Hlavní obsah
3,0
(223)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Příprava tohoto klasického francouzského zákusku je sice složitější, čas, který nad ním strávíte, se ale určitě vyplatí. Hořkosladká kombinace kávového a čokoládového krému je opravdu skvělá a dezert je tak elegantní, že zazáří i na nejslavnostnější tabuli. Radost však udělá i ke kávě po obědě.

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Na mandlový korpus
  • 3 ks vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 15 g másla
  • 60 g mandlí
  • 20 g hladké mouky
Na čokoládový krém
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 250 g čokolády 60%
Na kávový krém
  • 110 g másla
  • 70 g smetany na vaření 33%
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 40 g cukru moučka
Na kávový sirup
  • 80 ml vody
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce instantní kávy
Na čokoládovou polevu
  • 150 g čokolády 70%
  • 80 g kakaového másla
Článek

Necítíte se na pečení složitějších řezů? Celý recept můžete připravit také v dortové formě, posléze nakrájet na jednotlivé porce a podávat jako dort Opera. Čokoládovou polevu můžete koupit už předpřipravenou, ale zbytek moučníku už bude na vás. A věřte, že za tu námahu stojí!

Postup

01.

Nejdřív si připravte čokoládový krém (ganache), potřebuje čas, aby se vychladil. Do misky nalámejte čokoládu a v rendlíku přiveďte k varu smetanu. Horkou smetanu nalijte na čokoládu, nechte asi minutu v klidu a poté metličkou dobře rozmíchejte tak, aby se všechna čokoláda rozpustila a vznikl hladký krém. Přikryjte a nechte v chladu odpočinout. Před použitím nechte ganache chvíli povolit v pokojové teplotě.

02.

Na mandlový korpus předehřejte troubu na 170 °C, rozpusťte máslo a nechte ho krátce zchladnout. Oddělte žloutky od bílků. Bílky našlehejte do jemné pěny, přidejte polovinu množství cukru a ušlehejte tuhý sníh

03.

Ke žloutkům přidejte druhou polovinu cukru a také je pořádně našlehejte. Přidejte rozpuštěné máslo a už jenom krátce prošlehejte. Ke žloutkové hmotě přisypte mleté mandle a pomocí stěrky zpracujte na hustější těsto. Teď k němu zlehka zapracujte i sníh a nakonec vmíchejte prosátou mouku.

04.

Těsto rovnoměrně rozetřete na dva plechy o rozměrech 30 × 20 cm vyložené papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě 10–12 minut, až bude na dotek suché. Upečené korpusy překlopte na čistý pečicí papír, poté opatrně odstraňte papír, na kterém jste pekli, a nechte vychladnout.

Tip: Když nemáte plech potřebné velikosti, vyznačte si rozměr korpusu tužkou na papír na pečení. Ten pak položte na větší plech (strana, na kterou jste kreslili, patří dospod) a těsto rozetřete pomocí této šablony. Je husté a vrstva nebude příliš vysoká, nerozteče se.

05.

Na kávový sirup dejte do rendlíku všechny suroviny. Pomalu přiveďte k varu a míchejte, až se cukr a káva úplně rozpustí. Nechte zchladnout.

06.

Na kávový krém nakrájejte máslo na kostičky a nechte chvíli povolit. V rendlíku zahřejte smetanu, postačí na teplotu 30–40 °C, přidejte kávu a míchejte, až se káva úplně rozpustí. Nechte krátce zchladnout na pokojovou teplotu. Povolené máslo vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence a po lžících k němu zašlehejte i kávovou smetanu. Nechte krátce vychladit v lednici.

07.

Z vychladlých korpusů ostrým nožem vykrojte čtyři úhledné obdélníky velké přibližně 9 × 28 cm a sestavte řezy.

08.

První obdélník korpusu položte doprostřed většího kusu papíru na pečení a pomocí mašlovačky ho štědře potřete kávovým sirupem. Poté naneste polovinu kávového krému a povrch zarovnejte. Na krém položte další plát korpusu, potřete ho kávovým sirupem a naneste zhruba třetinu povolené čokoládové ganache. Vrstvy zopakujte a zbylou ganache potřete i boky řezů. Takhle připravené řezy zabalte do papíru na pečení a nechte v lednici odležet do druhého dne, povrch můžete zatížit kuchyňským prkénkem, dezert se krásně srovná.

09.

Na čokoládovou polevu rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Přidejte kakaové máslo, pomalu zahřívejte a míchejte, až se suroviny spojí do hladké lesklé polevy. Polevu rovnoměrně rozlijte na vychladlé řezy a nechte ztuhnout.

10.

Ke zdobení řezů Opera se tradičně používají zlaté dekorace. Zde byla zvolena zlatá gelová potravinářská barva v tubě, je běžně k dostání. Po celé délce řezů jsem po ztuhnutí čokolády nanesla souvislý pruh a ten jenom zlehka štětcem rozetřela doztracena. Ke zdobení ale můžete využít jakékoliv drobné zlaté nebo čokoládové cukrářské dekorace.

11.

Řezy krájejte pomalu a zlehka ostrým, suchým, nahřátým nožem, aby se čokoládová poleva nepolámala a nepopraskala. Mezi každým dalším řezem nůž pořádně otřete a znovu nahřejte, aby byly řezy opravdu výstavní.

Dezerty s kávovou příchutí nemusejí být tak komplikované, tenhle rychlý kávový koláč může být na stole za slabou hodinu. Výborný je i jednoduchý kávový drobenkový dort.

Reklama

Načítám