Hlavní obsah

Lupy: Drobnost, která umí pořádně potrápit. Co na ně platí?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

I když se lupy častěji vyskytují u mužů, nevyhýbají se ani ženám. Způsobují je zejména různé kadeřnické úpravy, které vysilují vlasovou pokožku, a množství malých bílých kousků odlupující se kůže může zvyšovat třeba i kartáčování. Nejčastější viník je ale nevhodná kosmetika. Jak na lupy?

Článek

Lupy má podle statistik každý pátý člověk. Nejčastěji se vyskytují v období puberty a přetrvávají více či méně do středního věku, v některých případech mohou lidé trpět potížemi celý život. Lupy jsou vlastně jen šupinky odumřelé kůže, a jejich vznik je tedy přirozený. Pokud jich ale není mnoho – v takovém případě mohou způsobit dlouhodobé trápení.

Proč se dělají lupy? Suchá kůže i kvasinky

Nadměrnou tvorbu lupů způsobuje podráždění pokožky hlavy nevhodnou kosmetikou, souviset může také s dehydratací kůže nebo, a to je poměrně běžné, s přemnožením kvasinek, které se v kůži normálně vyskytují a jejich nerovnováhu obvykle způsobuje porušená imunita. Proto je výskyt lupů častější u lidí, kteří jsou ve stresu nebo vyčerpaní. Lupy způsobené těmito potížemi jsou obvykle bílé nepřilnavé šupinky, které padají z hlavy. Příčinou může být i lupenka.

Seborea ve vlasech: mastné lupy a strupy

Nejproblematičtější příčinou lupů je seboroická dermatitida, která postihuje také obočí a víčka, okolí nosu, zadní stranu uší, hrudní kost, podpaží a slabiny. Mechanismus vzniku tohoto ekzému není známý a na rozdíl od výše zmíněných problémů se projevuje mastnými lupy a také nevzhlednými žlutými šupinkami až ložisky, které zůstávají přilepené k pokožce.

Nemocného obvykle svědí hlava, často má mastné vlasy, může mít zarudlou, podrážděnou pokožku. Seboroický ekzém často vede k neustálému škrábání, což způsobuje další tvorbu lupů a postižený se tak dostává do začarovaného kruhu. Seborea bývá i příčinou nadměrného vypadávání vlasů.

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Lupy jsou pro většinu lidí kosmetický a estetický problémFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba: speciální šampony

Jak na lupy? Obvykle postačí správná vlasová kosmetika, kterou vám může doporučit i kadeřník. Jestliže potíže přetrvávají, je třeba poradit se s dermatologem. Kožní lékař pozná lupy pohledem, ke stanovení správné diagnózy pomůže histologické a mikrobiologické vyšetření. Důležité je totiž vyloučit, zda nejde o lupenku.

Nejkomplikovanější je léčba seboroické dermatitidy, protože je úporná a mockrát se vrací. Často se vyskytuje u kojenců jako takzvaná crusta lactea či cradle cap (větší ložisko na hlavičce), které obvykle bez léčby zmizí. Horší je to v pozdějším věku. Na seboreu existují speciální šampony: pomáhají odstraňovat šupinky a také brání jejich opakované tvorbě. V závažných případech se u dospělých předepisují antimykotika nebo krémy s protizánětlivými kortikoidy.

Prevence lupů

Ve většině nekomplikovaných případů pomůže správné používání vhodné vlasové kosmetiky. Zdravé vlasy je ideální mýt dvakrát týdně. Důležitý je hlavně výběr šamponu – měl by být šetrný k vlasům a odpovídat co nejvíce potřebám pokožky. Šampon i kondicionér vždy důkladně opláchněte: odborníci doporučují, aby doba, kterou strávíte jejich oplachováním, byla dvakrát delší než mytí.

Foto: christinarosepix, Shutterstock.com

Správná vlasová kosmetika lupy buď zcela odstraní, nebo aspoň zmírníFoto: christinarosepix, Shutterstock.com

Lupy

  • Popis - Kožní onemocnění, které trápí zhruba každého pátého člověka. Lupy jsou přitom vlastně šupinky odumřelé kůže, jejich vznik je tedy přirozený. Přesto mnoho lidí trápí.
  • Příznaky - Suché nebo mokré (mastné) lupy, zarudnutí pokožky, strupy ve vlasech, svědění
  • Léčba - Správná kosmetika, případně antimykotika nebo kortikosteroidy
  • Prevence - Nemoci lze předejít jen částečně správnou vlasovou kosmetikou. Někteří jedinci ale mají k tvorbě lupů genetické předpoklady.

Reklama

Načítám