Hlavní obsah

Styling vlasů a nejčastější chyby? Přístroje máte na moc vysokou teplotu

Foto: CoffeeAndMilk, Gettyimages.com

Foto: CoffeeAndMilk, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fénování, žehlení, kulmování. Styling může být největším nepřítelem vašich vlasů. Jak se vyvarovat spálených a zničených vlasů, ale zároveň si užívat možnost dokonale rovných, nebo naopak navlněných účesů? Musíte na to jít jako chytrá horákyně.

Článek

Stěžujete si, že vás trápí roztřepené konečky a že vám vlasy skoro nerostou? A nechováte se k nim náhodou špatně? Mnohé z nás vlasy upravují pomocí horkých přístrojů velmi často, ne-li každý den. A právě vysokým teplotám se dnes pověnujeme trochu víc. Jak si žehlit a kulmovat vlasy a neskončit s chemlonem na hlavě?

Styling vlasů a přešlapy

Pokud máte vlasy delší než po ramena a často je upravujete pomocí tepla, máte je pravděpodobně poničené, jen to možná dobře maskujete. Jenže život bez fénování, žehlení a kulmování by byl o tolik nudnější! Proto vás nenabádáme, abyste všechny stylingové přístroje vyházeli z oken. Jen je potřeba být trochu rozumnější a umírněnější.

Nejčastější chyby, které pácháme na vlasech

„Nejvíc si ničíme vlasy neodbornými zásahy, jako je barvení vlasů doma, hrubým kartáčováním, nepoužíváním UV ochrany, když jsme na slunci, ale také častým žehlením nebo foukáním bez termo ochrany,“ sčítá nejčastější přešlapy kadeřnice Petra Vavrušková.

Jaká je teplotní hranice, se kterou si můžeme upravovat vlasy, aniž bychom je poškodili? Odpovědí je 150 °C. „Pokud se budete pohybovat v rozmezí 150 až 210 °C, není to tak zlé. Ale pokud půjdete výš, vlasy si v podstatě uvaříte,“ vysvětluje Eva Comas Stokes, senior design inženýrka společnosti Dyson, kterou jsme vyzpovídali na eventu v Bukurešti, který se týkal nejen vlasového stylingu. Její rada tedy zní: „Pokud si chcete udržet kvalitu vlasů, neupravujte je nikdy teplotou nad 210 stupňů.“

Problémem vysokých teplot je, že vlasy okrádáme o keratin, tedy jejich základní stavební jednotku. „Špatnou zprávou je, že keratin do vlasů nejde doplnit,“ vysvětluje odbornice. „Můžete to maskovat péčí v podobě kondicionérů a masek, ale vyléčit je úplně nejde.“ Zbývá tedy nechat vlasy odrůst a pak ostříhat – a mezitím to maskovat uhlazujícími přípravky, které vlasy zacelí. Nikdy nevynechávejte také kondicionér!

Termoochrana je povinná

Jaké je řešení? Základem je pořídit si kvalitní přístroje, u kterých můžete korigovat teplotu. Hezké vlny totiž vytvoříte i s nižšími teplotami. Také zainvestujte do produktu, který vlasy před žehlením nebo natáčením chrání. Můžete vybírat ze sprejů nebo sér, ale přikláníme se raději ke sprejům, těmi nejlépe zahalíte celou hlavu.

  • Jako protiargument se nabízí, že vlny udělané nižší teplotou nebudou tak dobře držet. To je částečně pravda, ale výdrž můžete prodloužit vhodnými stylingovými přípravky a termoochranou, která to má mimo jiné také v popisu práce.

Než budete vlasy kulmovat nebo žehlit, vždy je mějte dobře prosušené. Výjimku mají přístroje, které počítají s úpravou vlhkých vlasů, jako jsou různé kulmofény. Jimi vlasy sušíte, vyhlazujete a upravujete do požadovaného tvaru.

A na závěr tip našeho oblíbeného kadeřníka Libora Smrže: Když vlasy tepelně upravujete, den zakončete s vlasovým sérem nebo olejem, které před spaním vetřete do délek. Tak jim vynahradíte to, že jste je ráno zatížili.

Související témata:
Žehlička na vlasy

Načítám