Hlavní obsah

Nemoc letušek, která trápí i blondýny: Jak se zbavit vyrážky a skvrn v obličeji

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je známá jako nemoc letušek, i když může kromě mladých žen postihnout třeba i starší muže. Pod špatně vyslovitelným označením periorální dermatitida se skrývá chronické onemocnění kůže na obličeji, které se může vracet. Proč vzniká?

Článek

Úporná vyrážka kolem očí a úst, v oblasti nosolícních rýh a někdy i na čele, právě tak se může projevovat periorální dermatitida. Objevuje se stále častěji, mluví se o ní i jako o civilizační chorobě. Protože jde o onemocnění, kterého se není jednoduché zbavit, je dobré myslet na prevenci.

Nemoc letušek?

Periorální dermatitida je zánětlivé onemocnění kůže obličeje, které postihuje především mladé ženy. „Předpokládá se, že na vzniku se podílí řada vnitřních a vnějších faktorů, nejčastěji bývá uváděno užívání lokálních kortikosteroidů, agresivní kosmetiky nebo fluorovaných zubních past,“ říká MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Velmi často se uvádí, že nemoc může způsobit až přehnaná péče o pleť a používání velkého množství nejrůznější kosmetiky. V době, kdy se začala nemoc objevovat, byla takto intenzivní péče a líčení doménou právě letušek, proto nemoc dostala toto lidové označení. Palubní průvodčí byly náchylnější i kvůli tomu, že jejich pleť byla vystavena klimatizaci a suchému vzduchu v letadle, měly nepravidelný životní styl a stres. Právě to jsou další důvody, proč onemocnění vzniká.

Foto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Pečovat o sebe a krášlit se je sice pěkné, ale nic se nesmí přehánětFoto: Alona Siniehina, Shutterstock.com

Nejen v oblacích

Potřeba vypadat dobře v zaměstnání a denně se líčit se v současné době týká čím dál tím více žen. Na trhu je navíc nepřeberné množství kosmetických výrobků, ať již dekorativních, nebo pečujících. Vliv má i nadměrné slunění, podráždění kůže mechanicky – někdy třeba i nevhodně provedeným peelingem, ale i kvasinková infekce a užívání hormonální antikoncepce. Když se k tomu přidá stres i klimatizace v práci, není divu, že případů periorální dermatitidy přibývá. Podle statistik je mezi pacienty nejvíc žen mezi 20 a 30 lety, mají buď velmi suchou, nebo naopak mastnou pokožku. Zajímavé je, že jde častěji o blondýny.

Jak nemoc poznat?

Onemocnění se projevuje nejdřív malými zánětlivými pupínky, začervenáním, pocitem pálení a pnutím pokožky a svěděním. Mohou se objevit i olupující se šupinky v okolí úst, nosu, okolo očí a někdy i na čele. Bezprostřední okolí rtů bývá obvykle ušetřeno, pacient má tedy kolem úst bílou linii. „V salonu se s periorální dermatitidou setkávám poměrně často, zejména na podzim nebo v zimě, ale ani letní období nelze vyloučit. Je to známka zvýšené citlivosti pokožky,“ říká Ivona Ráčková, kosmetička SynCare.

Foto: s_oleg, Shutterstock.com

První příznaky nemoci letušek se mohou objevit v podobě začervenaných oblastí kolem očí nebo ústFoto: s_oleg, Shutterstock.com

Léčba periorální dermatitidy

Abyste se periorální dermatitidy zbavili, je zapotřebí většinou vysadit lokální kortikosteroidy a vyhnout se aplikaci dráždivých látek na kůži, včetně chlorované vody. Měli byste se vyhnout i slunci a soláriu, agresivním mýdlům, zubní pastě s fluorem, co nejméně si sahejte na obličej. Na mytí obličeje se hodí borová voda nebo Jarischův roztok, kosmetiku byste měli omezit na minimum.

„Ačkoli se stav pacientů může nakonec zlepšit i bez dalších zásahů, často se nasazuje farmakologická léčba ve snaze urychlit vymizení léze. Mezi preferované způsoby léčby patří krémy na předpis s obsahem pimekrolimu, erytromycinu nebo metronidazolu. Odpověď na antibiotickou léčbu tabletami je často pomalá; typická délka léčby je osm týdnů,“ popisuje MUDr. Jan Kučera.

Při výskytu dermatitidy byste neměli experimentovat ani s kosmetikou. „Domácí ani salonní kosmetickou péči nezatracujte, ale před tím, než cokoli začnete pravidelně používat, vyzkoušejte vzorky. Volte takové přípravky, které jsou na citlivou a podrážděnou pleť určeny,“ radí Ivona Ráčková.

Kosmetika vhodná na problematickou pleť

Pokud máte citlivou pokožku nebo už vám byla diagnostikována periorální dermatitida, musíte být velmi opatrní při výběru kosmetiky. Pokud najdete krém, který vám vyhovuje, neměňte ho. Máme pro vás pár tipů.

Foto: Archiv firem

Zleva: SynCare MediCare Perioderm krém, 30 ml, snižuje podráždění a zarudnutí, obsahuje organicky vázaný zinek, minerální japonskou zeminu akadamu, zásaditý komplex hořčíku a silikátů, v Benu lékárně za 319 Kč. Halicar, rostlinný léčivý přípravek, homeopatická tinktura z čerstvých nadzemních částí srdcovnice nadmuté, regenerační a protizánětlivý účinek, v e-shopu Notino 25 g za 134 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Uriage D.S. Emulsion, 40 ml, zklidňuje svědění, reguluje šíření kvasinek, hydratuje, snižuje pnutí, v e-shopu Pilulka za 351 Kč. Lipobase Repair, 8 g, udržuje správnou funkci kožní bariéry, bez konzervantů, barviv a parfému, vhodné při dermatózách, v EUC lékárně za 47 KčFoto: Archiv firem

Načítám