Hlavní obsah

Jaká je barva podzimu 2022? Tak zářivě růžová, že možná budete muset přivřít oči

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zatímco obvykle se o prvenství spravedlivě dělí rovnou několik barev, nová sezona má jasného vítěze. Žádný jiný odstín se co do popularity nemůže měřit s hot pink, pod kterým se skrývá tak ostrá růžová, že možná instinktivně přivřete oči. A ano, opravdu mluvíme o sezoně podzim/zima.

Článek

Pokud s námi držíte krok, je zbytečné připomínat, že se letošní jaro/léto neslo ve znamení sytých výrazných barev. Trendy byly živé tóny oranžové, zelené, fialové a ano, i růžové. A zatímco někteří návrháři nechali v nové sezoně „zářivky“ za sebou, jiní se rozhodli, že na nich naopak budou stavět. Nejvíce pozornosti se momentálně dostává růžové, která sebevědomě vyšachovala všechny barvy, které se obvykle s podzimem spojují.

Růžová na míru

Jen růžová to může být. To si nejspíš řekl italský návrhář a kreativní ředitel značky Valentino, Pierpaolo Piccioli, když začal uvažovat nad směrem, kterým se celá nová kolekce vydá. Podnikl přitom nevídaný krok a rozhodl se, že vsadí na jednu kartu. A pořádně divokou. Ve spolupráci s Pantone namíchal speciální odstín růžové, který získal oficiální označení Valentino Pink PP a přirovnat se dá nejblíže k fuchsiové. Návrhář navíc nic neponechal náhodě a do stejného odstínu si dal vybarvit i celé přehlídkové molo.

Co je Pantone?

Pantone je americká společnost, která vyvinula vlastní systém ladění barev PMS (Pantone Matching System). Ten se využívá nejen v módním odvětví, ale i tisku nebo grafickém a produktovém designu a pomáhá standardizovat jednotlivé odstíny. Díky širokému vzorníku se mohou jednotliví tvůrci ubezpečit, že budou dané odstíny přesně odpovídat jejich představám. Pantone každý rok vyhlašuje barvu roku, která má vystihovat ducha doby.

Celebrity si nový odstín zamilovaly

Sázka na monochrom se návrháři značky Valentino vyplatila. Když oblečení nenarušují barevné předěly, potisky ani vzory, můžete se plně soustředit na jeho střih. A s tím návrhář bez debat pracovat umí. Vyvolenou růžovou se navíc trefil do vkusu zákazníkům značky, mezi kterými jsou i celebrity a influenceři. Provokativní barvu, která září na metry daleko, si všichni oblíbili, včetně módní ikony Zendayi (26), která se stala tváří navazující kampaně.

Šaty v odstínu Valentino Pink PP, které vidíte vpravo níže, měla na Met Gala Nicola Peltz Beckham (27).

Foto: Profimedia.cz

Když růžová, tak jedině s růžovou. Návrhář značky Valentino vsadil na monochromatické lookyFoto: Profimedia.cz

Hot pink vlna

Na růžovou samozřejmě nemá nikdo monopol. Ačkoli má značka Valentino vlastní odstín, na podzimních týdnech módy se objevovaly i další variace zářivě růžové neboli hot pink. Pracoval s ní návrhář Jason Wu nebo Wes Gordon, který tvoří pro značku Carolina Herrera, a mnoho dalších, kteří se sice nelimitovali jednou barvou, ale přesto ji do svých pod(zimních) kolekcí zahrnuli.

Foto: Profimedia.cz

Ideální podzimní barva? Růžová, míní návrháři Jason Wu (jeho šaty jsou vlevo) a Wes Gordon pro Carolinu HerreruFoto: Profimedia.cz

Co si z toho můžete odnést vy?

Energická, odvážná a nepřehlédnutelná. Taková je ostrá růžová, která stejnou charakteristiku přenese i na svou nositelku. Máte-li na tuhle barvu odvahu a chuť, můžete ji přidat do šatníku podobně jako hvězdy. Vlnou růžové se inspirovaly i módní řetězce, a tak není problém narazit na svítivý kabát, sako, svetr nebo „jen“ kabelku. A nebojte, nemusíte jít do toho naplno jako modelky u Valentina – je úplně v pořádku, když si růžovou nadávkujete podle libosti.

Na podzim se hodně využívá kombinace s černou, moc dobře ale funguje i spojení s šedou, které je méně kontrastní. Nabízí se samozřejmě také bílá, na které trendy růžová krásně vynikne a pro experimentátorky tu je překvapivá souhra s červenou.

Foto: Archiv firem

Zleva: kabát Love & Roses, prodává Next, 2455 Kč; kabát Zara, 2599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: saténové sako 2230 Kč, kalhoty 1255 – obojí Next; sako 3253 Kč, kalhoty 1995 – obojí Rinascimento, prodává ModivoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty DKNY, prodává Modivo, 3654 Kč; šaty Mango, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Mango, 1599 Kč; úpletové šaty Answear LAB, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: svetr Zara, 749 Kč; svetr YAS, prodává Zalando, 1630 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: svetr DeeZee, 860 Kč; svetr Reserved, 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: halenka Love & Roses, prodává Next, 1005 Kč; halenka Mango, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: kalhoty Mango, 1299 Kč; kalhoty YAS, prodává Answear, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: sukně New Look, 790 Kč; sukně Selected Femme, prodává About You, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: kabelka Steve Madden, 2160 Kč; kabelka Liu Jo, prodává BreunigerFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: kabelka Valentino Bags, prodává Zalando, 2360 Kč; kabelka Marks & Spencer, 699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: lodičky DeeZee, 860 Kč; lodičky Stradivarius, 799 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám