy

Samoopalovací sprej na tvář a tělo Astrid Sun, od 80 Kč (150 ml)Foto: Archiv firmy

Reklama

Související témata:

Načítám