Hlavní obsah
3,6
(39)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Linecké těsto je univerzální. Připravíte z něho sušenky, cukroví a i skvělé koláče. Jeho příprava zabere chvilku a výsledek vypadá vždy dokonale. Svědčí o tom i skořicí a rumem provoněný koláč s povidly.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 21 cm
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 3 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 200 g švestkových povidel
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte citronovou kůru a promíchejte. Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky a vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte chvilku v lednici odpočinout. Jak udělat dokonalé linecké těsto?

02.

Zatímco je těsto v lednici, dejte do misky povidla. Přidejte k nim skořici a rum a důkladně promíchejte. Uděláte si na to domácí povidla z trouby bez míchání a bez cukru?

03.

Z těsta odeberte jednu třetinu. Větší část vyválejte na placku o něco větší, než je forma. Formu vyložte pečicím papírem a přeneste do ní těsto. Pomocí prstů vytvarujte okraje a přebytečné těsto seřízněte. 

04.

Na dně formy propíchejte těsto na několika místech vidličkou. Naneste vrstvu povidel a uhlaďte. 

Tip: Když použijete větší kulatou formu, vyválejte všechno těsto na korpus a na povidla udělejte výbornou drobenku.

05.

Odebrané a seříznuté těsto použijte na zdobení. Vyválejte ho a nakrájejte na proužky a vytvořte mřížku nebo použijte vykrajovátka s oblíbenými tvary. Můžete použít kombinaci obojího. Záleží na vašich schopnostech a fantazii. Jak udělat proplétanou mřížku na koláč?

Tip: Jestli se vám nechce dělat linecké těsto se třemi žloutky, vyzkoušejte základní křehké těsto jen z mouky a másla, bude také výborné a dá se použít i na slané náplně!

Upečte si pravý linecký koláč – ten totiž není z lineckého těsta, ale říká se tak vynikajícímu rakouskému křehkému koláči s ořechy či mandlemi přímo v těstě. A jestli máte dost švestek, zkuste i některý z našich receptů nasladko i naslano.

Reklama

Načítám