Hlavní obsah

Kratom: Zázrak pro zdraví, nebo legálně prodávaná droga?

Foto: Yanawut.S, Shutterstock.com

Foto: Yanawut.S, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listy kratomu se v jihovýchodní Asii, kde stále zelený strom roste, po staletí využívají pro lepší výkon, náladu nebo utlumení bolesti. Na Západě si získává oblibu v posledních letech. Kratom se nejen u nás může prodávat volně, přestože jeho účinky ani zdaleka nejsou dostatečně probádané a některé státy ho řadí mezi tvrdé drogy.

Článek

Na zelené i jinak barevné prášky označované jako exotická superpotravina jsme si zvykli už natolik, že od nich neočekáváme úplně převratné účinky. V tom dobrém ani v tom špatném. Kratom, jak se nazývá tropický strom i produkty z jeho listů, ale může být výjimkou. Na e-shopech i specializovaných prodejnách ho koupíte běžně, v nabídce je často nepřeberně druhů. Přitom jeho účinky mohou nabývat psychotropního rázu.

Co je to kratom?

Mitragyna speciosa neboli kratom je tropický strom příbuzný kávovníku a roste především v Indonésii, Thajsku, Barmě nebo Malajsii. V těchto oblastech se po dlouhá léta používal jako náhražka opiátů. Konzumovaly se čerstvé listy, stonky, vyráběl se extrakt nebo se lístky sušily. Právě prášek ze sušených listů se dnes i u nás běžně prodává. Používá se k přípravě nápojů, čaje, dá se také jen jednoduše rozmíchat ve vodě. Účinné látky kratomu jsou alkaloidy, které hrají v organismu rostliny obranou funkci, takže jsou hořké a toxické.

Foto: Afrandee Bulan, Shutterstock.com

V posledních letech si získává kratom čím dál větší oblibuFoto: Afrandee Bulan, Shutterstock.com

Lepší výkon i euforie

Pravda je, že kratom je velice účinné analgetikum a dle odrůdy a hlavně barevnosti má pak různé účinky na psychiku. Zelený a bílý kratom je stimulující, podporuje koncentraci a dobrou náladu. Lidé jsou po jeho užití nabití energií, motivovanější, koncentrovanější, podávají lepší výkony, snáze se socializují, někdy mívá až euforické účinky.

Naopak červený kratom pomáhá proti bolesti, má spíše uklidňující, relaxační efekt, zmírňuje stres, úzkosti, deprese. Spolu s kratomem se pak spojuje celá plejáda nepotvrzených, ale ani nevyvrácených účinků na fyzické zdraví. Má působit proti zánětu, podporovat zdraví střev a působit také jako afrodiziakum.

V Česku není zakázaný, ale…

Ve většině států Evropy a Ameriky legislativa kratom nechává jako volně prodejný produkt. Přísně kontrolován nebo přímo zakázán je například v Austrálii, na Novém Zélandu, ale mezi tvrdé drogy ho řadí i naši sousedé – Polsko. Oproti tomu ve Španělsku i některých státech Ameriky je to běžný sortiment na benzinkách i v supermarketech.

V Česku ani na Slovensku není kratom uznán jako potravina ani doplněk stravy, což ale volnému prodeji nijak nebrání. Kratom si tak dle legislativy můžete bez omezení koupit jako sběratelský předmět čili teoreticky byste ho neměli jíst. Jak s ním ale naložíte, je na vás. Běžně tak na e-shopech u daného produktu prodejce uvádí, že „kratom prodává jako nepotravinu a záleží na uživateli, jestli jej užije jako tělový peeling nebo jinak“.

„Kratom bývá označován tendenčním názvem jako rekreační droga. Dá se zařadit mezi tak zvané alternativně zneužívané drogy. Jedná se tedy zjednodušeně o takový typ návykové látky, který nepřinese uživateli či prodejci postih dle trestních předpisů. Neznamená to ale, že by taková návyková látka nebyla nebezpečná,“ upozorňuje v bulletinu Národní protidrogové centrály Policie ČR Tomáš Kratina.

Foto: Afrandee Bulan, Shutterstock.com

Kratom seženete běžně na internetu a jeho prodej i koupě jsou legálníFoto: Afrandee Bulan, Shutterstock.com

Na vlastní nebezpečí

Největší problém kratomu je, že jeho účinky nejsou dostatečně probádané. Opravdu relevantní studie prakticky neexistují. A už vůbec není zmapované, jak působí v kombinaci s dalšími látkami jako třeba s léky nebo alkoholem.

„I když zastánci kratomu tvrdí, že absence důkazů o benefitech není důkazem, že benefity nemá, je stále třeba vzít v úvahu, že žádný z proklamovaných pozitivních účinků nebyl dostatečně prostudován a doložen,“ říká profesor z Harvard Medical School specializující se na adiktologii, Peter Grinspoon. Upozorňuje také na to, že není jisté, zda na kratomu skutečně nevzniká závislost. Navíc se těžko kontroluje kvalita.

Co si z toho vzít? Pokud na vás na sociálních sítích nebo kdekoli jinde vykoukne příspěvek oslavující zázračný kratom, myslete na to, že to není jen další z řady klasických superpotravin. Rozhodnete-li se ho vyzkoušet, děláte to na vlastní nebezpečí. Nikdy ho ale nekombinujte s alkoholem, léky a pochopitelně ani drogami.

Reklama

Načítám