Hlavní obsah

Sexy tvarované nohy: Prim hrají lýtka! Jak je posílit?

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Reklama

O stehnech je řeč každou chvíli. Hýždě dnes někteří řeší skoro až obsesivně. Ale co lýtka? Partie, která často zůstává přehlížená, přitom hraje až překvapivě důležitou úlohu v tom, jak okolí vnímá vaši postavu. Pozornost si proto nepochybně zaslouží.

Článek

Lýtka jsou často neprávem opomíjená partie. Zatímco břicho, hýždě či stehna řeší skoro všichni, lýtka jako by nebyla. Přitom linie nohou vychází právě z nich. Sexy tvarované ženské nohy totiž nemají tvar mrkve. Pevná stehna se zužují do oblasti kolen, pak nohy opět nabývají na objemu přes pevná lýtka s výrazně vyrýsovaným svalem v zadní části, a nakonec se opět zúží. Sexy nohy tak nutně nemusí být jak nitky. Je to tvar a celková forma, na čem záleží především. A z tohoto ohledu jsou výrazná lýtka klíčová. Pojďme se společně podívat na to, co dělat, abyste si taková obstarali.

Proč je to s nimi tak těžké?

Možná jste si někdy všimli, že jinak fantasticky vytesaný kulturista má lýtka vcelku slabá. Nebo jste si nevšimli, protože v kontrastu se zbytkem těla byla skutečně nevýrazná. Posílit a vytvarovat tyto partie není úplně snadné. A bohužel v jejich případě více než u ostatních partií platí, že ti, kdo mají silná a skvěle vyrýsovaná lýtka, je mají geneticky daná. Svaly v dolní části nohou jsou totiž od přírody připravené na velkou zátěž. Lýtka musí pracovat při veškerých pohybech vestoje, dokonce i při sebelehčí chůzi. Proto je příroda vybavila tak, aby se jen tak neunavila. Jejich odolnost je samozřejmě velkým benefitem, ale současně také překážkou k jejich snadnému zformování.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Lýtka jsou stavěna na velkou zátěž, jejich formování chce tudíž trpělivost a správné cvikyFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jak posilovat lýtka?

Svalstvo lýtek patří k těm, které se hůře prokrvuje, tím pádem i regenerace bývá pomalejší. Proto cílené posilování lýtek nezařazujte častěji než dvakrát týdně. Základním a po léta stále nejoblíbenějším cvikem jsou výpony (postavení se na špičky a zpět), resp. jejich různé variace.

Výpony můžete provádět vsedě, vestoje i střídavě na jedné či druhé noze. Zároveň si můžete přidat závaží, vsedě na klín těsně nad kolena, například kotouč nebo obouruční činku. Vestoje budete závaží držet pravděpodobně v rukou. Variantou je také použití zátěží, které si připnete nad kotník. Ty si můžete vzít také při nízkém skákání přes švihadlo, které je též poměrně efektivní. Je vhodné provádět aspoň tři variace cviků po třech sériích. Opakování tolik, kolik zvládnete.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Švihadlo je skvělá pomůcka nejen pro vyrýsování svalů na lýtkách, ale i na posílení kondice Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Nejlepší sporty na tvarování lýtek

Jedním z nejlepších sportů na posílení lýtek je našinci velmi oblíbená cyklistika. Pokud se budete denně do práce místo autem dopravovat na kole, pravděpodobně ani žádné posilování nebude třeba. Efektivní je samozřejmě také běh nebo turistika v nerovném terénu, stejně tak i chůze do schodů. V neposlední řadě lýtka dokonale posílíte při řadě oblíbených tanců. Vždyť nejkrásnější lýtka měly odjakživa baletky! Dobrou práci odvede také bruslení na ledě i na in-linech nebo jóga.

Nezapomeňte na protahování

Pravidelné protahování lýtek má význam z vícero důvodů. Pokud je hodláte posilovat, je to pochopitelně nutné kompenzační cvičení, abyste se druhý den vůbec postavili na nohy. Další věcí je, že svaly na lýtkách mají tendenci se zkracovat, což je další důvod, proč na jejich flexibilitě pracovat. Protahování je jedním z podpůrných způsobů, jak v této partii redukovat tuk, a mít tak lýtka více vyrýsovaná.

Jak protahovat lýtka? V předklonu při napnutých nohách, vsedě v předklonu s flexovanými chodidly. Lýtka posílíte i při józe, například při ásaně pes hlavou dolů. Šikovný cvik je i s jógovým blokem, případně klidně s tlustší knížkou, kdy patu máte na zemi a špičku opíráte o blok. Takové protahování pálí jak čert, ale je opravdu efektivní.

Reklama

Načítám