Hlavní obsah
3,3
(60)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Kombinace křupavého křehkého těsta, máslového karamelu a bohaté čokoládové polevy dostane do kolen všechny milovníky sladkého. Přidejte špetku vločkové soli (nebo ještě lépe pár malých slaných preclíků) a máte opulentní pochoutku, která dělá čest svému jménu.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 22 × 22
Na korpus
  • 180 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
Na máslový karamelový krém
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 1 lžička soli
Na čokoládovou ganache
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády 60%
Na dokončení
  • 1 hrst slaných preclíků
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Základ milionářských řezů tvoří křehké těsto. Do mísy nakrájejte studené máslo, prosejte k němu cukr, mouku a špetku soli a rychle vypracujte soudržné těsto. Suroviny příliš nehněťte, postačí, když se spojí. Bude-li se vám zdát, že je těsto příliš suché, přidejte lžíci dvě ledové vody, nemělo by to ale být nutné. Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte v chladu uležet alespoň dvě hodiny, v lednici vydrží i dva dny.

02.

Troubu předehřejte na 180 °C. Menší pekáček s vyšším okrajem pečlivě vyložte papírem na pečení. Odpočinuté těsto rozválejte na výšku asi 0,8 cm – vznikne nepravidelný ovál. Seřízněte ho do přibližného tvaru dna pekáčku a vložte na dno. Pomocí okrojků těsta zaplňte zbylá prázdná místa v pekáčku a prsty propojte s ostatním těstem, půjde to snadno. Až bude dno pekáčku pokryté souvislou a stejně vysokou vrstvou těsta, hustě jej propíchejte vidličkou a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 15 až 20 minut do světlounce zlaté barvy.

03.

Zatímco se peče korpus, vyrobte si karamelový krém. Do menšího rendlíku dejte máslo a cukr a na mírném ohni a za stálého míchání je rozpusťte, poté přidejte karamelové kondenzované mléko a sůl. Dále míchejte a na mírném ohni povařte asi 10 minut, až se všechno spojí do hustého krému. Množství soli upravte podle chuti, při testování buďte ale velmi opatrní, abyste si nespálili jazyk! Hotový krém nalijte na upečený korpus, zarovnejte a nechte vychladnout. Video: Jak udělat slaný máslový karamel?

Tip: Pokud se vám krém nepodaří vymíchat dohladka a máte v něm cucky a vadí vám to, nechte ho krátce zchladnout a pomocí vařečky propasírujte přes cedník.

04.

Na ganache přiveďte v menším rendlíku k varu smetanu. Odstavte, ihned přidejte čokoládu nalámanou na kostičky a nechte ji minutku rozpustit. Poté vymíchejte hladkou a lesklou polevu, ještě zatepla ji nalijte na krém a urovnejte. Povrch zlehka posypejte hrubou vločkovou solí nebo ozdobte slanými preclíky. Nechte v chladu ztuhnout a odležet do druhého dne a poté nakrájejte horkým suchým nožem na menší čtverečky.

Tip: Když se rozhodnete použít ke zdobení preclíky, neklaďte je příliš nahusto a nechte si prostor na krájení řezů. I když v čokoládové polevě částečně zvláční, při krájení stále kladou odpor. Karamelová vrstva zůstane jemně žvýkavá a při krájení se může deformovat.

Načítám