Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Šéfová nezvládá organizaci času svých podřízených, jak s ní jednat?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Hanka (26) pracuje v restauraci, konkrétně v kuchyni. Jde o práci na směny a právě s tím je potíž. Hančina nadřízená je vypisuje na poslední chvíli a jen na týden dopředu. Cokoli si naplánovat je tak pro Hanku zcela nemožné. Prosby o změnu ale šéfová odmítá. Jak ji přesvědčit?

Článek

Problémy v zaměstnání patří k těm, které umí život hodně znepříjemnit. A snadno se stane, že se člověk ukvapí a raději dá výpověď, než aby se pokusil trable vyřešit. Ale může to být škoda. Pomoci se zdánlivě neřešitelnými problémy mohou třeba mediátoři, kteří mají nadhled a nejsou ve věci osobně zainteresováni. Proto Hanka napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, jak se vypořádat s nepříjemnou situací v zaměstnání. Pracuji v gastronomii, konkrétně v restauraci, a obecně tam jsem velmi spokojená, a to už víc než rok. Práce mě baví, mám ji kousek od domova, je to příjemné a hezké prostředí. Ale od začátku bojuji s nepravidelnou pracovní dobou.

Restaurace samozřejmě funguje každý den, ale platí, že já musím odpracovat vždy pět dní v týdnu. S tím problém nemám. Jde o to, že rozpis konkrétních dnů vytváří šéfkuchařka, má nadřízená. Jenže ta to dělá vždy na poslední chvíli a jen na týden dopředu. Takže se až v neděli se dozvím, jak budu příští týden pracovat.

Nemohu si tak absolutně nic plánovat, nikdy nevím, kdy budu mít volno. Veškerá pozvání musím odbývat s tím, že teprve uvidím, že nemohu nic slíbit a podobně. Samozřejmě pokud někdy volno potřebuji na něco vyloženě důležitého (jako třeba na lékaře a podobně), mohu jí to říct a snaží se mi vyjít vstříc. Ale ani to ne vždy vyjde.

Nejvíc mě na tom štve asi samotný princip, a to je to, že je naše nadřízená prostě jen pohodlná. Nechce se jí směny přepisovat, pokud někdo onemocní nebo dá výpověď, proto je odmítá psát víc dopředu. Už jsem zkoušela s ní o tom mluvit, ale měla spoustu nesmyslných argumentů, a když jsem jí je všechny vyvrátila, tak mi řekla, že když si myslím, že je to tak jednoduché, můžu jít směny psát já. Tak jsem řekla, že je klidně rozepisovat budu, ale to se zase hned zalekla a šanci mi nedala.

Já už dál takto žít ale nechci, už na mě tlačí i přítel, který má naopak pracovní dobu zcela pravidelnou a kvůli mojí práci si nemůžeme opravdu nic naplánovat. Takže mám jen pár možností. Můžu samozřejmě dát výpověď a najít si jinou práci. Nebo můžu jít se šéfovou do konfliktu, protože po dobrém to evidentně k žádné změně nepovede. A pak mě ještě napadlo, že bych si mohla jít promluvit s nadřízeným mé šéfové, což je provozní. Moc dobře ho neznám, ale zdá se mi jako rozumný chlap. Možná by i jemu pomohlo, když by zjistil, proč se mu v kuchyni tolik střídá personál. Už jsem skoro rozhodnutá, že zkusím tuto možnost, protože v podstatě nemám co ztratit. Jen ještě přemýšlím, jak to udělat, abych se zachovala správně a konflikt pak nebyl nějak zbytečně vyhrocený. Mohla byste mi poradit?

Milá Hanko,

děkuji za váš dopis a oceňuji, že o věci přemýšlíte, nejednáte nerozvážně a zbrkle, to se většinou nevyplácí a nevede to k efektivnímu řešení jakéhokoli sporu. Cíl je opravdu snažit se vyhnout konfliktu a problém řešit konstruktivně. Z vašeho dopisu také cítím, že výpověď berete až jako poslední možnost, když nebude zbytí.

Ať už se rozhodnete řešit věc s provozním, nebo zkusíte ještě jednou probrat situaci přímo se svou nadřízenou, určitě je nejlepší přijít hned s konkrétním návrhem, jak by se vámi požadované změny dalo dosáhnout a co pro to můžete udělat vy osobně. Můžete například navrhnout, že zkusíte rozpis směn na delší časový úsek předpřipravit a poté jej budete se svou nadřízenou konzultovat. Můžete se také zkusit domluvit třeba na nějakém zkušebním období, kdy budete fungovat v novém režimu, a pak toto fungování společně zhodnotíte a upravíte, případně se můžete zase vrátit ke starému modelu, pokud by ten nový nebyl vyhovující.

Během rozhovoru je také důležité zmínit, že si vaší nadřízené vážíte a ceníte si její práce, jen hledáte cesty, jak by se vám mohlo pracovat ještě lépe. Moc vám přeji, aby se podařilo dosáhnout dohody a byla jste tak v práci plně spokojená.

Nepravidelná pracovní doba, práce na směny, ale třeba i práce v době, kdy většina lidí spí. To jsou problémy, které některé lidi opravdu trápí. Víte třeba, Jak noční práce ovlivňuje vaše zdraví?

Reklama

Související témata:

Načítám