Hlavní obsah

Trendy v dioptrických brýlích: Kočičí obroučky pomůžou zeštíhlit, plastová klasika sluší všem

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Foto: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brýle jsou právoplatným módním doplňkem. A jeden pár nestačí! Nejde o rozhazovačnost, ale o módní vytříbenost. Dali jsme dohromady brýlové obroučky, které hrají tuhle sezonu prim.

Článek

Někteří si bez nich nedokážou představit den, jiní je střídají s kontaktními čočkami a další si je berou, jen když mají náladu nebo jako štít proti modrému světlu z notebooku. Řeč je o brýlích, ať už dioptrických, falešných (jen tak pro parádu) nebo slunečních.

„Při výběru brýlí s klientkami je mou první otázkou, zda mají být výrazné, nebo naopak nenápadné. Výrazné brýle dokážou celý outfit vytvořit. Oblečení je již poté spíše minimalistické. Naopak nenápadné obroučky dávají možnost se barevně i stylově vyřádit,“ popisuje své zkušenosti z praxe stylistka Irena Vokrojová. „Jedna nebo druhá varianta by měla především korespondovat s danou osobou. Často ale dojdeme k závěru, že jsou třeba oboje. Protože každá žena má momenty, kdy chce být neviditelná nebo naopak středem pozornosti.“

Vyberte si obroučky brýlí

Které obroučky byste měly mít ve svém hledáčku, dámy? „Mezi trendy se drží plastové transparentní brýle. Do popředí se dostávají ale i kovové obroučky v nejrůznějších tvarech,“ říká Kristýna Štěbetáková, optometristka ve firmě Alensa. „Naštěstí se už upouští od obřích brýlí a také o úzké a vrtané obruby není tak velký zájem,“ dodává. Inspirujte se naším výběrem trendy obrouček pro nejrůznější příležitosti!

1. Jemné a kovové

Oblíbeným černým plastovým obrubám šlapou na patu jemnější kovové obroučky. Ty seženete v různém provedení – stříbrné, zlaté, rose gold i černé. Vybírejte je podle toho, jaký typ doplňků nosíte a jaký máte tón pleti. Zimní typy (se světlou pletí a modrýma očima) budou víc ladit se stříbrnou a černou, naopak letní typy (snědší pleť, tmavé oči) rozzáří zlatá. Černé kovové obroučky jsou nejlepším protipólem černých plastových, které můžou působit tvrdě.

Co se tvarů týče, výběr je velký. Tyto brýle doladí každý outfit, i ten divoký, protože ho nepřebijí. Pro některá skla ale, především pokud máte hodně dioptrií, jsou jemné kovové obruby až příliš tenké.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lentiamo, 1290 Kč; Sofia, Muscat, 1820 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Crullé, 799 Kč, prodává Alensa; Belutti, 3199 Kč, prodává KodanoFoto: Archiv firem

2. Klasika na každý den

Pokud první tip není nic pro vás, zkuste plastové obroučky. Jsou klasikou a nelimitují je ani silnější skla. Černá barva může přidávat roky a působit tvrdě, proto jsme vybrali obruby v hnědé barvě nebo trendy průhledné. Velmi zajímavé jsou i žíhané želvovinové s retro nádechem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Belova Wide Powder Havana, Muscat, 1820 Kč; Guess, 6000 Kč, prodává GrandOpticalFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Emporio Armani, 5900 Kč, prodává GrandOptical; Polaroid, 1159 Kč, prodává EyerimFoto: Archiv firem

3. Cat-eye

Kočičí brýle jsou sexy, ale také mohou na někom vypadat přísně. Obecná poučka k tomuto tvaru? Nejvíc sluší srdcovému tvaru obličeje, ale tím se nenechte limitovat a jednoduše zkoušejte. Cat-eye design totiž funguje jako optický lifting obličeje - díky tomu, že hrot brýlí jde šikmo nahoru a ven. Jejich tvar podtrhnete ještě vyčesanými vlasy do ohonu. Můžete si je pořídit jak v kovovém, tak i plastovém provedení. Noste je spíš k ženštějším outfitům.

Foto: Archiv firem

Zleva: Prada, 4099 Kč, prodává Lentiamo; Sensaya, 3800 Kč, prodává GrandOpticalFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tommy Hilfiger, 2253 Kč, prodává Alensa; Vogue, 2689 Kč, obojí prodává EyerimFoto: Archiv firem

4. Extravagance

Pokud vám minimalismus nic neříká a preferujete výrazné doplňky, říkáme směle do toho! Geometrické tvary nebo štrasové aplikace – výrazné brýle můžou skvěle doplnit jednoduchý outfit. Ostatně takhle to dělají Francouzky. Brýle pak doplní červenou rtěnkou a jejich kouzlo „je ne sais quoi“ je na světě (čtěte ž n se kua – nevím co, nepopsatelné).

Foto: Archiv firem

Zleva: Bottega Veneta, 5699 Kč, prodává Lentiamo; MaxMara, 2925 Kč, prodává Pop OptikFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Celine, 5901 Kč, prodává Pop Optik; Prada 5090 Kč, prodává EyerimFoto: Archiv firem

Brýle musí ladit s obličejem

Brýle vám musí padnout nejen z pohledu módního stylu, ale také k tvaru obličeje. Proto je potřeba zkoušet a nechat si poradit u odborníka. „Velikost a tvar brýlí závisí na daném člověku. U někoho je potřeba mít brýle lehce pod obočím, aby to nevypadalo, že má vysoké čelo bez obočí. U někoho brýle kopírují linii obočí, a přesto neruší,“ dodává na závěr Kristýna Štěbetáková.

Reklama

Načítám