Hlavní obsah

Lesk a bída evropských monarchií

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život královské rodiny v monarchii má stále punc noblesy a přepychu, protože i v 21. století ctí staletím prověřené tradice a odkaz předků. A třebaže už se netěší takové popularitě jako kdysi, stále veřejnost zajímá, jak se žije na trůnu a kolem něj.

Článek

Monarchie jako forma vlády převládala v Evropě ještě během 19. století, po první světové válce byla většina zrušena a dnes jich existuje dvanáct. Z toho sedm z nich je království, tři knížectví, jedno velkovévodství a Městský stát Vatikán je teokratická monarchie a hlavou je papež. Deset trůnů je dědičných, vládci Andorry a Vatikánu jsou voleni.

Které monarchie v Evropě se těší největší popularitě, jak jsou jejich představitelé vnímáni svým lidem a jaké mají za sebou skandály?

Spojené království

Monarchie, která má fanoušky po celém světě. Královna Alžběta II. (95) na trůn usedla nečekaně brzy a je nejdéle vládnoucí panovnicí. Obtížná pro ni byla 90. léta – rozváděly se jí děti, ztrácela na popularitě a došlo k tragickému úmrtí populární princezny Diany (†36). I proto panovnice nadšeně sledovala, jak její vnuci navracejí koruně slávu a lesk.

V poslední době však opět nemá mnoho důvodů k radosti. Zemřel milovaný princ Philip (†99), syn Andrew (61) čelí obvinění ze sexuálního napadení a vnuk Harry (37) se vzdal královských povinností a spolu s manželkou Meghan (40) vyvolává jeden skandál za druhým.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z několika příležitostí, kdy bývalo vidět celou rodinu pohromadě, byly oslavy královniných narozenin v rámci armádního ceremoniálu Trooping the ColourFoto: Profimedia.cz

Španělské království

Juan Carlos I. (83) býval obdivovaným a velmi populárním králem, který po svém nástupu na trůn v roce 1975 pomohl Španělsku zbavit se totalitní politiky frankismu. Jenže nebyl dokonalý a postupně se vynořovaly četné skandály: lovení chráněných zvířat, korupce, přátelství s pochybnými byznysmeny, milenky… Nakonec v roce 2014 abdikoval a vlády se ujal jeho syn Filip VI. (53), který nakonec otce odstřihl od renty kvůli korupčním skandálům mezinárodních rozměrů.

Jeho manželkou je krásná a stylová Letizia (49), bývalá úspěšná moderátorka, ale i rozvedená žena, která ještě před svatbou údajně podstoupila potrat, což v té době nebylo v katolickém Španělsku legální. Mají dvě dcery Leonoru (16) a Sofii (14) a snaží se monarchii vrátit dřívější slávu.

Foto: Profimedia.cz

Rodina španělského krále během letní dovolené – obrázek jako z kataloguFoto: Profimedia.cz

Švédské království

Oblíbená je bezesporu i švédská monarchie a její představitelé: král Karel XVI. Gustav (75) s manželkou Silvií (77) a jejich děti s rodinami. Následnicí trůnu je nejstarší dcera, princezna Viktorie (44). S manželem Danielem (48) se seznámila ve fitcentru, kde pracoval jako trenér, a jejich vztah nebyl králi po chuti. Kvůli snoubencově onemocnění ledvin a princeznině anorexii panovaly obavy, že nebudou moct mít děti. Dnes mají dvě – Estellu (9) a Oscara (5).

A co se ještě v minulosti řešilo? Například účast v reality show Hotel Paradise a focení prádla, s čímž měla osobní zkušenost manželka prince Karla Filipa (42), mladšího královského syna. Došlo k tomu sice roky před svatbou, ale skandál to byl. Dnes je princezna Sofia (36) příkladnou reprezentantkou monarchie.

Foto: Profimedia.cz

Radostné setkání po měsících odloučení kvůli pandemii oslavila švédská královská rodina mimo jiné společnou fotkou ve venkovských kulisách. Královský pár je obklopen dospělými dětmi a vnoučatyFoto: Profimedia.cz

Nizozemské království

Nizozemským králem je Vilém Alexandr (54), syn exkrálovny Beatrix (83). Na trůn usedl v roce 2013 po abdikaci své matky. Má za sebou divoké mládí, ale když v roce 1999 poznal temperamentní Argentinku Máximu (50), byl ztracen. Musel si lásku vydupat – na svatbě nesměl být nevěstin problematický otec (problematický je i ten Meghan Markle), který byl ministrem ve vládě kruté argentinské junty. Nakonec si mladá královna lid získala, je svá, má originální styl oblékání a mimo jiné se zasazuje za práva gayů. A jako správný král má ten nizozemský tři dcery: Catharinu-Amalii (17), Alexii (16) a Arianu (14).

Obliba rodiny ale dostala veliké trhliny během pandemie: podaným se zdálo, že málo vystupovali veřejně, a navíc v době zavírání hranic vyrazili na dovolenou. A co se o králi dlouho nevědělo? Více než 20 let létal jako kopilot v dopravních letadlech.

Foto: Profimedia.cz

V průzkumech popularity jim sice klesá skóre, ale oni si svůj lid zase získajíFoto: Profimedia.cz

Monacké knížectví

Láska knížete Rainiera III. (†81) a hollywoodské hvězdy Grace Kelly (†52) byla jako z románu a jejich třem dětem přál štěstí asi každý. Pak ale zemi zasáhla tragédie, kdy kněžna zemřela na následky autonehody. V autě s ní seděla nejmladší dcera Stéphanie (56) a spekulovalo se, že sedmnáctiletá dívka řídila.

Nejstarší princezna Caroline (64) se v 21 letech ujala role první dámy, ale zároveň střídala partnery. Je vdaná potřetí, a ač si nakonec vzala muže s modrou krví, údajně to není šťastné manželství. Prostřední syn Albert II. (63), současný monacký kníže, se věnoval sportu na profesionální úrovni, byl dlouho starý mládenec a má dvě nemanželské děti. Nakonec se oženil s jihoafrickou plavkyní Charlene (43) a mají šestiletá dvojčata Gabrielu a Jacquesa. Manželství je ale pravděpodobně v krizi – kněžna už tři čtvrtě roku pobývá sama bez rodiny v Africe, kam původně odjela kvůli kampani za záchranu nosorožců a nakonec tam onemocněla. V nejbližších dnech se má vrátit do Monaka, tak se necháme překvapit.

Foto: Profimedia.cz

Takhle idylicky vypadala slavná rodina na fotografii. Do jejich životů zasáhla tragédie a zdá se, že ani jeden potomek hvězdného páru není schopen udržet dlouhodobě spokojený vztahFoto: Profimedia.cz

Dánské království

Dánskou královnu Markétu II. (81) lid zbožňuje – na trůně sedí skoro padesát let. Vzdělaná a sečtělá dáma studovala na několika univerzitách, mluví plynně šesti jazyky a je umělkyně. Navrhovala kostýmy pro národní divadlo a spisovatel J. R. R. Tolkien (†81) si pro dánské vydání Pána prstenů vybral ilustrace podepsané Ingahild Grathmer – a právě pod tímto uměleckým jménem tvoří sama královna. Je trochu staromilská, odmítá používat mobilní telefon a internet a i ona má své neřesti: je silná kuřačka.

Trůn po ní zdědí nejstarší syn Frederik (53). Jeho manželka, princezna Mary Dánská (49), patří k nejstylovějším urozeným dámám. Rodačku z Tasmánie poznal princ na olympijských hrách v Sydney, kde pracovala jako hosteska, a chvíli jí tajil svůj původ. Jejich příběh prý inspiroval romantický film Princ a já (2004).

Foto: Profimedia.cz

To je hlava státu, ke které může její lid vzhlížetFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám