Hlavní obsah

Problémy s očima, zatuhlý krk i angína: Rizika, která hrozí při neopatrném používání klimatizace

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letních veder vám může příjemně ulevit a zlepšit kvalitu života, má ovšem i svá negativa. Klimatizace totiž může stát za řadou zdravotních komplikací. Jak s ní žít, aby vám dobře sloužila a neoslabovala vám imunitu?

Článek

Klimatizace je jistě dobrý sluha, pokud si však nedáte pozor na její rizika, rychle se z ní stává zlý pán. Úlevu poskytuje v autech a jiných dopravních prostředcích, kancelářích, obchodech a stále častěji i v domácnostech. Při správném používání se jí nemusíte obávat, v opačném případě ale organismu hrozí nejeden zdravotní problém. Na co si dát pozor?

1. Kolaps z teplotního šoku

Lidské tělo se umí okolním teplotám poměrně obstojně přizpůsobit: když je zima, produkuje teplo a zadržuje tekutiny, v horku se ochlazuje a tekutiny vylučuje pocením. Jakmile přitom přejdete z tepla do zimy, nebo naopak, musí svůj režim změnit a adaptovat se.

A při používání klimatizace bývají tyto změny příliš rychlé. Když třeba vystoupíte z klimatizovaného auta do venkovního parna, a než přes pár ulic dojdete do „pěkně“ vychlazené budovy, pořádně se uřítíte. Organismus musí svůj teplotní režim měnit opravdu rychle a výsledkem je teplotní šok.

Ten oslabuje imunitní systém a tělo je mnohem náchylnější k nejrůznějším onemocněním. V lepším případě můžete dostat rýmu či chrapot nebo vás začne bolet hlava, v horším případě hrozí záněty dutin a letní angína. Citliví jedinci mohou dokonce zkolabovat a nebezpečí hrozí i lidem s chladovou alergií.

Foto: Daniel Krason, Shutterstock.com

Velké teplotní změny při přechodu z klimatizovaného prostředí do venkovního horka mohou způsobit teplotní šokFoto: Daniel Krason, Shutterstock.com

2. Jak správně nastavit klimatizaci

Abyste ochránili svou imunitu, je zásadní klimatizaci správně nastavit. Obecně platí, že rozdíl mezi klimatizovaným prostředím a venkovní teplotou by neměl přesáhnout 5–7 °C a ideální je přístroj vypnout čtvrt hodiny před odchodem ven. Ne vždy to ovšem můžete ovlivnit. V takovém případě si s sebou sbalte o něco teplejší oblečení a snažte se o pozvolné přechody, kdy se alespoň na pár chvil zastavíte třeba na chodbě, kde bývá o něco přirozenější teplota.

Podobné pravidlo platí i při jízdě automobilem. Teplotu v autě regulujte podle venkovního počasí, a pokud se v horku vypravíte na delší výlet, vypněte klimatizaci zhruba patnáct minut před plánovaným vystoupením.

3. Chraňte sliznice a oči

Používání klimatizace snižuje vlhkost vzduchu, což není zdravé pro pokožku, oči ani sliznice dýchacích cest. Dodržujte proto pitný režim a používejte kvalitní hydratační krémy.

Suchý vzduch a práce na počítači je nebezpečná kombinace pro oči. Nezapomínejte při práci mrkat, a pokud vás začnou oči jen trochu pálit, udělejte si pauzu a použijte umělé slzy. Namísto kontaktních čoček jsou vhodnější brýle či jednodenní hydratační hypergelové čočky.

Pomocí vlhkoměru sledujte vlhkost, a jakmile klesne pod 40 %, začněte zvlhčovat. Důležité je to zejména pro astmatiky, lidi s respiračními obtížemi a citlivé jedince. Pomoct vám můžou jednoduché odpařovače (stačí dát do široké misky vodu či kostky ledu), zvlhčovače vzduchu, některé pokojovky a řezané květiny ve váze s vodou.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Suchý vzduch z klimatizace a práce na počítači vedou k vysoušení a pálení očí. Dělejte si pauzy a používejte oční kapkyFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

4. Kam umístit klimatizaci v místnosti

Nesmírně důležité je správné umístění klimatizace. Jakmile ji postavíte blízko za sebe a necháte ji vypouštět studený vzduch na váš krk, záda, zátylek a hlavu, koledujete si o pořádné problémy. Může docházet ke křečím, blokádám krku i zad, bolestem svalů a kloubů, silným bolestem hlavy i k podráždění periferních nervů.

Chladný vzduch by měl směřovat na místo, kde se pohybujete nejméně, a klimatizace by v ideálním případě měla být zapnutá maximálně čtyři hodiny denně.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Při instalaci klimatizace je dobré ji dát tam, kde se příliš často nepohybujete a budete si od ní moct sednout dál. V žádném případě by studený vzduch neměl směřovat přímo na člověkaFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

5. Nezapomeňte na údržbu

Myslet byste měli i na správnou a pravidelnou údržbu a servis klimatizace. Kromě ochlazování působí i jako poměrně účinná čistička vzduchu, která místnost zbavuje prachu a běžných mikroorganismů. Aby dobře fungovala a v zanesených filtrech se nemnožily plísně ani bakterie, je důležité filtry pravidelně čistit. Většina přístrojů dokáže bez vyčištění efektivně pracovat zhruba dva až tři týdny, vždy si to ale ověřte v návodu od výrobce. Vhodné také je nechat přístroj každý rok odborně vyčistit – nejlépe před začátkem pravidelného používání.

Nechce se vám jenom sedět v klimatizovaném domově, ale chcete také něco podnikat, i když je výheň a parno? Cestování po Česku: Tady se zchladíte! 5 tipů na výlety, kde vám vedro nebude.

Reklama

Načítám