Hlavní obsah

Lodičky v retro stylu: Které trendy se vrátily z minulosti? Pásky i hranaté špičky

Foto: Mango

Foto: Mango

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za retro se dnes považuje vše, co se v módě objevilo od 20. do 90. let minulého století. Docela dlouhá doba na to, aby si některé styly a prvky vydobyly tak pevné místo a popularitu, že se k nim budou vracet i další generace. A právě teď se nosí lodičky, které v sobě snoubí moderní minimalismus a šmrnc minulosti.

Článek

Na přehlídkových molech design obuvi občas překračuje hranice běžné fantazie, ovšem ne každý ocení pokrokovost a moderní pojetí. A tak se někteří obuvníci vydávají opačným směrem a inspiraci hledají v minulosti. Protože co už je jednou prověřené, neuškodí znovu oživit. Které retro prvky můžete nalézt v současných kolekcích?

Pásky přes nárt i blokový podpatek

V současnosti se v obuvi prolíná víc retro akcentů z minulého století a mixují se s aktuálními trendy. Mezi klasiku se řadí lodičky s kulatou špičkou, širším nižším podpatkem a jinak barevnou špičkou, které se nosily zhruba ve 40. letech. Tmavou špičku u bílých lakovaných lodiček prosazovala i Coco Chanel, protože opticky zmenšovaly chodidlo.

K retro stylu odkazují dále i blokové podpatky a menší platforma. A také pásky přes nárt, které jsou typické zvláště pro model zvaný Mary Janes: profiloval se z dětské obuvi a pásek na nártu sloužil k tomu, aby bota držela pěkně na noze. Postupem času botkám s páskem přes nárt přibyl podpatek a v 60. letech je proslavila ikona modelingu s krátkým sestřihem Twiggy.

V černé, béžové i růžové

S čím nosit lodičky v retro stylu

Lodičky v retro stylu můžete pěkně kombinovat se svým současným šatníkem a vůbec se nemusíte bát, že by do něj nezapadly. Naopak! Barevné střevíčky s hranatou špičkou na blokovém podpatku dokonale oživí třeba nadčasovou klasiku v podobě modrých džín a bílé košile.

Páskové lodičky zase obujte k širokým šatům áčkového střihu nebo minisukni. Milovnice retro stylu ocení variantu s kalhotami do zvonu či širokými nohavicemi a pruhovaným tričkem. Takový outfit můžete navíc doplnit i oversized sakem, které je právě teď velmi trendy. Ve fotogalerii se přesvědčíte, že retro prvky nikdy nezklamou.

K džínám i šatům

Nevrací se jen móda, ale i recepty. Dáte si výborné retro nugátové řezy nebo nepečený dort Malakov? A možná vás osloví i výborný recept na legendární kaťák!

Načítám