Hlavní obsah

Mediátorka: Co dělat, když není muž spokojen se sexem?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Patrik (28) svoji přítelkyni miluje a má v plánu ji požádat o ruku. Jenže jedna věc ho přece jen trápí. Jeho dívka je až příliš nesmělá, neumí se odvázat a v posteli je s ní poněkud nuda. Obrátil se o pomoc k mediátorce. Jak ta to vidí?

Článek

Mediátoři jsou lidé, kteří umí urovnat nejrůznější spory a vyřešit všemožné strastiplné životní situace. Proto se na ně často obracejí lidé s prosbou o radu či názor. Mediátorce Kateřině Bělkové napsal svůj příběh a požádal o radu i Patrik.

Dobrý den,

rád bych se vás zeptal, jak své přítelkyni citlivě sdělit, že nejsem zcela spokojený s naším sexuálním životem. Chodíme spolu již přes rok a uznávám, že zpočátku se mi její nesmělost líbila. Ale myslel jsem, že časem, až se víc poznáme, se uvolní. To se ale neděje a v posteli to začíná být trochu nuda.

Jenže já ji miluji, nechci se s ní kvůli tomu rozcházet, a už vůbec ne jí zahýbat. Je to skvělá holka, máme spoustu společných koníčků, stejný smysl pro humor, je krásná a jsem přesvědčený, že je ta pravá. Na druhou stranu se ale bojím, že když už teď je náš sex trochu nudný, po letech manželství to bude ještě horší.

Navíc vím, že to v ní je. Jednou, když slavila konec studia, lehce se opila a sex pak byl skvělý. Ale oba jsme téměř abstinenti, alkohol si dáme jen velmi výjimečně. Netoužím po ničem extra, jen bych rád naše milování občas nějak opepřil, trochu víc se odvázal. Ale nevím, jak to své přítelkyni říct, jak to téma vůbec načít, aby ji to nezablokovalo ještě víc.

Milý Patriku,

Nejdříve si dovolím velkou pochvalu, že vůbec máte chuť svou nespokojenost řešit. A navíc cestou, která nebude pro vaši partnerku zraňující. Z vašeho dopisu je patrné, že vám na vztahu velmi záleží, vidíte společnou budoucnost. Proto pro vás bude velice důležité, abyste se naučili spolu komunikovat, zcela otevřeně a o všem. Pro rozhovor o sexu, ostatně pro jakýkoli jiný důležitý partnerský rozhovor, je nezbytné, abyste si vytvořili vhodnou příležitost, nebyli jste nikým a ničím rušeni a mohli spolu vše probrat v klidu.

Než k takovému rozhovoru dojde, zkuste si sám v sobě ujasnit, čeho chcete tímto rozhovorem dosáhnout, co všechno byste s přítelkyní rád probral. Klidně si to sepište na papír. Nemusíte své poznámky vytahovat při samotném rozhovoru, i když klidně můžete, ale minimálně vám to pomůže si vše hezky srovnat v hlavě.

Až k rozhovoru dojde, buďte konkrétní. Měl byste jasně pojmenovat, co vás ve vztahu těší, čeho si v něm považujete, ale i to, co vám úplně nevyhovuje. Celé situaci hodně pomůže, když přítelkyni ujistíte, že jste ve vašem vztahu spokojený, umíte si představit společnou budoucnost, a právě proto otevíráte toto téma. Ideální by pak bylo, pokud byste rovnou navrhl nějaká možná řešení či nápady. Je to náročná situace pro oba, ale pokud ten, kdo je nespokojený, zároveň nemá představu, jak by to oba mohli zlepšit, dělá to celou věc složitější.

Až řeknete vše, co máte na srdci, dopřejte také dostatečný prostor své partnerce. Pozorně jí naslouchejte, pokuste se zjistit, co ji těší a baví, a co by jí mohlo pomoci k většímu uvolnění. A v neposlední ředě – sex je hodně o vzájemné důvěře, takže se jí nezapomeňte zeptat, jestli je něco, čím byste mohl její důvěru ve vás posílit. Věřím, že se díky takto upřímnému rozhovoru podaří posunout váš vztah na další úroveň. Pokud by byl rozhovor pro vás oba příliš citlivý, obraťte se na odborníka, který vás tou situací profesionálně provede.

Reklama

Související témata:

Načítám