Hlavní obsah
3,4
(73)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Slavíte a netroufáte si na pečení dortu? Připravte si slavnostní koláč z křehkého těsta plný ovoce, který může snadno konkurovat dortu. Oslavence rozhodně neošidíte.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 70 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 130 g másla
K dokončení
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 1 hrst malin
  • 1 hrnek čerstvého lesního ovoce
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte změklé máslo, přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. Pak do směsi zapracujte vejce.

02.

Postupně přidávejte mouku smíchanou s kakaem. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku v chladu. 

03.

Připravte si krém. Do misky vyklepněte tvaroh a mascarpone. Přidejte cukr, vejce a ušlehejte dohladka. Maliny rozmačkejte vidličkou a zamíchejte je do krému. 

04.

Těsto vyválejte na velikost formy tak, abyste mohli vytvořit i okraje. Formu vyložte pečicím papírem a těsto přeneste. Přebytečné části seřízněte.

05.

Pokud si chcete ušetřit práci, vynechte válení a těsto pomocí prstů do formy jednoduše napěchujte. V obou případech ho propíchejte vidličkou. 

06.

Na těsto naneste krém a uhlaďte. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut. Pak ho nechte trochu vychladnout a ozdobte.

07.

Koláč nazdobte lesním ovocem. Můžete přidat lístky máty nebo použít kousky čokolády, malé pralinky a oříšky. 

Načítám