Hlavní obsah

Méně znamená více, říká Světlana Nálepková o své péči o pleť a líčení. Inspirujte se její rutinou

Foto: Zdeněk Kovář

Foto: Zdeněk Kovář

Reklama

Herečka známá z pohádek a muzikálů, milovnice šansonů. Světlana Nálepková nám prozradila, jak pečuje o svoji pleť, co jí šetří čas při líčení i co je pro ni tím nejhorším prohřeškem v péči o pleť.

Článek

Světlanu Nálepkovou můžete v současnosti vidět na prknech pražského Hudebního divadla Karlín, například v muzikálech Sestra v akci nebo Rebelové. Velký muzikál prokládá šansonovými představeními nebo menšími muzikály, kde ztvárňuje výrazné ženské postavy: zpěvačku Edith Piaf a malířku Fridu Kahlo. Méně známé o ní je, že se kromě herectví a zpěvu věnuje life koučinku a s dcerou Josefínou pořádají semináře pro osobní rozvoj. Cvičí jógu a ve volném čase jezdí do Himálají.

V rozhovoru jsme se zaměřily na její beauty rutinu, protože vzhled je velkou součástí jejího povolání. Který kosmetický produkt jí nesmí chybět nikdy na cestách a jakou radu dostala od Vlastimila Harapese?

Jakou nejlepší radu o líčení nebo péči o pleť jste dostala?

Asi že méně znamená více. Čím je člověk starší, tím se má méně líčit. Nemá se to zkrátka přehánět, protože to potom nevypadá lichotivě. Pak pro mě bylo docela objevné vyměnit krémy za oleje. To mi v podstatě změnilo moji péči o pleť. Někdy vystřídám olej za noční hutný krém, ale přes den mám vždy olej.

Mohla byste popsat ještě blíže ranní a večerní skincare rutinu?

Večer mi jde hlavně o důkladné odlíčení make-upu. Oblíbila jsem si odličovací přístroj, takový pryžový kotouček. Používá se v kombinaci s odličovacím gelem a mám pocit, že nic mi takhle dobře nánosy líčidel neodlíčí a zároveň pleť příjemně masíruje. Potom obličej dočistím pleťovou vodou, pak použiju olej nebo sérum a krém. Ráno dělám to samé, kartáček funguje skvěle jako vzpruha. A pak pokračuju s pleťovou vodou, přestříkám s ní obličej a do vlhké pleti vmasíruji olej.

Foto: Petr Kozlík

Světlana Nálepková je jednou z ambasadorek české kosmetické značky Omorfia.Foto: Petr Kozlík

Jaká je vaše nejhorší kosmetická zkušenost?

Dřív se při natáčení v televizi nebo ve filmu používaly takové kytovací make-upy, to bylo šílené. Člověk ztrácel miminku a měl vrásky, i když je za mlada doopravdy neměl. Teď je to naštěstí úplně jinde a i na kameru se používají lehké make-upy. Ale vyloženě špatnou zkušenost nemám, spíš od vizážistek vždy pochytám různé fígle a triky, jak se člověk může vylepšit.

Jaké jsou vaše top tři výrobky z kosmetiky?

Růžový olej namíchaný na míru od odbornice na pleť Claudie Marčekové, omlazující olejové sérum s retinolem od Omorfie a noční hydratační krém od Rituals.

Foto: Archiv firem

Růžový olej míchaný na míru pleti, Beauty Concept Claudie & Kristina Marčeková; hydratační noční krém Rituals, 795 Kč (50 ml); omlazující olej pro suchou pleť Skinsuperfood, Omorfia, 1650 Kč (30 ml). Foto: Archiv firem

Když cestujete, co musíte mít vždy s sebou?

Určitě pleťové vody, termální nebo květové. Přelévám si je do umělohmotných nádob, aby nebyly tak těžké. Pak olej, noční krém a nesmí chybět padesátka proti sluníčku na obličej.

Dopřáváte si i nějaká kosmetická ošetření?

Chodím na masáže obličeje, což je takový manuální lifting. Je to opravdu hloubkové a vypadáte po něm opravdu dobře a vyhlazeně.

Co je podle vás nejhorší prohřešek v péči o pleť?

Zanedbávat odlíčení a chodit spát s líčidly. I vzhledem k mé práci, kdy musím chodit na jeviště hodně nalíčená, velmi dbám na odlíčení a aby se mohla pleť přes noc zregenerovat. Pak je za mě prohřeškem si po pětatřicítce opalovat obličej. Vlastík Harapes vždycky říkal: „Dámy od pětatřiceti nelezou na slunce.“ Jeho slova jsem si vzala k srdci, ale stejně se opaluju, miluju sluníčko, ale vím, že to pro pleť není úplně dobré. Snažím se proto obličej chránit SPF 50. Také si myslím, že velké opálení dámám ve středním věku příliš nesluší. Prohřeškem je také přehnané líčení, výplně a estetické zákroky, které z vás udělají nehybnou masku bez mimiky. Důležité je nic nepřehánět, vycházet z přirozenosti. Můžeme si pomoct, ale s mírou.

Foto: Profimedia.cz

Světlana Nálepková jako Sestra v akci v muzikálu karlínského divadla. Líčidel si užije až až na představeních, v civilu se tudíž příliš nelíčí.Foto: Profimedia.cz

Podstoupila jste nějaké estetické zákroky?

Samozřejmě, byla jsem na operaci očních víček, a už by se hodila znovu. Občas si nechám píchnout botox na mračivku na čele nebo docházím na omlazení pleti pomocí mezoterapie - starají se o mě v Institutu krásy v Plzni. Na liftingu jsem zatím ještě nebyla, jen tom manuálním.

Jak vypadá vaše denní líčení?

Dávám si lehký make-up nebo jen BB krém pro sjednocení obličeje, pak nevynechávám lesk na rty, ale oči si příliš nelíčím, protože nosím umělé řasy. Nechávám si je dělat jen opravdu přirozené a hrozně mi to usnadňuje práci. Nesnáším totiž odličování řasenky. Stačí mi jen tedy oči trochu vystínovat a je to.

Jak si udržujete krásné vlasy?

S kudrnatými vlasy je trochu problém, jsou hrozně přesušené. Na druhou stranu je to ale pohodlné, protože vstanete a jdete. Vlasy si totiž češu pouze při mytí, takže ráno je jen pokropím vodou a tvaruji je. Hodně jim prospělo, když jsem začala dodržovat takzvanou curly girl method. Je to postup, jak si mýt a upravovat kudrnaté vlasy. Ve zkratce to znamená, že používáte takové přípravky, které podpoří kudrliny, a vlasy sušíte do bavlněného trička a ne do froté ručníku.

Nejlepší kosmetická rada, podle které se řídíte?

To se budu opakovat, ale chodit na slunce jen s SPFkem na obličeji. A také zabývat se nejen zevnějškem, ale i nitrem. Je to také o tom, co vyzařujeme, a ne jen, jak jsme nalíčené.

Foto: vashek photo | Václav Pleska

Světlana Nálepková už dlouhá léta cvičí jógu a věnuje se meditacím a osobnímu rozvoji.Foto: vashek photo | Václav Pleska

Reklama

Související témata:

Načítám