Hlavní obsah

Močení do sprchy jako společenské tabu: ano, či ne?

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Močení ve sprše je poměrně kontroverzní téma, průzkumy však potvrzují, že se mu oddávají až tři čtvrtiny lidí. A ozývají se i hlasy tvrdící, že tento počin může prospívat nejen planetě, ale i zdraví. Je to skutečně pravda? Čím může být močení ve sprše tak prospěšné?

Článek

Jsou věci, o kterých se nemluví, a mezi ně rozhodně patří močení ve sprše. To ale neznamená, že se nic takového neděje… Potvrzuje to malý průzkum společnosti yougov.com, kde 58 % dotazovaných přiznalo, že močí ve sprše, podle 48 % je to přijatelné a pro 42 % nikoliv. V jiném, britském průzkumu, se k této činnosti přiznalo dokonce 76 % dotázaných. Bez ohledu na to, jaké má kdo na tuto problematiku názory, zůstává otázka, zda může být močení ve sprše prospěšné, či zda ohrožuje zdraví.

Co je vlastně moč

Moč je tekutý odpad těla produkovaný ledvinami – ty filtrují krevní plazmu a vytvářejí moč, směs vody, soli, elektrolytů, dusíkaté látky (močovina a kyselina močová) a mnoho dalších.

„Moč vytvořená zdravými ledvinami má kyselou povahu a je sterilní. Po cestě z močového měchýře však prochází močovou trubicí a zejména zevními genitáliemi, z jejichž povrchu do sebe opláchne množství bakterií,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Moč, která opouští naše tělo, tedy rozhodně sterilní není.

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Sprcha a vykonání malé potřeby v jednom: močení ve sprše šetří vodu za splachování toalety a ulevuje planetěFoto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Komu močení ve sprše prospívá

S přihlédnutím k tomuto faktu se močení do sprchy může jevit jako nehygienické. Pokud jste ovšem ve vlastní sprše a sami, ničemu tím neuškodíte, v určitých situacích naopak pomůžete.

„Jedná se například o kýlu močového měchýře nebo pokles dělohy, kdy je pro mnohé ženy poloha ve stoje jediná, ve které jsou schopny vyprázdnit se úplně,“ říká profesorka Matějovská Kubešová. U mužů se zvětšením prostaty může okolní tekoucí teplá voda napomoci snadnějšímu zahájení močení a lepšímu celkovému uvolnění.

Stejně tak sprchování při močení pomůže například při poranění genitálu. „Jsou situace, kdy je močení ve sprše jediné snesitelné – u ženy po porodu, když má šití, a u muže po zákroku na penisu. Protože moč jako taková pálí v ráně,“ potvrzuje Ondřej Sobotka, praktický lékař a spoluzakladatel projektu Virtuální sestra Emmy.

Močení ve sprše ale může prospívat i zdravým ženám, u nichž pomáhá omývat škodlivé bakterie pocházející původně ze střeva. Při špatném utírání na toaletě se totiž bakterie mohou dostat do močové roury případně do pochvy, což je jen krůček od nepříjemné infekce.

Foto: Inna Levchenko, Shutterstock.com

Pokud máte po porodu šití, bude pro vás močení ve sprše možná jedinou možností, jak minimalizovat bolest při vyprazdňování. Jinak totiž moč v ráně pálíFoto: Inna Levchenko, Shutterstock.com

Jak šetří odpad i planetu

Podle profesorky Matějovské Kubešové může močení ve sprše pomáhat i při očistě odpadu: „Dalším pozitivním aspektem je kyselá povaha moči, která může napomoci rozpouštění či alespoň neukládání krystalických usazenin v odpadové soustavě,“ zmiňuje.

V neposlední řadě se ale močení ve sprše může podepsat na příznivějším stavu planety – šetříte totiž vodu, která by běžně padla na splachování. To může být při velkém spláchnutí až deset litrů. Ušetříte tak nejen peníze, ale i životní prostředí.

Které hygienické zásady dodržovat a proč

Pokud se jedná o vaši moč, jedná se i o bakterie z vašeho těla, takže víte-li, že netrpíte žádným infekčním onemocněním, nemusíte se během močení ve sprše obávat žádné nákazy. Po každém močení ale opláchněte stěny a dno vašeho sprchového koutu či vany. Jiná situace je samozřejmě v případě, že byste byli ve sprchách veřejných. Když si představíte, že by se takhle choval každý, koncentrace bakterií by byla značná a ohrožení zdraví už by se mohlo stát skutečně reálným. Pokud tedy zůstanete u toho zvyku čistě v soukromí vašeho domova, nemáte se rozhodně za co stydět.

Reklama

Načítám