Hlavní obsah
3,1
(72)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Křehký koláč s tvarohem chutná výtečně – zůstane dlouho vláčný a křehký. Pro chuť ho vylepšete mákem a vanilkou, získáte tak tradiční náplň, které se říká šiml. A pro oko přidejte křupavou mřížku.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 70 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
K dokončení
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 4 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce, žloutek a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku v chladu.

Tip: Nechcete utrácet za vajíčka? Udělejte si základní křehké těsto bez vajec. Dá se použít na sladký i slaný koláč.

02.

Zatímco se těsto chladí, připravte náplň. Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem a vanilkou a nakonec vmíchejte mák. 

03.

Těsto vybalte z fólie a třetinu dejte stranou. Zbytek vyválejte a přeneste do formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte okraje. Pak naneste náplň.

04.

Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte na koláči mřížku. Jak udělat proplétanou mřížku na koláči? A jestli se vám nechce ani do obyčejné mřížky, můžete si na ni jednoduše pořídit mřížkovací váleček.

Tip: Ze zbytku těsta můžete vykrájet malé tvary na ozdobu a koláč jimi poklást.

05.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Hotový koláč nechte vychladnout a můžete ho lehce poprášit moučkovým cukrem.

Máte tvaroh a chuť na něco sladkého, ale do křehkého těsta se vám nechce? Udělejte si švédský sypaný koláč anebo hrníčkový tvarohový koláč na plech s ovocem. Anebo snad zdravý tvarohový dort bez mouky a cukru?

Reklama

Načítám