Hlavní obsah

Miláčku, dneska ne! Vědci změřili, jak dlouho „bolí“ sexuální odmítnutí

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se s partnerem pomilujete, jako byste díky vzedmutým hormonům zářila štěstím. A jak vědci zjistili, trvá to 24 hodin. Chtěli změřit i jinou věc. Jak dlouho trvá nepříjemný pocit, když svého milého svádíte, ale on vás odmítne? Platí to pro ženy i muže stejně.

Článek

Moc často? Nebo naopak málo? Sex je součástí romantických vztahů, přičemž za zlatý standard, co se častosti týče a který vyhovuje většině, se považuje jednou až dvakrát týdně. Asi polovina sexuálních návrhů mezi partnery se ale neuskuteční, protože jeden řekne z různých důvodů ne. Nesoulad libid není v dlouhodobých vztazích nic výjimečného, ale je třeba citlivý přístup z obou stran.

Co s vámi udělá takové odmítnutí? Pamatujte, že odmítnutí je jednou z nejbolestivějších zkušeností, které lidé zažívají. Proč?

Nejčastější výmluvy, když nechcete sex

Anonymní český výzkum realizovaný před několika lety agenturou STEM/MARK pod supervizí Sexuologického ústavu oslovil 805 mužů a 800 žen ve věku 35–65 let. Začněme tím pozitivním: více než polovina dotázaných je se svým sexuálním životem spokojená.

Ale skoro třetina mužů uvedla, že se cítí být sexuálně náročnější než jejich partnerky. Co se týče výmluv, proč nechcete sex, ženy se odvolávají především na únavu, špatnou náladu a bolest hlavy. Třetina žen předstírá spánek. Muži se taktéž vymlouvají na únavu, hovoří o přepracovanosti a nevhodné náladě. Necelá třetina před milováním upřednostňuje jiný zájem, třeba sledování fotbalového zápasu v televizi.

A tady už dochází na choulostivé téma. Ať už odmítá muž ženu, nebo žena muže, vždy by se to mělo odehrát citlivě a s pochopením vůči druhému. Frustrace z neuskutečněného pohlavního styku, spojená navíc s podezřením, že to mezi vámi nějak drhne, je totiž skutečná. A trvá neskutečně dlouho!

Co odhalil sexuální deníček

V kanadské provincii Ontario ve městě London je univerzita, která nahlédla do ložnic 115 heterosexuálních párů (účastníci byli ve věku 19 až 64 let). Kiersten Dobson a její kolegové dvojice požádali, aby si po dobu tří týdnů zaznamenávali oba partneři nezávisle na sobě, kdo a kdy navrhl milostné hrátky a zda to vedlo k sexuální aktivitě.

Součástí výzkumu, jehož závěry se objevily v měsíčníku The British Psychological Society Research Digest, bylo i sepisování denní úrovně spokojenosti. Každý jedinec měl uvést, jak dobrý je jeho vztah, co by v něm vylepšil a podobně.

Pozitivní účinky lásky

Asi není překvapením, že přijetí sexuální nabídky mělo ten den za následek zvýšení sexuální i partnerské spokojenosti ve srovnání s jinými dny. Na druhou stranu odmítnutí snížilo sexuální uspokojení, ale jen u toho, kdo se červené stopky dočkal. Druhému v páru to nevadilo a se vztahem byl spokojen stejně jako v jiné dny (když byl sex).

Pokud na sex dojde, přetrvává zvýšení radosti ze vztahu po dobu 24 hodin, tedy stejně jako pozitivní účinek samotného sexu vlivem zvýšené hladiny oxytocinu a serotoninu. Frustrace z odmítnutí ale trvá dvakrát tak dlouho: pozoruhodných 72 hodin. Řeknete-li tedy v sobotu partnerovi, že se místo milování radši podíváte na film, ještě v úterý může mít pocit, že to jde možná s vaším vztahem z kopce.

Jak odmítnout, když nemáte náladu

Pravda je, že co člověk, to reakce. Ale především záleží na způsobu odmítnutí. Jste-li v pozici toho, kdo nemá chuť, a partner vás otevřeně vyzve k sexu, s úsměvem a láskyplně mu potvrďte, že je pro vás stále přitažlivý a ráda se s ním milujete, jen zrovna dnes ne a uveďte svoje důvody, ve kterých buďte konkrétní, aby si váš protějšek nemyslel, že důvodem je on. Odmítnutí sexuálního návrhu neříká nic o vašem vztahu k partnerovi a je třeba to dát jasně najevo.

Nejhorší, co můžete udělat, je urazit se, že partner vůbec nerozpozná, že nejste v náladě na milování. Tím dosáhnete jen frustrace vás obou a do budoucna založíte na problémy.

Na závěr řekněte, že se moc těšíte, až vás únava nebo jiné problémy přejdou, a že si to pak oba pěkně užijete. Dlouhodobá absence milování totiž vytváří prostor pro emocionální strach a odcizení mezi milenci. Právě proto odborníci doporučují takzvaný udržovací sex.

Načítám