Hlavní obsah

Expert na podivíny Pavel Liška slaví 50! Střeží si soukromí a chystá se za kanibaly

Foto: TASR / Profimedia

Foto: TASR / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už hraje hlavní roli, nebo se před kamerou jen mihne, jeho talent nelze zpochybnit. Filmové hlášky Pavla Lišky se zdají nesmrtelné a diváci mu zobou z ruky. Dnes slaví komik s rozčepýřenými vlasy 50. narozeniny. Co dělá, když zrovna nenatáčí? Je z něj cestovatel!

Článek

Do filmového světa vtrhnul jako uragán – hned za svou první velkou roli ve snímku Návrat idiota (1999) si vysloužil nominaci na Českého lva. Ačkoliv cenu za nejlepší mužský herecký výkon tehdy obdržel Jiří Kodet (†67), který bravurně ztvárnil cholerického otce v komedii Pelíšky (1999), Pavel Liška získal nemalý počet fanoušků.

Bláznivá image

Mohlo by se zdát, že když režisér potřebuje obsadit roli zajímavého netuctového člověka, někdy i pošuka, vždycky ví, komu zavolat. A je pravda, že Pavel Liška je na podobné postavy expert.

Frajírka obdivujícího Michaela Jacksona v Divokých včelách (2001), lháře Vláďu v Pupendu (2003), zlodějíčka Emana v Horem pádem (2004), řidiče Karla v Účastnících zájezdu (2006), homosexuálního kantora ve Venkovském učiteli (2008) či hypochondrického zahradníka v Poslední aristokratce (2019) zahrál zkrátka fantasticky.

Ostatně stejně jako bláznivého nadřízeného v populárním sitcomu Marta a Věra (2014–16), kde zazářil po boku Barbory Polákové (38), a právě při tomto natáčení prý mezi nimi vzplála jiskra.

Foto: Borgis / Právo / Profimedia

Nominaci na Českého lva si Pavel Liška vysloužil hned čtyřikrát, vítězství slavil jednou. Cenu získal za dramatický snímek Štěstí (2005) režiséra Bohdana Slámy (54)Foto: Borgis / Právo / Profimedia

Soukromý život

Zatímco o práci se Pavel Liška nemá problém rozmluvit a často se smíchem dodává, že hraje samé idioty, soukromý život si bedlivě střeží. Teprve loni v létě přiznal, že s herečkou a zpěvačkou Barborou Polákovou už netvoří pár tři roky!

Nerozešli se ale ve zlém, zůstávají přáteli a už kvůli společným ratolestem se snaží vyhýbat zbytečným konfliktům. Dcerky Ronju (6) a Riku (4) mají v netradiční střídavé péči: holčičky se nikam nestěhují, mají jeden domov a střídají se v něm rodiče.

Foto: Profimedia.cz

S Barborou Polákovou žili čtyři roky. Až loni prozradili, že už dlouho nejsou pár, ale zvládají to výborně, dokonce chodí i po rozchodu na společné terapieFoto: Profimedia.cz

Oblíbený herec má přitom za sebou už jeden velký soukromý krach: rozvod. V letech 2002 až 2013 byl ženatý s herečkou a tanečnicí Kristýnou Bokovou (40) a mají syna Šimona Samuela (17).

Foto: Kundrát / CNC / Profimedia

Ženatý byl herec pouze jednou. S manželkou Kristýnou Bokovou žil jedenáct let Foto: Kundrát / CNC / Profimedia

Milované cestování

Velkou vášeň nalezl Pavel Liška v cestování. V lednu 2018 vyrazil s hercem Janem Révaiem (47) a kameramanem Hynkem Bernardem (49) po Střední Americe. Trojice dobrodruhů na morkách, která si říká Vandráci, zaznamenávala tříměsíční putování na kameru a vznikl tak osmidílný dokumentární seriál Vandráci. O svých zážitcích cestovatelé přednášeli po celé republice, a dokonce jim vyšla kniha Sí, vole!

Foto: Profimedia.cz

Trojice dobrodruhů Vandráci (Vagamundos) zleva: Hynek Bernard, Jan Révai a Pavel LiškaFoto: Profimedia.cz

Skromné přání

Plány na další vandr zkomplikovala pandemie, ale svých cestovatelských snů se kamarádi nevzdávají. Jejich novým cílem je země kanibalů Papua Nová Guinea, a pokud jim štěstí bude nakloněno, vydají se na průzkum ještě letos. Tak držíme palce!

Reklama

Načítám