Hlavní obsah

Zajímavosti a pikošky o královské rodině

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Urputně si hlídají soukromí a o jejich životech se ví jen to, co sami chtějí. O to víc nás členové královské rodiny fascinují. Vždyť je to královna, princezny a princové... Žijí v palácích, mají nádherné šaty a šperky, služebnictvo, přátelí se s urozenými a slavnými. Chcete se o nich dozvědět pár pikantností?

Článek

Královští by asi namítli, že jejich život není ani zdaleka tak zajímavý, jak si fanoušci všeho urozeného představují. Starají se o děti jako každý jiný, jejich pracovní diář je nabitý a jejich dny často do minuty tak naplánované, že jim není co závidět.

Přesto svět pokaždé napjatě čeká na (auto)biografie členů královské rodiny, protože by mohly obsahovat tajné pikantérie a každý zajímavý detail ze soukromí královských si najde své posluchače.

Tohle jste o nich věděli?

1. Obejmout královnu? Nemožné! Nebo ne?

Jedním z pravidel, které na veřejných akcích rodina královských dodržuje, je vyhýbání se tělesnému kontaktu. Ale víte, kdo patří k hrstce lidí, kteří královnu objali a ona dokonce objetí opětovala? Bývalá americká první dáma! Michelle Obama (57) je vřelá a asi jí nedošlo, že by mohla britskou panovnici uvést do rozpaků.

Obecně platí, že královští by se neměli podepisovat, aby jejich podpis nebylo možné zneužít, z bezpečnostních důvodů by se neměli přehnaně, ideálně vůbec, objímat. A podobné je to se selfíčky. Ale například princ Harry (37) s manželkou byli na veřejnosti vždy velmi vřelí a s objímáním problém neměli. Oni si ta pravidla vůbec ohýbali po svém..

Foto: Profimedia.cz

Toto není běžný pohled, královna se na veřejnosti neobjímáFoto: Profimedia.cz

2. Nevolí a politicky jsou neutrální

Angažují se v mnoha oblastech, pomáhají, podílí se na šíření osvěty. Ale co se týče politiky, zůstávají členové královské rodiny striktně neutrální. Nevolí a nepřiklání se veřejně na žádnou stranu, ačkoli občas vyjdou články, které se snaží královnino chování interpretovat jako jasné znamení přiklonění se.

Možná kvůli tomu se, na rozdíl od svého vnuka a jeho ženy, nikdy nezařadila mezi nejvlivnější lidi, alespoň mezi ty, které vyhlašuje každý rok magazín Time. Ten letos mezi 100 nejvlivnějších osobností, které bojují za lepší budoucnost, zařadil Harryho a Meghan. Ti si s tím být apolitičtí příliš hlavu nelámou. Krom toho, že se s Obamovými přátelí, tak je pozvali i na svatbu, což vyvolalo mnoho otázek, jak na to bude reagovat tehdejší prezident USA, Donald Trump.

Možná by se měly královna a její děti, kteří se objevují na stovkách akcí ročně, zamyslet, proč na podobném žebříčku nefigurují...

Foto: Profimedia.cz

Většina královské rodiny je striktně neutrální, ale Harry s Meghan se například přátelí s americkým prezidentem a jeho ženouFoto: Profimedia.cz

3. Co si dnes vezmete na sebe, výsosti? 

Nemůžete se ráno rozhodnout, v čem vyrazíte dobývat svět? V tom to mají královští snazší. Jejich oficiální dress code podléhá jasným pravidlům a šatník jim často skládají odborníci. A pozor! Týká se to nejen dospělých členů rodiny, přísné je to i u dětí.

Možná jste si již všimli, že na oficiálních akcích neměl princ George (8), nejstarší syn prince Williama (39) a vévodkyně Kate (39), jako malý dlouhé kalhoty. Člověku z něj mrzla kolena a ťukali jste si na hlavu, jestli se rodiče nezbláznili... Nezbláznili, taková jsou pravidla pro oblékání malých chlapců z vyšších vrstev. Krátké kalhoty jsou pro malé kluky, dlouhé nohavice pro dospělé chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Že fouká a není zrovna teplo? To se nedá nic dělat, jsi urozený chlapecFoto: Profimedia.cz

4. Ještě to daňové přiznání, královno...

Mnozí se domnívají, že královští si denně dopřávají koupel v penězích. Bohatí jsou, ale rozhodně si nemohou dovolit rozmařilé utrácení a rozhazování. Jejich majetek je jasně vyčíslený, zdroje přesně definované a na tajná konta by monarchie dojela. Nejbohatší je královna Alžběta (95), jejíž majetek Forbes odhadl na 530 milionů dolarů. A přestože získává část peněz z daní svých poddaných, platí je i ona. Od roku 1992 totiž její příjmy podléhají zdanění.

Majetek ostatních členů rodiny je výrazně nižší, kupříkladu ten prince Williama je odhadován mezi 25 a 40 miliony dolarů a část tvoří dědictví po zesnulé matce.

Tohle jsou nejbohatší lidé světa. Kdo z nich neplatí daně?

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác je sice sídlem královské rodiny, ale zároveň i státním majetkemFoto: Profimedia.cz

5. Princezna ve filmu

Nedávají rozhovory a na veřejnosti vystupují především pracovně. Ale málo se ví, že ještě před příchodem herečky Meghan Markle byla v královské rodině princezna s hereckými ambicemi. Ano, oblíbená vnučka královny, princezna Beatrice (33), má ve svém životopise roli ve filmu Královna Viktorie (2009), kde si zahrála malou roli jedné z dam při korunovaci. Jak se k roli dostala? Přes konkurz to asi nebylo, protože její maminka, vévodkyně Sarah Ferguson (61), byla producentkou.

Foto: Profimedia.cz

Hrát v historickém filmu ze svého vlastního prostředí? To je krásná práceFoto: Profimedia.cz

6. Postupy v případě úmrtí královny

Když se nedávno objevily články, jejichž titulky odkazovaly na úmrtí královny, mnohým ztuhla krev v žilách. Naštěstí byly titulky zavádějící a odkazovaly pouze na tzv. operaci Londýnský most. Ta totiž obsahuje aktualizovaný seznam a posloupnost aktivit, až nastane smutný den D.

Na spontánnost v tomto případě není prostor. Ví se přesně, kdo bude kdy informován, kde bude kdo sedět a jaké budou každého povinnosti. A zohledněna jsou i pandemická opatření.

Foto: Profimedia.cz

Že není taktní mluvit o smrti? V případě britské královny je třeba být připraven a ona to chápeFoto: Profimedia.cz

7. Princ Charles neplýtvá

O tom, že je princ Charles (72) uvědomělý a ochrana přírody mu rozhodně není lhostejná, se všeobecně ví. On ale přímo bytostně nenávidí plýtvání potravinami a vyhazování zbytků! Královská kuchařka prozradila, že když například pekli jehněčí, druhý den se připravil pastýřský koláč, aby se zužitkovalo zbylé maso. Následník trůnu prý občas použije víckrát i čajové lístky a pytlíky.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles rozhodně není rozmařilý a přemýšlí velmi ekologickyFoto: Profimedia.cz

Načítám