Hlavní obsah

Máte na pozvánce smart casual, cocktail nebo black tie? Velký dress code průvodce vám udělá jasno!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli to není jeho záměrem, dress code umí spoustu „čtenářů“ rozhodit. Přitom je tu od toho, aby nám napovídal a usnadnil módní výběr. Stále tápete, co si pod jednotlivými pojmy představit? Udělejte si v tom jednou provždy jasno.

Článek

Dívejte se na to z té lepší stránky – když máte od pořadatele zadaný dress code, nemusíte naslepo odhadovat, jestli si vystačíte s oblíbenými koktejlkami, nebo je namístě vytahovat dlouhé šaty. Máte se čeho chytit a získáte představu o rázu akce, takže se vám nestane, že byste přišly „vyoblékané“ příliš, nebo ještě hůře nedostatečně.

Dress code stylů je celá řada, proto jsme je rozdělili do tří kategorií podle formálnosti a důsledně je probrali se stylistkou Barborou Havlíkovou, která často pomáhá klientům s volbou společenských modelů.

Smart casual a business casual/formal

Začněme nejméně formálním dress codem - a tím je smart casual. Ten vás vyzývá k tomu, abyste se nebály obléknout ležérně a samy se rozhodly mezi oblíbenými šaty, sukní ale i kalhotami nebo overalem. Podle typu akce si můžete obléknout i džíny, vyhněte se však výraznému šisování či dírám a denim (ideálně v tmavším provedení) povyšte sakem či elegantní halenkou.

O stupínek výš je business casual, kde už byste měly dát přednost střízlivějším šatům minimálně ke kolenům, kostýmkům nebo kalhotám. S tímto dress codem se můžete setkat spíše v pracovním prostředí, podobně jako s konzervativnějším business formal. Pod tím se rozumí střídmější kostýmky nebo klasické střihy sukní a šatů, které sahají pod kolena.

Klikněte na módního rádce a dozvíte se podrobnosti.

Semi formal, cocktail a summer chic

Pokračujeme! Pojem semi formal znamená doslova poloformální, což je samo o sobě vodítkem. Pokud se chystáte na takto „zakódovanou“ akci, očekává se od vás střízlivější elegance. Ideální volbou jsou koktejlky, které by ale neměly být příliš vyzývavé, případně i overal nebo kalhotový kostým. Co se týče lemu sukní, držte se opět alespoň v délce ke kolenům.

Často užívaným dress codem je pak cocktail, který vybízí k volnějším koktejlovým šatům, ale i sukním, overalům nebo kalhotám. Šaty mohou sahat nad kolena, ani tady by ale neměly figurovat minidélky. A co znamená summer chic? Jde o odlehčenou letní variantu, která se prosazuje například i na svatbách. Oblečení by mělo být elegantní, můžete se ale více uvolnit a zvolit výraznější kousky i doplňky.

Klikněte na módního rádce a dozvíte se podrobnosti.

Black tie, black tie creative a white tie

Poslední kategorie dress code stylů vyžaduje dlouhé šaty a své uplatnění nachází při významnějších společenských událostech konaných ve večerních hodinách a samozřejmě na plesech.

Pokud najdete na pozvánce termín black tie, měly byste sáhnout po dlouhých večerních šatech, a chcete-li být učebnicově přesné, mělo by jít o modely v tmavších barvách. Více se vyřádit můžete v případě, že je u black tie dopsané slovíčko creative. Pořadatel vás vybízí, abyste popustily uzdu své kreativitě a oblékly si výraznější šaty podle svého gusta. Co samozřejmě zůstává, je délka, která by opět měla být maximální. V této kategorii se dají uplatnit i stylové kostýmky nebo overaly, pokud mají samozřejmě dostatečně slavnostní ráz.

O stupínek výš je pak white tie, který najdete na pozvánkách společensky významných akcí, nejrůznějších galavečerů a pro zajímavost také královských svateb. Podobná akce si rovněž žádá dlouhé šaty, mělo by ale jít o honosnější model plesového typu, pro který pravděpodobně zamíříte do půjčovny.

Klikněte na módního rádce a dozvíte se podrobnosti.

Jak je to se silonkami?

Zdá se, že silonky jsou tématem, na kterém se společnost nikdy neshodne. Ačkoli popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček by je na společenské akce ordinoval povinně, většina stylistů proti nim brojí a v tělové verzi je odmítá úplně. Stylistka Barbora Havlíková připomíná, že silonky sice etiketě odpovídají, ale té, která platila v osmdesátých letech. „V poslední době nosila tělové silonky snad jen královna Alžběta II. a Catherine, princezna z Walesu, která za ně byla také několikrát kritizována,“ říká stylistka s tím, že žádná hvězda si silonky na červený koberec neoblékne. Pokud chcete vzhled nohou vylepšit, sáhněte po takzvaných punčochách ve spreji, které fungují jako make-up na nohy. Máte-li silonky ukotvené ve směrnicích firmy nebo se bez nich necítíte, měly byste podle stylistky dát přednost černým a volit k nim uzavřenou obuv.

Načítám