Hlavní obsah

Velký přehled podzimních bot: Od mokasínů a tenisek až po perka a kozačky nad kolena

Foto: Streetstyleshooters, Gettyimages.com

Foto: Streetstyleshooters, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tentokrát to vezmeme od podlahy. Doslova. Zaměřily jsme se totiž na nejmódnější páry bot, které se objevily na přehlídkách pro letošní podzim a zimu. Dobrá zpráva je, že v nich najdete spoustu pohodlných „přízemních“ variant a také klasiku, již už nejspíš máte.

Článek

V žádném případě nemá cenu tvořit si botník výhradně podle aktuálních trendů, možná však mezi nimi najdete pár, jenž vás osloví nebo na který jste pozapomněly a je čas ho zase provětrat (ano, řeč je o vás, černé lodičky). Jak vypadá top sedmička nejmódnějších podzimních bot?

1. Robustní mokasíny

Mokasíny snad nikdy nebyly populárnější. Ačkoli docela nezmizely, v roce 2020 zažily boom: odstartovaly ho mohutné boty značky Prada. Návrhářka Miuccia Prada přitom jen zmodernizovala design, se kterým slavila úspěch už v druhé polovině devadesátých let.

A třebaže by se dalo čekat, že tahle mokasínová vlna začne pomalu opadat, zatím se tak neděje, naopak. Tahle bota si získává stále víc fanoušků (nejspíš proto, že si skvěle rozumí s kalhotami i sukněmi) a své čestné místo měla i na podzimních přehlídkách. A jako hit jsou tady i mokasíny s páskem přes patu.

2. Baleríny a jim podobné páry

Ne, nespletly jsme se. Ačkoli byly balerínky hitem jara, trendy jsou i na podzim. V našich zeměpisných šířkách je jejich sezona poměrně krátká, takže pokud o nich uvažujete, zbytečně neotálejte. Víc společného času získáte, když k nim přidáte černé punčocháče, letos klidně s nějakým vzorem. Kromě klasických balerínek se nosí i varianty s páskem přes nárt nebo šněrováním.

3. Klasické černé lodičky

Nic více, nic méně. Jednoduchý (ne)obyčejný černý kabát nebyl jediným překvapením této sezony. Ubrat na kreativitě si návrháři dovolili i v případě bot a oprášili ten nejjednodušší design vůbec – klasickou černou lodičku do špičky. Pokud máte v botníku jeden pár, berte ho v nadcházejících týdnech ven častěji, než jste zvyklé.

4. Oblíbené tenisky

Za poslední léta se ženy naučily, že teniskami se nedá nic zkazit. A tuto jistotu budete mít i letos. Sněhově bílé tenisky jsou klasické, ale trochu okoukané, takže jestli prahnete po nových, zaměřte se na páry v různých barevných variacích. Co se týče stylu, stále se nosí páry, které se tváří funkčně, a můžete v nich tedy klidně i kousek popoběhnout.

5. Chelsea boots neboli perka

Ať už jim říkáte jakkoli, tyto páry vám určitě nemusíme představovat. Boty chelsea se nosí už pěkných pár sezon a letos se o kousek zvedly. Častokrát je totiž doplňuje zvýšená podrážka. Nejžádanější chelsea boots letos prodává Valentino, v obchodech si ale snadno vyberou i zákaznice, které za jeden pár nechtějí vydávat pětimístné částky.

Obuv, pro kterou je charakteristická elastická vsadka po stranách a zadní poutko usnadňující obouvání, se skvěle hodí nejen ke kalhotám a džínám, ale i jako kontrast k sukním a šatům.

6. Boty v kovbojském stylu

Koně, westernové boty, cowboy boots… Všichni vědí, o čem je řeč. Pokud vás tento trend už nějakou dobu láká, překonejte ostych a skočte do sedla. Ano, ke kovbojským botám si můžete vzít džíny, pokud vám ale jde o sofistikovanější verzi, zkuste je zkombinovat s něčím, co je jim na první dobrou stylově vzdálené: s rozevlátými šaty nebo sukněmi. Stejně to udělala i značka Zimmermann na týdnech módy – a je to svěží kombinace.

7. Kozačky nad kolena

Na seznamu podzimních trendů jsou i kozačky nad kolena známé jako mušketýrky. Máte pro ně slabost podobně jako návrhářka Stella McCartney? Vytáhněte je z botníku nebo si pořiďte nový pár – v obchodech jich najdete dostatek. Co se týče střihu, letos se nosí zejména volnější varianty, které nohu majetnicky neobepínají.

Načítám