Hlavní obsah

Mýty a fakta o cvičení doma: co dělat, pokud chcete hubnout

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Přejete si zhubnout, ale nechce se vám kvůli tomu chodit do fitka? Nemusíte: cvičení doma může být stejně účinné. Jen se musíte držet určitých zásad a nesmíte věřit všemu, co se povídá.

Článek

Spousta lidí, neznámý trenér, nové prostředí... I tak může působit přeplněné fitcentrum. Někdo na sportování mezi lidmi není, jiný zase nemá možnost se tam dostat tak často, jak by chtěl. Je to i váš případ? Pusťte se do domácího cvičení. Jak na něj, jsme se zeptali odborníků na zdravé stravování a sport.

Jak začít cvičit doma

Také si každý týden říkáte, že už je čas, ale skutek utek? Nejste sami a výživová poradkyně a fitness instruktorka Petra Schäferová ze společnosti Fitkouč to potvrzuje: „Z praxe víme, že začít s pravidelným domácím cvičením v potřebné délce a intenzitě není pro většinu lidí jednoduché.” Proto odborníci doporučují pustit se do toho postupně a nemít velké oči: když přepálíte začátek, ztratíte chuť pokračovat!

„Vyberte si jeden základní cvik, u kterého víte, jak se správně provádí. Každý trénink potom přidávejte další, až se dostanete na požadovanou dobu cvičení,“ radí trenér Jiří Schäfer z téže společnosti. Pokud chcete zhubnout, měli byste se nakonec hýbat alespoň 30 minut v kuse.

Foto: Casper1774 Studio, Shutterstock.com

Špatným prováděním cviků si můžete ublížit, proto se řiďte radami skutečných odborníkůFoto: Casper1774 Studio, Shutterstock.com

Výhody a nevýhody domácího cvičení

Všechno má své klady i zápory. Domácím cvičením uspoříte čas za přesun do fitcentra a finance za vstupy a permanentky. Na druhé straně doma na vás ze všech stran útočí mnoho rušivých vlivů – ať už děti, špinavé nádobí, nebo zvonící telefon. Bojujte s nimi: cvičte, když dítě spí nebo je u babičky; mobilu vypněte vyzvánění; nádobí umyjte, než začnete... Vytvořte si cíleně podmínky, které vám zajistí chvíli nerušeného klidu.

Samostatné sportování doma je ale každopádně mnohem náročnější na sebedisciplínu a kvůli nedostatku vybavení a pomůcek i omezující (pokud nedisponujete domácí posilovnou). Navíc existuje velké riziko, že cviky provedete špatně a pohyb nejenže nebude dostatečně účinný, ale navíc si ublížíte!

Všechno, co se říká, nemusí být pravda

Kromě nedůslednosti a chybného provedení cviků může domácí sportování narušit i slepá víra v mýty týkající se pohybu. Na co byste si měli dát největší pozor?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Začínejte postupně: každý trénink přidejte jeden cvik. Místo činek můžete použít PET lahveFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Mýtus 1: Čím víc cvičení, tím lépe

Aby svaly sílily a podporovaly zrychlování metabolismu, potřebují nejen cvičit, ale také odpočívat a regenerovat. Jinak budou vyčerpané a vám bude scházet síla. Jak může taková situace dopadnout, asi tušíte: všechno vás bude bolet a únavu možná vykompenzujete něčím dobrým na zub – a motivace pokračovat bude fuč. Ideální je cvičit obden: jeden den dáte svalům pořádně „do těla“, druhý den je necháte v klidu, případně regeneraci podpoříte relaxační aktivitou: návštěvou sauny, bazénu či vířivky anebo procházkou v mírném tempu.

Mýtus 2: Bez kardio strojů nezhubnu

Hubnete primárně tím, že snižujete příjem energie a zvyšujete její výdej. Jak to uděláte, je vaše věc. Jakýmkoliv cvičením výdej navýšíte, a pokud jej další energií nedoplníte, není důvod, abyste nezačali shazovat – a to i bez strojů.

Mýtus 3: Doma není potřeba se protahovat

Ať už cvičíte doma, nebo ve fitku, zásady zůstávají stejné: kromě správného provedení cviků je to i nutnost lehkého rozcvičení a zahřátí svalů na začátku a jejich protažení a uvolnění na konci. Předejdete tak nejen přetížení, ale i možným úrazům – například přetržení nedostatečně prokrveného a zahřátého svalu.

Mýtus 4: Dobrých nápadů je plný internet

Je sice pravda, že internetem kolují tisíce videí se vzorovými cvičebními sestavami. Dívat byste se ale měli jen na ta, která pocházejí od skutečných profesionálů. Špatné provedení cviků vás poškodí! Pokud pravidelně opakujete chyby podle neprofesionálního virtuálního instruktora, můžete si nenávratně pošramotit například záda. Nejste-li si jistí, jak se co provádí, poraďte se s trenérem, vezměte k ruce knížku nebo najděte instruktážní video vytvořené certifikovaným odborníkem. Pevná štíhlá postava je sice žádoucí, ale zdraví máte jen jedno!

Reklama

Načítám